Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Výhružky smrtí, osm předstíraných zranění. Itálie šetří šílený zápas

Sport

  14:51
NOCRA INFERIORE/PRAHA - Nedělní zápas třetí nejvyšší italské ligy se změnil v naprostou frašku. Fanoušci domácí Noceriny vyhrožovali svým fotbalistům smrtí, pokud nebudou bojkotovat utkání proti konkurenční Salernitaně. Hráči se báli nastoupit, osm z nich proto předstíralo zranění a brzy opustilo hrací plochu. Rozhodčí byl nucen duel předčasně ukončit. Z celé události je v Itálii skandál a místní justice už začala souboj vyšetřovat.
Naštvaní fanoušci - ilustrační foto

Naštvaní fanoušci - ilustrační foto foto: ČTK

Fanoušci Noceriny mají velmi špatnou pověst už od dob starověkého Říma. Deníky na Apeninském poloostrově připomínají příběh z roku 59 našeho letopočtu. Jihoitalské město se tehdy zasloužilo o to, že císař Nero dočasně zastavil gladiátorské hry. Násilí mužů z města Nocera Inferiore v hledišti prý absolutně zastínilo krvavé dění v pompejské aréně. Mnoho lidí tenkrát zemřelo hlavně v ochozech. Pořadatelé chtěli zabránit dalšímu agresivnímu chování fanoušků Noceriny. A těm nejradikálnějším zakázali vstup na rizikové derby se Salernitanou.

"Jenže lidé začali zuřit. Měli pocit, že když nemohou na zápas, nesmí hrát ani jejich tým. Proto začali svým fotbalistům vyhrožovat smrtí," popisuje dění zpravodaj BBC Alan Johnston."Chtěli jsme jen poukázat na to, že se s námi nejednalo fér. Nikomu jsme ale smrtí nevyhrožovali," brání se v oficiálním prohlášení příznivci Noceriny. Při pohledu na devět tisíc běsnících fanoušků však domácí fotbalisté nenašli odvahu nastoupit. Už začátek zápasu musel být posunut o 40 minut. A když rozhodčí hráče konečně přemluvil, začali raději předstírat zranění.

Policie už identifikovala 30 fanoušků, kteří měli vyhrožovat

Během dvou úvodních minut utkání se nechala trojice fotbalistů vystřídat a do 21. minuty odstoupilo kvůli předstíraným zraněním dalších pět. "Kluci šli na hřiště bez protažení. Proto měli zdravotní problémy," vymlouvá se sportovní ředitel Noceriny Luigi Pavarese. On i trenér Gaetano Fontana nabídli v pondělí rezignaci. Vedení klubu ji ale odmítlo. "Chceme, aby pokračovali ve své práci. Zajistíme tím větší transparentnost vyšetřování. S dalšími rozhodnutími počkáme až na oficiální závěry pověřených orgánů," říká vedení Noceriny.

Policie už zkoumala záznamy kamer a identifikovala asi 30 nejradikálnějších fanoušků, kteří měli fotbalisty Noceriny urážet už na tréninkovém hřišti. "Řeší to sportovní tribunál. Je to hrozná záležitost, která ničí image soutěže. Vážně ostuda. Musíme takovým incidentům předcházet," zlobí se ředitel nižší ligy Lega Pro Francesco Ghirelli.