130 let

Hráči Plzně slaví gól Hořavy (zcela vlevo) | foto: ČTK/AP

Vypadalo to na životní hlavičku. Hořavův gól jí ale byl jen hodinu

Sport
  •   23:16
LYON (od našeho zpravodaje) - Smál se, doslova se zubil na celé kolo, jako by tomu sám nechtěl uvěřit. Ale přece jen to byla pravda. Ano, dal gól. A opravdu hlavou! "Lyon - Pilsen, nula - jedna," oznamoval stroze francouzský hlasatel na Stade de Gerland v Lyonu.

Životní gól na City? Hořavova Hlavička v Lyonu jím byla jen hodinu (13.3.2014 23:10:00)

Statečně se popral i s neznámou záludnou hláskou ř ve jméně přešťastného střelce. Vedení fotbalové Plzně v úvodním osmifinále Evropské ligy zařídil Tomáš Hořava.

ZÁPAS V LYONU

Pravda, tenhle plzeňský příběh nemá vzhledem k porážce 1:4 dobrý konec, ale pojďme postupně.

Proč byl sám tak "udivený"?

On totiž není zrovna střelec.

Ač mu trenéři stále domlouvají, ať pálí častěji. Na podzim se trefil jen dvakrát: v domácí lize proti Ostravě a v Lize mistrů na Manchesteru City. Oba góly dal nohou, pěkně zvoleje, jak on jako technik umí.

Ale už vůbec není hlavičkář.

Jenže to v tuhle chvíli nebylo vůbec nutné, ani nemusel vyskočit. Stačilo jen ze země usměrnit míč mimo dosah gólmana. Ledabylí obránci Lyonu mu dopřávali dost prostoru a přiřítili se k němu, až když bylo zle. Tedy pro Lyon, plzeňská parta v bílém slavila.

Radost Plzně po gólu Hořavy (vlevo)

Hořava se trefil téměř po sto dnech. Tehdy v Anglii říkal: "Na City se nedává gól každý den, pro mě je životní." V tu chvíli, ve 3. minutě duelu, by možná žebříček přehodnotil. Vedení 1:0 bylo famózní. Po chvíli sice Lyon vyrovnal, ale i remíza 1:1 by do odvety, která se hraje za týden v Plzni, byla nadějným výsledkem.

Jenže po víc než hodině – 51 minutách hry a 15minutové přestávce – zasadili domácí Plzni další ránu. Vzápětí třetí. Pak čtvrtou. Tyhle góly si hlasatel už vychutnával mnohem víc a odpálil jimi obrovské ovace. Stařičký, dosluhující stadion burácel.

A Hořavův gól v rámusu ztrácel na ceně.

Nejspíš ho nezhodnotí už ani odveta.

Autor: