Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Vyprodané derby má vyvést Spartu z krize

Sport

  11:55
PRAHA - Pokud platí, že pražské derby nevyhrává favorit, fotbalisté Sparty můžou být klidní. Napínavě očekávaný souboj Slavie a Sparty je tady a s ním i nezvykle jasně vymezené role: slávisté jsou na koni a vedou ligu, zatímco jejich rival je v krizi.

Kamil Vacek si zatím letos příliš radosti ve Spartě neužil. Změní to dnešní derby? foto: ČTK

On-line sledujte zde

Složitý rébus, které z pražských "S" se bude v 268. derby radovat, se začne odkrývat dnes od 17:15 hodin na Letné. Téměř na den přesně rok poté, co Slavia naposledy sparťany na jejich stadionu porazila 2:0. "V mládeži jsme Spartu většinou poráželi, tak snad to bude platit i dál," přeje si kanonýr Slavie Tomáš Necid.

Sebevědomá vyjádření používají slávisté právem, vždyť jejich soupeř za poslední týden stačil přijít o první místo v lize, vypadnout z Poháru UEFA a ve dvou utkáních inkasovat šest gólů.

"Výhoda bude na straně Slavie, ale derby je specifický zápas," spoléhá kouč Sparty Vítězslav Lavička na zvláštní atmosféru. Právě proto se teď nejvíc stará o kuráž svých hráčů. "Vždy jim říkám, že největší soupeř není na hřišti, ale v jejich hlavě."

Oba týmy měly pouhé tři dny, aby setřásly únavu po čtvrtečních odvetách Poháru UEFA. Zatímco Slavia v soutěži pokračuje, Sparta se navíc musí vyrovnat s nečekaným vyřazením. "Doufám, že máme fanouškům ještě co nabídnout. Derby by měla být omluva," tvrdí sportovní manažer Letenských Jozef Chovanec.

Anketa

Jak dopadne derby?

Vyhraje Sparta 6
Bude remíza 3
Vyhraje Slavia 27

Slavia vládne české nejvyšší soutěži, má nejlepší útok i obranu a podle odborníků hraje nejhezčí fotbal. "Dali jsme víc gólů než Sparta, máme dva nejlepší ligové střelce. To snad hovoří za vše," vypálí ze sebe bez váhání kapitán týmu z Edenu Erich Brabec odpověď na otázku, v čem je jeho tým momentálně lepší než Sparta.

Když měl na stejnou otázku odpovědět Lavička, odmlčel se a dlouhou chvíli se sklopenou hlavou přemýšlel. "Slavia je teď o kousek před námi, ale po pondělí to může být jinak," řekl pak odhodlaně.

Zatímco Lavičkův protějšek Karel Jarolím bude ze zdravotních důvodů postrádat útočníky Goce Toleského, Gianlucu Litteriho a zřejmě i záložníka Dušana Šventa, Lavička pravděpodobně připraví změny v sestavě jako důsledek čtvrteční remízy s Dinamem Záhřeb.

Jistotu místa v základní sestavě ztratil především gólman Matúš Kozáčik. "Změny můžou nastat ale i proto, že někteří hráči mají ze čtvrtka šrámy," mlží Lavička před klíčovým zápasem podzimu.
Ve hře bude hodně. Sám Lavička hraje o svoji budoucnost, výsledek navíc může sehrát výraznou roli v boji o titul. A to mohlo mít derby ještě větší náboj – když dal v létě navrátilec z Anglie Patrik Berger Spartě přednost před Slavií, každý se už těšil na jeho souboj se slávistickou ikonou Vladimírem Šmicrem. Jenže Berger se na hřišti kvůli zranění s jistotou neobjeví.

Lákat tak bude hlavně souboj slávistického střelce Necida a sparťanského stopera Tomáše Řepky, vedle kterého by měl nastoupit kapitán Petr Voříšek. Sledovat ho má 20 tisíc fanoušků, neboť derby je už vyprodané.

Autoři: ,