130 let

Francouzský fotbalista Patrice Evra | foto: Reuters

Doporučujeme

Vyřídím si to s vámi, žebráci. Evra nadával legendám i odborníkům

Sport
  •   13:12
PAŘÍŽ/PRAHA - Patrice Evra neunesl kritiku a slovně se opřel do čtyř televizních odborníků z French TV. "Lidé mě mají rádi, nenechám nějaký žebráky, aby na mě házeli špínu," zuřil obránce Manchesteru United. Mezi experty seděla i francouzská legenda a mistr světa z roku 1998 Bixente Lizarazu a šampion z Eura 1984 Luis Fernández. Dvaatřicetiletý fotbalista teď bude muset svůj výbuch vysvětlit v sídle Francouzské fotbalové federace (FFF).

Reprezentantovi Les Bleus se nelíbila reakce komentátorů na jeho improvizovaný poločasový proslov ke spoluhráčům ze záříjového utkání kvalifikace mistrovství světa 2014 proti Bělorusku. Francie zápas vyhrála 4:2, ale Evra byl pouze na lavičce. Vztek mu ale vydržel až do minulého týdne. Po vítězství 3:0 nad Finskem pak prostřednictvím novinářů vrátil útok. "Vyřídím si to s nimi. Chtějí lidem vnutit dojem, že mě nikdo nemá rád. Ale já dvakrát vyhlášen nejlepším levým bekem světa a čtyřikrát mě zvolili nejlepším levým obráncem anglické ligy. Může tohle o sobě říci Lizarazu? Nevím, co proti mě má, už při mém prvním startu za národní tým mi jako jediný nepodal ruku," hulákal rodák ze Senegalu v rozhovoru pro televizní stanici Téléfoot.

Lizarazu, který většinu kariéry strávil v Bordeaux a německém Bayernu Mnichov, si však z vykolejeného krajana nic nedělá. "Ano, byl jsem vyhlášen nejlepším levým obráncem světa. A když Patrice poprvé hrál za Francii, už jsem v týmu nebyl. Viní náš, že mu ničíme pověst. Ale evidentně k tomu nejsme potřeba, v tomto ohledu odvádí dobrou práci sám," kvitoval vítěz Eura 2000. Evra teď bude své chování vysvětlovat FFF, která hráče už v minulosti potrestala zákazem startu na pět mezinárodních utkání.

Domenech a Evra.

Jako kapitán odmítl na mistrovství světa 2010 trénovat pod tehdejším trenérem Raymondem Domenechem, který se pohádal s Nicolasem Anelkou a poslal ho domů. Šampionát skončil pro zevnitř rozložený národní tým fiaskem. "Nedopustil se urážky proti federaci, kouči či spoluhráčům. Prezident FFF Noel Le Graet a trenér reprezentace Noël Le Graët se přesto rozhodli, že Evra musí svá vyjádření obhájit," píše se v tiskovém prohlášení FFF.

Autor: Michal Hořejší