Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Z brankáře bez práce hvězdou Chelsea. Čechův nástupce posadil ‚nejdražší díru historie’ na lavičku

Sport

  5:00
Londýn - Nepsané sportovní pravidlo říká, že dosáhnout úspěchu bez výborného brankáře je téměř nemožné. K čemu je dobré mít tým plný hvězd, když vás neustále sráží chyby na klíčovém postu? V Chelsea by mohli vyprávět, Kepa Arrizabalaga přinášel fanouškům pouze zklamání. Jak je v Londýně dobrým zvykem, na pomoc opět přispěchal Petr Čech. Tentokrát ne jako hrdina mezi třemi tyčemi, ale jako schopný manažer, který přivedl Édouarda Mendyho z Rennes.

Petr Čech se připravuje s brankářem Mendym foto: Chelsea FC

Že vám je název tohoto klubu povědomý? Není se čemu divit. Právě odtud totiž na začátku roku 2004 přestoupila do Chelsea česká brankářská legenda. Nyní, o šestnáct let později, se historie opakuje. Osmadvacetiletý Mendy přišel za 24 milionů euro coby hvězda francouzské nejvyšší soutěže.

„Když přijde řeč na gólmany, stoprocentně věřím Petrovu úsudku. Vždyť na této pozici patřil k nejlepším. Na Édouardův příchod měl obrovský vliv,“ prohlásil pro SkySports manažer londýnského klubu Frank Lampard.

„Hráče si vytipováváme podle toho, jak si myslíme, jestli se hodí do našeho týmu a jak moc prospěšní budou. Mendy přichází prakticky ve stejné pozici jako tehdy já, tedy jako konkurent k brankářům, kteří už v klubu působí,“ osvětlil Čech tento krok pro iSport.cz.

Petr Čech 18. července 2018 během přípravného duelu.
Petr Čech děkuje fanouškům za podporu po zápase s Manchesterem City

Ve svých vyjádřeních byl technický a výkonný poradce Chelsea raději opatrný. Nechtěl, aby nová akvizice hned od začátku působení na Britských ostrovech pocítila tlak, který by ji mohl přibrzdit. Po pár týdnech se ale situace změnila.

Jasná jednička

Arrizabalaga, nejdražší gólman fotbalové historie, kterého si Blues pořídili před dvěma roky za 80 milionů eur, totiž i nadále pokračoval v mizerných výkonech. Chyboval proti Liverpoolu i Southamptonu, jeho hrubky stály Chelsea důležité body. Mendy měl díky nejistému kolegovi cestu mezi tři tyče úplně volnou.

Nabídnuté šance se zhostil fantasticky. První dvě utkání v Premier League zakončil, stejně jako Petr Čech, s vychytanou nulou. Na rodákovi z francouzského Montivilliers si vylámali zuby střelci Crystal Palace i Manchesteru United. Především proti Rudým ďáblům zazářil Mendy několika famózními zákroky.

A nesmíme zapomenout ani na čisté konto ve skupinovém klání Ligy mistrů se Sevillou. „Ukázal své kvality, chytá výborně. Momentálně je pro mě jasnou jedničkou,“ neskrýval po zápase s úřadujícím vítězem Evropské ligy spokojenost Lamapard.

Těžké časy

Mendyho kariéra se přitom nerozjížděla nikterak slibně. V roce 2014 byl propuštěn z třetiligového týmu AS Cherbourg a rok si marně hledal angažmá. „Tehdy jsem opravdu přemýšlel, jestli má smysl s fotbalem pokračovat. Bral jsem podporu v nezaměstnanosti, s partnerkou jsme navíc čekali první dítě. Potřebovali jsme peníze, proto jsem začal shánět jinou práci,“ zavzpomínal Senegalec v rozhovoru pro klubový web.

Zachránila jej až nabídka z Marseille, kde nastupoval za B-tým. Nejvyšší francouzskou soutěž si poprvé vyzkoušel v roce 2016 v dresu Remeše, odkud před rokem zamířil do Rennes, které dovedl ke třetímu místu a historicky první účasti v Lize mistrů.

Přestup do Premier League představoval pro Mendyho splněný sen a odměnu za tvrdou práci: „Kdyby mi to někdo řekl před šesti lety, ani bych se neobtěžoval poslouchat. Ale rozhodl jsem se fotbalu plně oddat, teď jsem tady a jsem nesmírně vděčný. Chci dokázat, že Chelsea udělala správné rozhodnutí.“

Neustálému srovnávání s Čechem se senegalský gólman nevyhne. Osmatřicetiletý rodák z Plzně se ale snaží svému nástupci situaci co nejvíce usnadnit. S brankáři londýnského klubu každý den trénuje a intenzivně se jim věnuje.

„Je to pro mě velká pocta. Vím, že mě dlouho sledoval, v minulosti mě chválil a o můj příchod sem se hodně zasloužil. Spolupráci s ním si užívám, mohu od něj odkoukat spoustu věcí,“pochvalovala si nová jednička Blues.

Brankoviště na Stamford Bridge má Mendy aktuálně rezervované. Ve středu by měl nastoupit v Lize mistrů proti Krasnodaru, za týden se může těšit na pikantní souboj s Rennes.

Posadit na lavičku jej, s nadsázkou řečeno, může snad jen sám Čech, kterého Frank Lampard dopsal na soupisku pro tento ročník Premier League.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!