Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Z dočasného záskoku hvězdou aneb jak trenér Flick sestrojil z Bayernu nezastavitelnou mašinu

Trenér Bayernu Hans-Dieter Flick s pohárem pro vítěze Ligy mistrů. foto: ČTK

Praha/Lisabon - Není tomu tak dávno, co o něm věděli jen největší znalci německého fotbalu. Po nedělním triumfu Bayernu Mnichov ve finále Ligy mistrů proti PSG ale zná Hanse-Dietera Flicka celý svět. Pojďte se s koučem bavorského obra nyní seznámit také vy.
  9:47

Listopad 2019. Krize mátožného bavorského velkoklubu vrcholí ostudným debaklem 1:5 ve Frankfurtu. Reakce na sebe nenechala dlouho čekat, z pozice hlavního kouče byl odvolán Niko Kovač.

Spekulovalo se o příchodu trenérských ikon Arséna Wengera či Josého Mourinha, novým šéfem lavičky se ale nakonec překvapivě stal Kovačův asistent Hans-Dieter Flick.

Hans-Dieter Flick s Davidem Alabou utěšují smutného Neymara.
Hans-Dieter Flick v radostném objetí s Thiagem.

Fanoušci byli skeptičtí. Vždyť pětapadesátiletý rodák z Heidelbergu takhle velký klub nikdy netrénoval.

Management v čele s ředitelem Karlem-Heinzem Rummenigem si to dobře uvědomoval a vyhlásil, že jde pouze o dočasné řešení. Nyní, o téměř devět měsíců později, už je jasné, že se jednalo o zbytečné obavy.

Žádná večerka

Nástup do funkce měl Flick pomalejší, Bayern na domácí scéně podlehl Leverkusenu a Mönchengladbachu.

„Říkalo se, že ostatní z nás nemají respekt jako dříve. Hráči už předtím disponovali obrovskou individuální kvalitou, ale pochopili, že úspěchu dosáhnou jen za přispění stoprocentní týmové mentality,“ zavzpomínal lodivod Mnichova v rozhovoru pro klubový magazín na složité začátky.

Ty ale překonal poměrně rychle, vždyť jeho svěřenci od čtrnáctého prosince v bundeslize nepoznali hořkost porážky a suverénně dokráčeli k jubilejnímu třicátému titulu. Německý gigant zároveň ovládl domácí pohár a v neděli v Lisabonu zkompletoval treble triumfem v Lize mistrů.

„Jsem na tým hrdý. Spousta lidí si lámala hlavu, jak budeme proti útoku PSG bránit. Napříč celým týmem ale panoval skvělý přístup. Byla radost to sledovat. Klukům jsem nedal večerku, musíme to náležitě oslavit,“ neskrýval Flick nadšení po výhře 1:0 nad francouzským rivalem. Nová trenérská hvězda ale ve fotbale rozhodně nováčkem není, v Bayernu dokonce strávila pět let své hráčské kariéry.

V osmadvaceti ale musel Flick kvůli sérii vážných zranění pověsit kopačky na hřebík. Mohl se živit jako bankovní úředník, ale láska k fotbalu byla silnější.

Löwova pravá ruka

Po dokončení A-licence se chopil trenérského kormidla v tehdy druholigovém Hoffenheimu. Jeho práce zapůsobila na Joachima Löwa, který si jej vytáhl do pozice asistenta k německé reprezentaci. 

VIDEO: Hrdina Coman litoval PSG. Lewandowski usínal s pohárem, zdrcený Neymar se neubránil slzám

Společně dosáhli na tři medaile z velkých akcí – zlato z MS 2014, stříbro z EURO 2008 a bronz z MS 2010. Po dobrovolném konci u národního týmu se Flick posunul na post sportovního ředitele Německého fotbalového svazu, v lednu 2017 ale vyhlásil od fotbalu pauzu. Vzdělával se, jezdil po stážích a staral se o sportovní obchod v domovském Bammentalu. 

„Pořád jsem věděl, že chci být trenérem, ale vzal jsem si čas na to, abych si zajistil budoucnost. Dlouhou dobu jsem pracoval jako asistent, tedy trochu v pozadí. Vždy mi bylo dovoleno vyjádřit svůj názor, výměna myšlenek vytváří znalosti. Řídím se heslem: Buď otevřený a zvídavý,“ nakousl svou filozofii.

Respekt hráčů

Tou se řídí také v Bayernu, který se pod jeho taktovkou změnil k nepoznání. Aktivní napadání, přímočarost, práce s míčem v neuvěřitelné rychlosti. Mnichovský klub opět baví fanoušky ofenzivním fotbalem. Jeho metody hráčům prospěly.

Třeba polský kanonýr Robert Lewandowski se i ve dvaatřiceti posunul na další výkonnostní úroveň a je jednoznačným kandidátem na ocenění FIFA pro nejlepšího hráče sezony.

Z Joshuy Kimmicha udělal středního záložníka, z Davida Alaby moderního stopera a na levém kraji obrany dal prostor talentovanému Kanaďanovi Alphonsu Daviesovi, nejrychlejšímu fotbalistovi v historii Bundesligy.

Fotbalisté Bayernu svého současného kouče respektují a uznávají, což v případě Kovače zřejmě neplatilo. „Když vás žena pošle na nákup a dá vám seznam, tak přesně víte, co musíte udělat. Někdy ale jdete ven jen s cílem obstarat dobrou večeři. Pak se ocitnete před regály a riskujete, že žádné jídlo nebude,“ narážel na rozdíl mezi oběma trenéry Thomas Müller během zimního soustředění v Kataru.

Rychlost, s jakou dokázal Flick uvadajícího giganta proměnit v neporazitelnou mašinu, je obdivuhodná. Jedno rčení ale říká, že obhajoba vydobyté pozice je ještě těžší...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...