130 let
Jablonecký kanonýr David Lafata přispěl k nečekané ligové gólové smršti už pěti brankami

Jablonecký kanonýr David Lafata přispěl k nečekané ligové gólové smršti už pěti brankami | foto: ČTK

Doporučujeme

Za gólovými hody v lize stojí i odvaha trenérů

Sport
  •   15:30aktualizováno  17:00
PRAHA - Přepínání na zápasy předních evropských klubů už nemusí být zárukou nejlepší střelecké podívané. Český fanoušek si klidně vystačí i s fotbalem z domácích zdrojů. Anglie, Francie, Německo – žádná ze slavných soutěží, jimž začala nová sezona, totiž zatím nenabízí průměr 3,06 branek na utkání.

Ani včerejší bezbranková remíza Teplic se Slavií nic nezměnila na tom, že za čtyři odehraná kola inkasovali brankáři od Plzně až po Ostravu 98krát, což česká liga zažila naposledy před deseti lety. Gólové hody však nemají na svědomí jen kanonýři mistrovské Plzně, Sparty nebo ambiciózní Mladé Boleslavi, Jablonce a Liberce.
Grafika - gólové hody v české lize
Bohatě přispívají i týmy jako České Budějovice a Příbram, kde se ofenziva ještě nedávno příliš nenosila. "Skoro to vypadá, že jsme se trenéři v létě sešli na nějakém semináři a domluvili se," usmívá se příbramský kouč David Vavruška. Opravdu se zdá, jako by se kluby prohnala nějaká vyšší moc a osvítila většinu ligových trenérů.

Proměnou prošla Příbram

Pohled útočníka

VÁCLAV PILAŘ
(Viktoria Plzeň)

"Už jsem si všiml, že padá hodně gólů. Jsou to opravdu zajímavá čísla a hlavně super reklama pro český fotbal. Fanoušci se určitě mají na co koukat. Na zápasy přece chodí kvůli brankám, a tak jsem rád, že jim děláme radost. Děláme ji ale i sobě. Sám si po utkání u kafe rád poslechnu, když mě někdo pochválí. Proto věřím, že to naší lize vydrží co možná nejdéle."

Mnohem racionálnějším vysvětlením ale může být vliv Plzně, která ukázala, že i pohledná útočná smršť vede k titulu a po středě možná také k milionům z Ligy mistrů. "Určitě na tom má velkou zásluhu," přikyvuje brankář Bohemians 1905 Radek Sňozík. "Ukázala cestu, ale do hlav jiných trenérů nevidím a nedokážu říci, jestli to byl hlavní impuls," míní Václav Pilař, letní posila Plzně.

"Velký rozdíl nevnímám. I v Hradci Králové jsme se snažili hrát ofenzivně," vzpomíná na předchozí působiště střelec dvou sobotních gólů do sítě pražské Dukly.

Pohled brankáře

RADEK SŇOZÍK
(Bohemians 1905)

"Fotbal se hraje pro fanoušky a ti se baví. Je vidět, že týmům už nejde jen o defenzivu – snaží se útočit, napadat, presovat a střílet. Z pohledu brankáře mě moc netěší, když dostanu pět branek jako v Jablonci, to se přiznám. Možná za to mohou i různé nové míče, které jsou pro nás gólmany pořádná strašidla. Občas si připadám, že stojím v bráně úplně poprvé a celkem zbytečně.

Zdaleka největší proměnou prošla Příbram. Za čtyři kola už stihla nastřílet osm gólů, což se jí v minulé sezoně povedlo až po devíti zápasech. "Máme nálepku klubu, který v lize živoří a nudí. Příbram si za to může sama. Chci ten obraz změnit. Jsem přesvědčený, že kdybychom o víkendu vsadili na obranu, tak stejně s Libercem prohrajeme. Alespoň jsme získali lidi, což je nejtěžší," vysvětluje trenér Vavruška.

Podle něj se podobný přístup poslední dobou rozšířil. "Zdá se mi, že se mění celé myšlení. V první lize je teď hodně trenérů, kteří jsou odvážnější než jejich předchůdci. Mně je jedno, jestli vydržím u kormidla pět let, nebo teď přijde krize a skončím. Hlavně chci zanechat dobrý dojem," přiznává Vavruška.

V jednom zřejmě zůstává česká liga pořád stejná. Je stále těžké udržet si důvěru lidí ve vedení klubu, i když se úplně nedaří.  "Ale i oni si uvědomují, že když se hráč ukáže v útoku, tak se prodá do zahraničí lépe a dráž. Uvidíme, jestli se někdo útočné filozofie nevzdá, až bude bojovat o život," namítá Sňozík.

Autoři: Antonín Vavrda, Michal Hořejší