Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Za kokain hrozí čtyřletý trest, za extázi můžete vyváznout s podmínkou, říká Chlumský

Sport

  8:00
PRAHA - Český fotbal dosud nikdy neměl příliš dopingových hříšníků. Ani těch, kterým byly v krvi nalezeny sociální drogy typu kokainu či extáze. Podle vedoucího Úseku dopingových kontrol českého Antidopingového výboru Jana Chlumského je to dáno nízkou četností kontrol i faktem, že si fotbalisté dávají pozor.

Posvítí se český antidoping na Ondřeje Vaňka (vlevo), podezřelého z nákupu drog? foto: MAFRA - Luděk Ovesný

Jedna školácká chyba za druhou, vysmál se Lavi drogovým hříšníkům z Plzně

Pane Chlumský, jak často se setkáváte u sportovců s užíváním kokainu či extáze?
Musím říct, že velmi zřídka. Tento zřídkavý jev je totiž daný tím, že kokain i extáze patří k rekreačním nebo také tanečním drogám, jejichž účinek rychle vyprchá. Není to navíc klasický doping, protože zakázaný je jen v soutěžním období.

Za jak dlouho se tedy tyto látky dostanou z krve sportovců?
Pár dní, maximálně týden. Každá látka má jiný poločas eliminace. Určitě to nejsou týdny. Takže pokud sportovec tyto látky užije, dává si velký pozor na to, aby to bylo nejméně týden před sportovním výkonem, kde mu hrozí antidopingová kontrola. Ovšem někdy se stane, že to sportovec přežene, účinek této látky podcení a při kontrole mu v krvi zůstane.

Můžete to doložit na konkrétních případech?
Těch příkladů je skutečně málo, před dvěma třemi lety jsme měli pozitivní test u jednoho hokejisty, před pěti lety pak u závodníka na ploché dráze.

Jan Chlumský.

U kokainu i extáze jde o zakázané látky. Jak sportovcům pomáhají při výkonu?
Nabudí ho to, vybičuje k vyššímu výkonu. Ale jde o to, v jaké dávce. Také to může být kontraproduktivní, pokud se to přežene nebo je sportovec už závislý.

Jakým způsobem antidopingový výbor extázi a kokain v krvi sportovce trestá?
Mohu říci, že v současnosti se uplatňují nová pravidla, než jak tomu bylo například u fotbalisty Bystroně, který za metamfetamin v krvi dostal dvouletý trest zákazu činnosti. Kokain se řadí k tvrdým drográm a ty mají nyní maximální sazbu čtyři roky zákazu činnosti. Naopak extáze je měkčí drogou a trestá se buď jen napomenutím, maximální sazba je dva roky.

Kolik Antidopingový výbor ČR dělá v české nejvyšší soutěži kontrol ročně?
Jde o šesesát až osmdesát testů ročně v soutěžním období a další zhruba desítku v tom mezisoutěžním. K tomu děláme testy i na zápasech Juniorské ligy a Ligy žen. Přiznávám, že zhruba sto testů ročně není velké číslo, více kontrol nám však náš rozpočet nepovoluje.

Ondřej Vaněk, Jan Kopic
Ondřej Vaněk z Plzně.

Dá se tedy říct, že otestujete ročně jen maxiálně pět hráčů z jednoho týmu?
V jednom zápase se většinou vyberou čtyři sportovci. Vychází to na jednu až dvě kontroly na mančaft za sezonu. Testovaných utkání je málo, protože to opravdu stojí moc peněz. Předsedovi fotbalového svazu pak zasíláme výsledky kontrol, těch pozitivních i negativních.