Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Za přestupy dali přes miliardu eur, přesto v Lize mistrů končí. A v PSG to vře

Sport

  6:00
PRAHA/PAŘÍŽ - Už v roce 2011 vstoupili pohádkově bohatí katarští šejkové do fotbalového klubu Paris St. Germain. Ani letos ale nebudou na konci sezony slavit triumf v nejslavnější soutěži starého kontinentu, Lize mistrů.

Zklamaní hráči PSG po vyřazení do Realu Madrid v osmifinále Ligy mistrů. Úplně vpravo Julian Draxler. foto: ČTK/AP

Společnost QSi (Oryx Qatar Sports Investments) započala do své ambiciozní mise nalévat potoky peněz před sedmi lety. Jestliže v poslední sezoně před příchodem katarských boháčů se svými petrodolary investoval klub do posil devět milionů eur, o rok později to bylo již 108 milionů.

Pokud započítáme i 180 milionů eur za devatenáctiletý megatalent Kyliana Mbappého, který je v klubu dosud na ročním hostování (částka se tedy promítne do rozpočtu PSG, potažmo AS Monaco až po této sezoně), dosáhl přestupový účet QSi ve francouzské metropoli k dnešku závratných 1,118 miliardy eur.

„V létě jsme utratili na 400 milionů eur a všichni mluvili o tom, jak se věci změní. Ale my jsme opět nepřešli přes osmifinále,“ hlesl německý záložník Julian Draxler. A to byla ještě ta mírnější část jeho povídání do mezinárodního přenosu.

Doma vládnou, ale v Evropě...

Jeho rozrušení se nelze divit. Od sezony 2011/12 vyhrál pařížský klub čtyři francouzské tituly z šesti možných (také letos doma vládne). V posledních třech ročnících získal téměř všechny domácí trofeje – vedle ligového titulu (jen loni vyhrálo Monako) také Superpohár, ligový pohár a Francouzský pohár. Jenže v Lize mistrů? Čtyřikrát v řadě čtvrtfinále, nyní podruhé jen osmifinále.

„Je to obrovské zklamání pro Paříž, pro klub, pro hráče i fanoušky. Musíme se uklidnit a přemýšlet, jak můžeme tento tým ještě zlepšit,“ zaznělo z úst prezidenta klubu Násira al-Chelajfího.

Zde jsme zpět u Draxlera. Čtyřiadvacetiletý středopolař totiž promluvil i pro německá média, konkrétně televizi ZDF. A před krajany dal průchod svému vzteku. „Vedení od kouče bylo hrozné. I přes oslabení jsme srovnali na 1:1, přesto se nic neměnilo, hráli jsme pořád stejně. Nechápu, nač trenér čekal,“ pustil se Draxler do svého nadřízeného, kouče Emeryho.

Německý reprezentant se objevil na hřišti až pět minut po Cavaniho srovnání a deset po vyloučení Verrattiho. A to mu připadalo pozdě. „Real musíte dostat pod tlak, jenže to jsme my nedělali. Jen jsme si přihrávali dopředu a pak zase dozadu, nedokázali jsme zatlačit. A to už před naším vyloučením. Takhle proti podobnému klubu nemůžete uspět,“ dodal.

Unai Emery hledal hlavní příčinu vyřazení v prvním duelu, který Real otočil z 0:1 na 3:1. „Myslím, že oni kontrolovali hru v šedesáti procentech času, my jsme nedokázali vytěžit více ze svých čtyřiceti procent. Klíčem ale byl první zápas, v němž jsme byli osmdesát minut lepší,“ řekl španělský kouč.

Ustojí Emery neúspěch?

O své budoucnosti Emery spekulovat nechtěl. Stejně jako al-Chelajfí. „Vítězství v Lize mistrů je pomalý proces, nelze ho dosáhnout přes noc. Dnes není vhodný čas mluvit o změnách. Věříme našim hráčům, budeme pokračovat v naší práci. Jsme totiž na správné cestě,“ zaznělo z úst čtyřiačtyřicetiletého boháče, který zkoušel prorazit coby tenista a který šéfuje PSG od roku 2015.

Je ale více než jasné, že Emeryho židle se pořádně kýve. Ostatně podobně jako v případě jeho rivala na lavičce Realu Zinedina Zidana, kterého od vyhazovu může zachránit jen třetí triumf v Lize mistrů v řadě. A ani to by nebyla jistota, jak se již v královském klubu v minulosti několikrát potvrdilo.

Emery sice s PSG od června 2016 prohrál pouze 11 ze 101 duelů, poslední dvě porážky v milionářské soutěži mu ale mohou zlomit vaz. Polehčující okolností není ani úterní absence hvězdného Brazilce Neymara, který se zotavuje po operaci vlasové zlomeniny páté nártní kosti. „Se zraněními lídrů musíte počítat vždy. Tak to prostě je,“ řekl nedávno kouč Manchesteru City Pep Guardiola.

Budou majitelé PSG stejného názoru a začnou za Emeryho hledat náhradu?

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!