Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Zabiják Falcao. 4 šance = 4 góly v semifinále EL

Sport

  11:00
PORTO/PRAHA - Tenhle pětadvacetiletý chlapík s havraními vlasy se stal postrachem jižní části Evropy a postupně děsí i zbytek starého kontinentu. Radamel Falcao - kolumbijský střelecký zabiják čtyřmi góly sestřelil v prvním semifinále Evropské ligy z cesty za bojem o pohár Villarreal. Porto vyhrálo 5:1 a je téměř jistým prvním účastníkem finálového duelu v Dublinu.

Radamel Falcao. foto: Reuters

Pouze dva fotbalisté v historii dali v jedné sezoně Poháru UEFA či následně Evropské ligy patnáct branek. V sezoně 1995/96 se to podařilo Němci Jürgenu Klinsmannovi v dresu Bayernu Mnichov, jeho rekord ve čtvrtek vyrovnal Kolumbijec Radamel Falcao, který hned čtyřmi góly zajistil Portu vítězství 5:1 v úvodním semifinálovém souboji s Villarrealem. Ten má ale navíc ještě k dobru minimálně další dva duely.

"Vždy jsem měl své sny, ale nikdy jsem nemyslel na to, že dám v utkání čtyři góly. Dát poker se mi povedlo poprvé v kariéře," řekl kolumbijský střelec Falcao, po kterém začínají toužit největší týmy Evropy. Divíte se? Ve čtvrtfinálovém dvouduelu zničilo Porto poměrem 10:3 Spartak Moskva, Falcao nasázel čtyři branky (včetně hattricku v prvním souboji) a navrch přidal dvě asistence.

FC PORTO 5:1 VILLARREAL

V prvním semifinále proti Villarrealu na domácím stadionu Porto prohrávalo po poločase 0:1. Jenže v tom druhém si vzal hlavní slovo Kolumbijec v modrém dresu. Čtyřikrát se zjevil před soupeřovým brankářem a čtyřikrát se nemýlil! Především jeho dvě přesné trefy hlavou stály skutečně za to. Fotbalisté španělského celku nedokázali rozzuřeného "Tygra" zkrotit.

"Falcao s Hulkem jsou vynikající útočníci, ale jsou hlavně součástí celku, který jim dává sílu a vytváří pro ně příležitosti," prohlásil po galapředstavení svých hráčů kouč Porta Andre Villas Boas. Svatá pravda - Kolumbijec řádí v Evropské lize, ve které dal už nyní více gólů než v domácí soutěži (15 ku 14), brazilský levonohý bombarďák zase vládne tabulce střelců portugalské ligy s 22 zásahy.

Smrtící kombinace pro soupeře. A to ještě navíc Falcao vzkázal obráncům soupeřů: "Stále vím, že se musím hodně zlepšovat. Jsem hrozně vděčný Portu, že mi dalo šanci, a teď se mu to snažím co nejlépe splatit," dodal Falcao. Obránci Villarrealu mají o čem přemýšlet. A nejen oni. "Tygr" ještě neukázal vše...