Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Začátek jízdy nebo definitivní konec? Češi musí Skoty porazit

Sport

  13:00
PRAHA - Zalistujme v učebnicích dějepisu a zjistíme, že v Praze zvítězili fotbalisté Skotska naposledy před 73 lety. Pokud odjedou s prázdnou také dnes, pro Česko to bude znamenat pořádnou úlevu. Existuje také opačná možnost. Tým trenéra Bílka si zatím nepřipouští představy, že Češi po překvapivé prohře s Litvou připustí na domácí půdě další ztrátu.

Trénink české fotbalové reprezentace. foto: ČTK

Další podstatný zásah do postupových teorií v kvalifikaci o Euro 2012 by ohrozil i Bílkovo setrvání ve funkci. "Dostali jsme se sami pod tlak. Stávající situace nám velí zbývající letošní zápasy zvládnout," prohlásil český kouč.

Dnešní výsledek napoví, v jaké náladě budou jeho svěřenci cestovat k úternímu zápasu do Lichtenštejnska. Z vítězství se stala nutnost, což si uvědomuje i kapitán Tomáš Rosický. "Zároveň je nám jasné, že před sebou máme možnost nápravy, a z týmu je to cítit."

Prognozy LN.Skotové si dobře uvědomují, že mohou domácím zásadně zkomplikovat život. "Pokud nezískají všechny body, dostanou se do velkých problémů," konstatoval trenér Skotů Craig Levein. Náladu ve skotském táboře mírně rozbouřil článek v listu The Sun, podle něhož by měl v Edenu mezi náhradníky zůstat nejlepší střelec týmu Kenny Miller. "Zajímá vás vůbec, jestli vyhrajeme?" rozčílila Leveina mediální spekulace na tiskové konferenci.

K tomu Skoty skutečně nelze považovat za mužstvo, které by nahánělo strach. I tak ale Česko na začátku roku porazili v přátelském utkání 1:0 a v kvalifikaci mají po dvou zápasech čtyři body za remízu v Litvě a víc než šťastné vítězství nad Lichtenštejnskem, o kterém rozhodli až v nastaveném čase. To jim hraje do karet. Od ostrovního týmu očekává Bílek na trávníku podobný přístup jako minulý měsíc předvedla Litva.

"Mají velmi účinné brejky a vysokou produktivitu." Lišit by se měl výsledek. Není vyloučené, že k tomu při své reprezentační premiéře pomůže útočník Václav Kadlec. O osmnáctiletém talentu mluvil Bílek den před výkopem příznivě. "Zapadl mezi nás bez problémů. Kdyby nastoupil, po psychické stránce to zvládne." Právě složení hrotu představuje poslední místo, kde nad složením sestavy trenér váhá.

Inspirace v basketbalu i golfu
Inspiraci hledají oba týmy, kde se dá – tedy i v mimofotbalových kruzích. Podle předsedy Českomoravského fotbalového svazu Ivana Haška by si národní tým měl vzít za vzor basketbalistky, které vybojovaly stříbro na mistrovství světa. "Staly se jasným důkazem toho, co se dá dokázat v kolektivním sportu," uvedl Hašek.

Pro Skoty je zase povzbuzující příklad z golfu. Jejich krajan Colin Montgomerie dovedl na začátku týdne jako kapitán k vítězství výběr Evropy v prestižním Ryder Cupu.

VSTUPENKY LZE SEHNAT I DNES

Vyprodat kvůli fotbalové reprezentaci Eden jako největší stadion v Česku se ukazuje jako problém. Původně měli být fanoušci bez šance pořídit si lístky na zápas se Skotskem už od středeční půlnoci, nakonec se termín posunul. Včera odpoledne bylo k dispozici do arény s kapacitou 21 tisíc míst stále zhruba 3700 vstupenek. Zájemci si je mohou objednat prostřednictvím internetu a následně vyzvednout na terminálech Sazky ještě dnes do 16 hodin.

Ze svazových míst jsou znát obavy z přílivu skotských fanoušků. Na konci minulé kvalifikace právě v Edenu nastala podobná situace při utkání se Severním Irskem. "V důležitém utkání potřebujeme fanoušky v hledišti jako dvanáctého hráče," řekl tiskový mluvčí národního týmu Petr Svěcený.

Autor: