Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Začíná boj o skupiny

Sport

  8:14
PRAHA - Pohárová sezona zatím nenabídla fanouškům mnoho radosti. Nyní má trojice českých zástupců v Poháru UEFA poslední šanci na nápravu. Kdo chce na evropské scéně vydržet do konce podzimu, musí nejdřív přejít do skupinové fáze přes první kolo, které začíná právě dnes.

Bude se stejně jako v lize radovat mladý superstřelec Tomáš Necid také v Poháru UEFA? foto: ČTK

V nejlepší pozici se podle papírových předpokladů nachází Slavia. Úřadující mistr doma vyzve rumunskou Vaslui. Nejzvučnější soupeř čeká Baník Ostrava, který na Bazalech přivítá Spartak Moskva. Na hřišti soupeře naopak začíná Sparta, vedoucí tým ligy okusí bouřlivé prostředí stadionu Dinama Záhřeb.

I když odvety jsou na programu až za dva týdny, Slavia by mohla o svých ambicích výrazně napovědět by už dnes v Edenu. "Je to kvalitní celek. A to si neděláme alibi," odmítl Karel Jarolím, že je dopředu rozhodnuto.

Úterní výhra ještě před pár lety neznámé Kluže na půdě AS Řím v Lize mistrů znamená dostatečné memento. Právě s Kluží má  sedmý tým z poslední sezony rumunské ligy mnoho společného. Teprve před šesti lety založený klub se vyškrábal z nižších soutěží. Na jeho soupisce se nachází větší množství cizinců včetně slovenského brankáře Kuciaka. "Rumunů je v sestavě poskrovnu, ale je to dobře poskládaný a agresivní celek," prozradil Jarolím svůj dojem ze soupeře. 

O Vaslui načerpal informace jeho asistent Pavel Řehák, který přímo v Rumunsku sledoval její prohru 1:2 s Dinamem Bukurešť. "Když se dostali do vedení, začali bránit v deseti. Předpokládám, že tak budou hrát i v Praze."

Na Bazaly přijede nový kouč
Zcela jiný průběh utkání očekávají v Ostravě. Baníku ani Spartaku se v poslední době nedaří, ale jasným favoritem zůstává moskevský velkoklub. Uvadající formu týmu s českými krajánky Radoslavem Kováčem a Martinem Jiránkem by měl nastartovat trenér Michael Laudrup, který byl do funkce jmenován teprve minulý pátek. "Ofenziva mi byla vždy vlastní," vyprávěl bývalý útočník, který během hráčské kariéry prošel Juventusem, Realem Madrid i Barcelonou, na jaký herní styl vsadí.

Ostravský kouč Karel Večeřa věří, že kvalitní soupeř může jeho svěřence po dvou ligových porážkách v řadě nabudit. "Hlavně nedostat nějakou hloupou branku," přál si trenér Baníku.

Sparta má poslední šanci
Před cestou do Chorvatska naopak nemusejí zapomínat na ligové strasti fotbalisté Sparty. Nedělním vítězstvím v Brně by se naopak mužstvo Vítězslava Lavičky rádo inspirovalo také proti Dinamu Záhřeb. "Disciplinovanost, důslednost v defenzivě a odvaha v ofenzivě," vytyčil Lavička základní pravidla pro hru svých svěřenců.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!