130 let
ilustrační foto

ilustrační foto | foto: ČTK

Začíná mistrovství Afriky. Turnaj vadí Evropě

Sport
  •   16:33
PRAHA - Na jedné straně evropské kluby, které přicházejí o své draze zaplacené hvězdy v nejdůležitějším období sezony. Na druhé straně africké země, jež se brání jakékoliv změně termínu svého šampionátu. Dnes začíná Africký pohár národů a také letos mu předcházela ostrá výměna názorů mezi dvěma kontinenty. Válka pokračuje...

Z hledání talentů na černém světadílu se totiž stal módní trend. Stačí se podívat – celá Evropa je jich plná. Proto velkoklubům tolik vadí, že se bez nich musí jednou za dva roky obejít, aniž by se dočkaly jakékoliv odpovídající kompenzace za absenci hráčů s mnohdy milionovými platy.

Zatímco Afričané míří hrdě reprezentovat své země na kontinentální mistrovství, v anglické lize nastává období, kdy se často rozhoduje o budoucím držiteli titulu. „Třeba vedoucí Manchester City může přijít o prvenství,“ varoval Emmanuel Adebayor, který naopak v Tottenhamu zůstane – pochází totiž z Toga, které na letošním mistrovství chybí.

Kdo by chtěl hrát v dešti
Řešení není lehké nalézt. Proč se Africký pohár národů koná v lednu a únoru mimo data vyhrazená pro reprezentační zápasy? „Někdo už by měl najít kuráž a zkusit se s tím vypořádat,“ slíbil už před lety šéf FIFA Sepp Blatter. Jeho slova ale zatím vyznívají do ztracena.

Až do roku 2017 se termín šampionátu zřejmě nepřesune na pro Evropu vstřícnější červen či červenec. FIFA se totiž obává, že africké země by neměly v takovém případě o pořadatelství zájem během období dešťů.

K jedné změně přece jen dojde. Šampionát se přesune na liché roky, aby ve stejný rok nekonkuroval mistrovství světa či Evropy. Proto se netradičně uskuteční i příští rok a pak se vrátí k tradičnímu dvouletému cyklu.

„Současný termín je problém. Přední evropské ligy se hrají bez přestávky a v tak náročném programu potřebují každého fotbalistu,“ zlobil se například Avram Grant, bývalý trenér Chelsea, Portsmouthu či West Hamu.

Africký pohár národů

Dnes začíná Africký pohár národů 2012, který potrvá do 12. února

Pořadatelskými zeměmi jsou Gabon a Rovníková Guinea. Na šampionát se překvapivě neprobojovala Nigérie, Kamerun, Alžírsko či Egypt, sedminásobný vítěz afrického šampionátu. Chybí i Jihoafrická republika, která si v kvalifikaci utrhla ostudu. Její trenér špatně pochopil pravidla, když nevěděl, že při rovnosti bodů rozhodují vzájemné zápasy, a nikoliv skóre, a tomu přizpůsobil taktiku při posledním zápase.

Kouče Arsenalu Arséna Wengera zase trápí, že se hráči vrátí z reprezentace naprosto vyčerpaní. „V Anglii sněží, v Africe jsou vedra. Změna klimatu na ně hodně doléhá,“ argumentoval.

Africký pohár doléhá hodně i na francouzské kluby, které jsou vyhlášené tím, že vychovávají mladé fotbalisty z černého kontinentu. Potíže hlásí i turecké velkokluby, německé týmy, Italové a hlavně Angličané. Arsenal bude postrádat Gervinha a Šamacha, Manchester City Yayu Tourého a jeho bratra Kola, Chelsea Kalouaa Newcastle druhého nejlepšího střelce ligy Dembeho Ba a záložníka Tiotého.

„Věděli jsme, že to přijde. Musíme si poradit,“ krčí rameny trenér Alan Pardew, jehož Newcastle nečekaně bojuje o evropské poháry. Z ostrovů se proto ozývá varování – příště si rozmyslíme, jestli si přivedeme Afričana. „Kluby si dávají větší pozor, jsou opatrnější. Přece jen jde o hodně,“ míní Grant. „Hvězdy typu Drogby či Essiena nikdo neodmítne. Ti rozhodují zápasy. Ale doplatí na to průměrní hráči, kteří už teď často ztrácí kvůli africkému mistrovství místa v sestavě,“ potvrdil Patrick Mboma, někdejší hráč Sunderlandu.

Že je situace mnohdy až vyhrocená, potvrzuje i bývalý kapitán Ghany C. K. Akunnor. „Vzpomínám si, jak byl Samuel Inkoom kvůli národnímu týmu klubem pokutován a vyřazen z kádru,“ připomněl případ z minulosti.

Čerstvým důkazem je pak vyjádření Kola Tourého z Manchesteru City, který si stěžuje na diskriminaci. „Chování trenérů je katastrofální. Nenastupuju pravidelně v klubu, protože chci reprezentovat. Někdo už to musel říci bez kličkování,“ nechal se slyšet v prosinci.

Navíc připomněl případ z roku 2010, kdy ani přesto, že mu klub nachystal letadlo ze šampionátu, nestihl klíčový zápas proti rivalovi z United a čelil pak výčitkám, že kvůli jeho absenci klub prohrál. „Prostě nás diskriminují,“ dodal obránce, který má jinak pověst bezproblémového fotbalisty.

V Evropě se stále odmítají smířit s danou realitou, změna zavedených pořádků je však stále v nedohlednu.

Základní skupiny turnaje

číslo v závorce udává pořadí v žebříčku FIFA  

skupina A  
Rov. Guinea  (151.)     
Libye (63.)      
Senegal (43.)      
Zambie (71.)          

skupina B     
Pob. slonoviny (18.)         
Súdán (120.)        
Burkina Faso (66.)         
Angola (85.)             

skupina C
Gabon (91.)    
Niger (98.)    
Maroko (61.)    
Tunisko (59.)        

skupina D
Ghana (26.)    
Botswana (94.)    
Mali (69.)    
Guinea (79.) 

Autor: Michal Hořejší