Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Zajistil klubu miliardy. Teď už může talent Zaha zářit za United

Sport

  15:01
LONDÝN/PRAHA - S klubem, který ho vychoval, se nemohl rozloučit lépe. Teprve dvacetiletý fotbalista Wilfried Zaha zařídil v prodloužení finále play off druhé anglické ligy penaltu, ze které dal jeho spoluhráč rozhodující gól. A Crystal Palace vydělal 120 milionů liber (v přepočtu více než 3,6 miliardy korun) za postup do Premier League. A to je pro tým pořádná finanční náhrada za to, že supertalent po sezoně odchází na Old Trafford.

Fotbalista Crystal Palace Wilfried Zaha (vlevo) a Jonathan Hogg z Watfordu foto: Reuters

Manchester United koupil Zahu už v zimě za astronomických 15 milionů liber (skoro půl miliardy korun). Mnozí experti tvrdí, že to je přemrštěná částka. Jenže v Británii koluje mnoho až absurdních historek, jak moc je Zaha nadaný. Trenér "Rudých ďáblů" Alex Ferguson chlapce roky sledoval a spolu se slavným členem představenstva Bobbym Charltonem Zahovi osobně řekl, že se zrodil pro Manchester. "Získali jsme mladíka s obrovský potenciálem. S kluky jako je on tady umíme pracovat, potvrdilo se to už mnohokrát," radoval se tehdy Ferguson.

A Zaha se stal oficiálně posledním hráčem, kterého slavný kouč koupil před odchodem do trenérského důchodu. Mladého křídelníka ale nechal dohrát sezonu v mateřském klubu. A rodák z Pobřeží slonoviny, odkud s rodiči utekl do Londýna ve čtyřech letech, se "Orlům" parádně odvděčil za to, že ho vychovali. Dvakrát se trefil už v semifinále proti Brightonu a pomohl klubu do finále, v němž si zahrála před 82 tisíci diváků v londýnském Wembley. A také v zápase o postup mezi anglickou elitu proti Watfordu byl nejlepší na hřišti.

A když jeho spoluhráč Kevin Phillips pokutový kop proměnil, usmál se čtyřicetiletý veterán na mladíka: "To ty jsi zařídil penaltu i výhru. Teď už můžeš jít do Manchesteru United, všichni ti přejeme hodně štěstí." Zaskočený i dojatý Zaha nevěděl, co má říci. "Nemůžu najít ta správná slova. Takhle jsem si to přál. Strávil jsem tady více než deset let a klub jsem vždycky miloval. Chtěl jsem mu pomoci do Premier League a ono se to fakt povedlo," rozplakal se fotbalista, který má už za sebou i debut v reprezentaci Albionu.

"Nikdy jsem neviděl tak dobrého fotbalistu"

Vedení Crystal Palace stále doufá, že svůj klenot ještě nějaký čas udrží. Už kontaktovalo Manchester, jestli by hráči náhodou neprodloužil hostování. Ferguson po sezoně v United skončil téměř sedmadvacetileté působení a jeho nástupce David Moyes možná nebude mít se Zahou tak velké plány. "Byl by hloupý, kdyby nám Zahu vrátil. Ale kdo ví? Třeba se nám poštěstí. Zkusit jsem to musel, vždyť bez Wilfrieda budeme v Premier Laegue ztracení," obává se šéf "Orlů" Ian Holloway.

Český fotbalista Watfordu Daniel Pudil a Wilfried Zaha z Crystal Palace

Je jedním z těch, kteří věří, že se Zaha brzy stane jednou z hvězd anglického fotbalu. Vždyť mladík už v mnoha zápasech dokázal, že jeho síla, rychlost, pohotovost, technika a nevyzpytatelnost jsou atributy, které dělají obráncům problémy. Už v osmi letech okouzloval své trenéry. "Přestože byl velmi hubený, měl strašnou sílu. Na první pohled bylo znát, že je obrovský talent. Balon měl na noze snad přilepený. A když na něj běželi dva obránci, udělal piruetu a protančil mezi nimi. Jsem hrdý na to, kam až do dotáhnul," vzpomíná někdejší Zahův kouč Aaron Smith.

Ani zdravé sebevědomí záložníkovi nechybělo. Vždycky chtěl hrát proti těm nejlepším a nejstarším soupeřům, aby se zlepšoval a prověřil vlastní schopnosti. "Nikdy jsem neviděl tak dobrého fotbalistu. Má tolik talentu, že to snad není možné," míní Zahův kouč z juiniorských let Phil Horton. "Také byl velký perfekcionista. Když udělal chybu v polovině testu, chtěl začít od začátku. Často tak dostával sám sebe pod zbytečný tlak," tvrdí učitel Michael Stephenson.