Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Zamrzlá Neapol dostala od Plzně dvojitý výprask, píše italský tisk

Sport

  10:18
ŘÍM - Odveta 2. kola Evropské ligy proti Viktorii Plzeň skončila pro fotbalisty Neapole dalším jasným k.o. a sen o postupu se italskému týmu definitivně rozplynul. I když se neapolský kouč snažil posílit útok, žádný zázrak se nekonal a Češi nakonec podruhé vyhráli překvapivě snadno. Tak dkomentují výsledek čtvrtečního zápasu v Plzni (2:0) italské noviny.

Fotbalista Viktorie Plzeň Marek Bakoš (vlevo) foto: Mafra - Michal Šula

"Trenér Mazzarri se pokusil podpořit útočnou hru nasazením tria Panděv, Calaió a Insigne a doufal, že tím nastartuje neapolský comeback. Čechy to ale nijak nepřekvapilo ani nevyvedlo z míry a do hry vstoupili v tempu a s odhodláním," napsal deník Gazzetta dello Sport. Zápas se modrým nepovedl a znát to bylo zejména v závěru, kdy bylo zjevné, že Neapol sama v žádný zvrat už nevěří.

K TÉMATU

"Dál padal sníh, ale jediné, co opravdu zmrzlo, byla motivace Azzuri," uzavřel list. Také La Repubblica zhodnotila prohru hostů jako zaslouženou. Podle římského deníku Neapol opouští Evropskou ligu tím nejhorším možným způsobem: po dvojitém k.o. "Sen Mazzarriho týmu se rozplynul," napsal v titulku list Corriere della Sera. Podle jeho komentáře se ale podobný výsledek po jasné prohře z minulého týdne dal čekat, i když trenér Italů tentokrát "nalil do útočného motoru více benzínu".

Stejně zápas vidí i Il Giornale. "Žádný zázrak se v Česku nestal, Neapol se s Evropou loučí," nadepsal deník svůj článek. Podle autora byl pro druhý tým italské ligy zvrat v odvetě po "neodčinitelné" prohře v prvním zápase "nesplnitelnou misí". Ukázalo se to prý zejména v závěru, který byl pro hráče z jihu Itálie doslova utrpením, shrnul deník.

Kovařík: Do rozjeté Plzně by zapadl i hadrový panák

Copak to mohlo dopadnout líp? Jan Kovařík se poprvé představil fanouškům ve Štruncových sadech, nastoupil v základní sestavě, skotačil při postupu do osmifinále Evropské ligy a navrch vstřelil gól. "Tohle je fantazie. Člověku občas chybí slova, která by to popsala," prohlásil nesmělý záložník po triumfu nad Neapolí.

Po lednovém přestupu z Jablonce prožíváte velkou fotbalovou změnu. Bylo snadné zapadnout do plzeňského týmu?
Musím říct, že tenhle tým je neskutečně rozjetý a zapadnout sem bylo strašně lehké. S takovými hráči je radost být na hřišti.

Vážně to šlo samo?
To se pozná. I kdybyste na hřiště postavili hadrového panáka, tak bude hrát dobře, protože má kolem sebe samé skvělé hráče.

Proti Neapoli jste odehráli báječný dvojzápas. I vy osobně jste zabodoval. Před týdnem gólový centr, v odvetě krásný gól. Na co jste myslel, když jste napřáhl?
Na co? Za každou cenu to propal do sítě! Když jsem v Jablonci míval šance, tak jsem mířil a mířil, jenže nikdy jsem se netrefil. Tak jsem teď zavřel oči a plácnul to tam. Brankář tu střelu naštěstí nezkrotil.

Vážně se dá střílet se zavřenýma očima?
Dá se říct, že jo. Pak jsem oči otevřel a uviděl, jak se balon šourá přes čáru. To už byla čirá euforie.

Bylo v tu chvíli rozhodnuto? Běžela 51. minuta.
To není skoro za žádného stavu. Naštěstí my jsme ani potom neopustili náš styl, chodili jsme do brejků a Neapol už to pak psychicky moc nezvládla. Závěr byl trochu vyhrocenější.

Když se soupeř začal vztekat, bylo těžké, abyste se nenechali vyprovokovat?
Jak u koho. Já nejsem moc impulzivní ani konfliktní, takže pohoda. Zato David Limberský měl párkrát namále.

Plzeň v prosinci porazila Atlético Madrid, teď spláchla Neapol. Řekněte, kde se může její cesta zastavit?
Těžko říct. Musíme se soustředit na každý zápas a pak se uvidí. Všichni víme, že nebude lehké přejít přes Fenerbahce do čtvrtfinále.

Nepřál jste si spíš Borisov?
Ne, to asi nikdo z nás. Fenerbahce je atraktivnější soupeř. Moc se těším hlavně na jejich plný stadion. Turečtí fanoušci dokážou při zápase udělat peklo, taková atmosféra mě vždycky vyburcuje ještě víc.

Fenerbahce nemá tak slavné jméno jako Neapol. Nesvádí to k myšlence, že je čtvrtfinále blízko?
To určitě ne! Pokud někdo postoupí do osmifinále Evropské ligy, tak nemůže mít špatný tým. Jen bych se opakoval: bude to těžké a šance jsou úplně vyrovnané. Bude záležet především na aktuální formě. Kdo udělá míň chyb, postoupí.

Plzeň v pohárech jede. Tušíte, jaký má teď v Evropě zvuk?
I proti Neapoli, druhému týmu italské ligy, jsme ukázali, že nás všichni musí brát vážně. Já myslím, že se do povědomí Evropy dostáváme, což je pro celý český fotbal jedině dobře. Jen aby to pokračovalo dál.
JAN PALIČKA

Autoři: ,

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!