Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Zapalač si za doping 18 měsíců nezahraje

Sport

  16:42aktualizováno  17:19
PRAHA - Disciplinární komise Fotbalové asociace České republiky potrestala žižkovského záložníka Petra Zapalače zastavením činnosti na 18 měsíců za doping. Čtyřiadvacetiletý středopolař měl po zápase 7. ligového kola s Teplicemi pozitivní nález na zakázaný clenbuterol.

Jiří Golda. foto: ČTK

Hráči hrozil trest až na dva roky. Před disciplinární komisí přiznal, že užil lék na alergii, který clenbuterol obsahoval. Prý nevěděl, že je na seznamu zakázaných látek.

"S případem dopingu se setkáváme v naší praxi poprvé. Zakázané látky se dělí do dvou kategorií. V tomto případě jde o látku, která má být postihována přísnějším způsobem. Tam je trest stanoven na dva roky a podle příslušné směrnice je možno za určitých, přesně daných okolností, sazbu zmírnit na minimálně jeden rok," uvedl v prohlášení předseda disciplinárky Jiří Golda.

Disciplinárka případ posuzovala v souladu se Směrnicí pro kontrolu a postih dopingu ve sportu v České republice a nakonec se rozhodla pro trest přesně uprostřed mezi spodní a horní sazební hranicí. "Komise na jednu stranu přijala hráčovo vysvětlení, že šlo o nedbalost a neznalost, která však neomlouvá. Zároveň však vzala v úvahu, že hráč léčil své potíže vesměs sám a nevyhledával odbornou lékařskou pomoc," vysvětlil Golda.

Zapalač nastoupil čtyřikrát

Zapalač v září do inkriminovaného utkání proti Teplicím nezasáhl a zůstal jen na lavičce náhradníků. Žižkov v zápase prohrál 0:1. Poté čtyřiadvacetiletý záložník nastoupil v dalším kole v Jablonci a v následném duelu s Bohemians 1905. Na kontě má Zapalač dosud čtyři starty v lize, gól v nejvyšší soutěži nedal.

Stimulant clenbuterol v minulosti odhalily testy například během loňské Tour de France u španělského cyklisty Alberta Contadora, který závod potřetí vyhrál. Stejnou látku mělo v těle také 109 fotbalistů na letošním mistrovství světa hráčů do 17 let v Mexiku. Pozitivní nález údajně vždy způsobilo kontaminované maso.

V české lize se dopingový nález objevil po 15 letech. V listopadu 1996 měl po duelu Plzeň - Hradec Králové hostující Karel Havlíček v moči zakázaný salbutamol, který obsahoval prostředek, jejž používal hráč na vrozené astma. Fotbalista byl osvobozen, klubový lékař dostal za nedodržení předpisů roční zákaz činnosti a klub pokutu 100.000 korun.

Další případy dopingu

Ve stejném roce porušili antidopingová pravidla hráči původních Bohemians Praha Prokop Výravský a Jaroslav Veltruský, kteří byli po utkání v Teplicích vylosováni na kontrolu. Výravský se jí zúčastnil, ale vzorek po zásahu klubového lékaře neodevzdal. Veltruský se vůbec nedostavil.

Výravskému byla zastavena činnost na devět měsíců nepodmíněně (část trestu mu byla později prominuta), Veltruský byl osvobozen. Lékař klubu nesměl dva roky působit ve fotbale a manažer Lacina stejnou dobu ve funkci vedoucího mužstva. Vedení Bohemians dostalo pokutu 300.000 korun.

Nejznámější je takzvaná "karamelková" aféra Drnovic z roku 1993. Hráči Milan Poštulka a Rostislav Prokop brali od trenéra Jindřicha Dejmala "karamelky" (Gli-coramin) povzbuzující dech, které obsahovaly niketamid.

Oba obdrželi nepodmíněný dvouletý trest. Utkání Drnovice - Plzeň (3:0), v němž dal všechny góly Poštulka, bylo kontumováno ve prospěch hostů. Drnovice zaplatily pokutu 50.000 korun.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...