130 let

Hráči slaví druhý gól. | foto: ČTK

Zápas dvou rozdílných poločasů Češi zvládli

Sport
  •   22:31
PRAHA - Český národní tým si k první ostré přípravě před Eurem vybral Litvu a nový stadion v Edenu. Po soustředění, které má národní tým za sebou se společně se čtvrtečním zápasem proti Skotsku jedná o další část finální přípravy na fotbalové mistrovství Evropy, které začíná již příští týden.

Do duelu Češi naskočili v sestavě, která až na záložní řadu zřejmě bude tím základním, s čím se naši vytasí na ME v úvodnímu duelu proti domácím Švýcarům. Nikde ovšem není psáno, že i čtveřice Plašil, Polák, Jarolím a Vlček se nakonec nestane tou vyvolenou.

Úvodní poločas začal velmi chladně. Hosté nastoupili s očividným respektem a vynikali hlavně pozorným bráněním a tvrdostí na hranici pravidel. Zřejmě je lehce naštvala chyba pořadatelů, kteří jim před zahájeními mače zahráli hymnu Lotyšska. Češi měli často míč na kopačkách, ale v úvodu zaujal jen průnik Vlčka. V pětadvacáté minutě projely Edenem obligátní tři mexické vlny a Češi předvedli dvě nebezpečné akce, které ale radost nepřinesly. Na druhé straně se musel ukázat gólman Čech. Nejvíce se vytáhl paradoxně po ráně kolenem od Grygery. Pět minut před přestávkou konečně udeřilo. Jan Koller si naskočil na centr, využil své centimetry a nechytatelně poslal domácí do vedení. Ani úvodní gól však nerozptýlil rozpaky, které v hledišti panovaly.

Do druhé pětačtyřicetiminutovky Češi vstoupili s drobnými změnami - do útoku se dostal nejlepší střelec první ligy Václav Svěrkoš - a hlavně výrazně aktivněji. Velké nebezpečí představoval na pravém křídla skvělý Vlček. Zlepšený přístup hráčů slavil úspěch v podobě druhého gólu, Svěrkoš narazil Kollerovi a ten podruhé rozvlnil síť.

Za stavu 2:0 se už dohrávalo v poklidu. Češi se dostali, zejména po pravé straně (Grygera, Vlček), do několika dalších příležitostí, ale fanouškovské "My chceme gól" už nevyslyšeli. Byl to zápas dvou poločasů. Mizerného prvního a velmi dobrého druhého.

Výsledek

Česká republika - Litva 2:0 (1:0)

Branky: 39. a 63. Koller. Rozhodčí: Hriňák - Somolányi, Sluk (všichni SR). Bez ŽK. Diváci: 14.220.

Sestava ČR: Čech - Grygera, Ujfaluši (75. Kováč), Rozehnal, Jankulovski (64. Kadlec) - Jarolím (83. Matějovský), Polák (46. Galásek), Plašil (79. Skácel) - Vlček, Baroš (46. Svěrkoš) - Koller. Trenér: Brückner.

Autor: Lidovky.cz