Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Zápas Švýcarska s Tureckem bude přísně střežen

Sport

  10:55
BASILEJ - Policie dnes v Basileji chystá mimořádná bezpečnostní opatření.

Švýcarští fotbalisté prchají do tunelu před rozdivočenými Turky foto: ČTK

 Zápas mezi Švýcarskem a Tureckem bude totiž provázet hodně žhavá atmosféra. Nejenže si ani jeden z celků nesmí dovolit porážku, jestli chce pomýšlet na postup ze skupiny. Oba soupeři si také pamatují hromadnou rvačku, která zakončila jejich poslední vzájemné utkání před třemi lety v Istanbulu.

 Obě strany sice tvrdí, že to už je minulost, ale slovenský rozhodčí Ľuboš Micheľ bude muset hned v zárodku utlumit projevy nevraživosti, aby se mu emocemi  prošpikovaný zápas nevymkl z rukou. "Věřím, že budeme příkladem fair play, na hřišti i mimo ně,"prohlásil turecký trenér Fatih Terim.

"Není snadné zapomenout na to, co se stalo v Istanbulu, ale my to musíme udělat. Jediné, co mají oba zápasy společné, je to, že jde opět o všechno. Je to jako finále,"řekl švýcarský záložník Tranquillo Barnetta. "Atmosféra bude napjatá, ale rvačky k fotbalu nepatří. A už vůbec ne ve Švýcarsku," dodal obránce Johan Djourou. Dramatická baráž o postup na MS v roce 2006 přinesla úspěch Švýcarům.

Hned po utkání v Istanbulu ale propukla v tunelu u hřiště bitka, do níž se zapojili hráči obou stran, realizační týmy i turecká ochranka. Disciplinární komise UEFA vynesla tresty od dvou do šesti zápasů a Turkům na tři utkání uzavřela hřiště. Mnozí aktéři rvačky se dnes potkají znovu. Například Emre Belozoglu a Benjamin Huggel byli mezi nejaktivnějšími rváči a Švýcar Stéphane Grichting tehdy skončil v nemocnici.

Autoři: ,