130 let

Utkání Ligy národů mezi Slovenskem a Českou RepublikouZleva Adam Hložek z ČR, Milan Škriniar ze Slovenska, Tomáš Kalas z ČR a Juraj Kucka ze Slovenska. | foto: ČTK

Zápis do historie. Hložek je nejmladším reprezentantem, při debutu trefil tyč

Sport
  •   5:00
Mohl být nejmladším střelcem v historii národního týmu, zatím je však Adam Hložek, sparťanský teenager, „pouze“ tím nejmladším fotbalistou, který kdy za reprezentační áčko nastoupil. V Bratislavě byl u výhry 3:1 nad domácím Slovenskem. Zaujal, hrál aktivně, patřil k nejlepším, trefil tyč.

V bizarních kulisách krásného, ale prázdného stadionu to byl pro Hložka velký den.

Je mu osmnáct let, jeden měsíc a deset dnů a za výkon, který na trávníku při svém reprezentačním debutu předvedl, by si zasloužil mnohem výraznější aplaus než jen potlesk přihlížejících spoluhráčů v rouškách. Odehrál 72 minut.

Nejmladší čeští reprezentanti

žebříček

1. Adam Hložek 18 let, 1 měsíc, 10 dní

2. Jan Polák 18 let, 1 měsíc, 14 dní

3. Václav Kadlec 18 let, 4 měsíce, 22 dní

4. Tomáš Necid 19 let, 3 měsíce, 6 dní

5. Radek Bejbl 19 let, 4 měsíce, 7 dní

6. Patrik Berger 19 let, 4 měsíce, 13 dní

7. Tomáš Rosický 19 let, 4 měsíce, 19 dní

8. Martin Lukeš 19 let, 5 měsíců, 5 dní

9. Tomáš Řepka 19 let, 5 měsíců, 14 dní

10. Milan Baroš 19 let, 5 měsíců, 29 dní

A mohl dát gól.

Po půlhodině měl v rozmezí jediné minuty dvě tutové možnosti – v té první se rychle zorientoval v pokutovém území, zpracoval si balon, vystřelil z otočky, ale vychytal ho Greif, slovenský gólman. Při druhé šanci český útočník po Daridově pasu hlavičkoval do tyče.

Při nástupu kráčel před Ondřejem Čelůstkou, parťákem ze Sparty. A jako jediný hrotový útočník v české sestavě se potkával s dalším sparťanem Lukášem Štetinou, který mu před zápasem sliboval: „Šetřit tě nebudu!“

Na pořádný souboj ale nedošlo, protože Štetina kvůli zranění po půl hodině střídal, a tak si Hložka vzal do parády Milan Škriniar, stoper Interu Milán. A měl s ním co dělat.

Hložkovi, který do svého reprezentačního debutu nastoupil s číslem 19 na zádech, trvalo přes dvě minuty, než se poprvé dotkl balonu. Dlouhý centr od gólmana prsama sklepával spoluhráčům, trefil rozhodčího.

Čeští hráči (zleva) Vladimír Darida, Vladimír Coufal a Bořek Dočkal se radují z...
Hráči českého týmu se radují z druhého gólu.

Jinak se snažil napadat rozehrávku, zapojoval se do ofenzivních kombinací, kdyby mu po pěkném průniku po pravé straně lépe přihrál Masopust, mohl zkraje zápasu i nebezpečně zakončovat.

To se mu povedlo až později, za což ho Jaroslav Šilhavý hlasitě chválil: „Dobře, výborně, Hložane!“

Sparťanský mládenec o čtyři dny překonal záložníka Jana Poláka, který 28. dubna 1999 nastoupil jako střídající do přátelského zápasu proti Polsku.

To Hložek do federálního derby v Bratislavě nastoupil od první minuty. V útoku dostal přednost před Michaelem Krmenčíkem, Patrik Schick, jinak česká ofenzivní jednička, je v karanténě.

„Adam v nominaci rozhodně není kvůli rekordu. O místo si řekl svými výkony,“ povídal v předvečer pátečního zápasu trenér Jaroslav Šilhavý.

Hložek, mimořádný talent českého fotbalu, už má v historických tabulkách své místo.

Zaprvé je nejmladším sparťanem, který kdy v rudém dresu nastoupil do ligového utkání. V listopadu 2018 v Karviné mu bylo šestnáct let, tři měsíce a šestnáct dnů.

Zadruhé je nejmladším střelcem v dějinách nejvyšší soutěže. Proti Plzni (4:0) se loni na jaře na Letné trefil parádní hlavičkou v šestnácti letech, sedmi měsísích a patnácti dnech.

A nyní překonal i vousaté reprezentační maximum.

Polákův zápis byl starý přes jednadvacet let a pokud Hložek v některém z podzimních zápasů reprezentace vstřelí i gól, na místě nejmladšího reprezentačního střelce překoná Václava Kadlece, svého kamaráda ze Sparty.

Ten se poprvé trefil hned při svém debutu za národní tým v Lichtenštejnsku, Češi tam před deseti lety vyhráli 2:0.

A Hložek?

Nejmladší čeští střelci

žebříček

1. Václav Kadlec 18 let, 4 měsíce, 22 dní

2. Tomáš Necid 19 let, 3 měsíce, 6 dní

3. Martin Lukeš 19 let, 5 měsíců, 5 dní

4. Milan Baroš 19 let, 5 měsíců, 28 dní

5. Patrik Schick 20 let, 4 měsíce, 3 dny

Ten už rok a půl pravidelně hraje ligu. Bylo mu šestnáct, když vlétl do základní sestavy Sparty a mezi staršími, zkušenějšími, dospělými fotbalisty dominoval. Technicky i fyzicky.

V nejvyšší soutěži nasbíral 55 startů, na podzim ho se čekají i poháry, konkrétně Evropská liga. V ní by se měl zase více obouchat, získat zkušenosti, ukázat se.

Pro Spartu je Hložek tím nejblyštivějším klenotem. Už teď se nápadníci hlásí. Dlouhodobě se mluví o zájmu bundesligových klubů, Lipska či Dortmundu.

„Já věřím, že nejlepší pro jeho rozvoj je aktuálně jednoznačně Sparta. Už dřív jsem mluvil o tom, že ideální cestou pro něj je, aby tady zůstal a získal ještě větší roli, dával víc gólů. Ven musí jít jako hotový hráč, ne jako talent,“ tvrdí sparťanský sportovní ředitel Tomáš Rosický.

Otázkou ovšem je, jestli už Hložek dávno hotovým plejerem není.

Autor: Jiří Čihák