Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

‚Zařiď to, nebo ti vypálím barák.‘ Jak si vynucoval ‚Náčelník‘ Berbr svoji vůli?

Sport

  9:04
Praha - Na veřejnost se dostala část policejního spisu vedená proti dnes již bývalému místopředsedovi FAČR Romanu Berbrovi. Ten měl podle odposlechů diktovat kde a jak mají sudí pískat.

Některá média, včetně redakce Lidových novin, dostala možnost nahlédnout do policejního spisu a poodkryla tak další informace o zákulisí celé fotbalové kauzy.

Na světlo se tak dostaly mimo jiné i domluvy Berbra s elitním rozhodčím Pavlem Královcem, který měl ovlivnit výsledek poháru mezi Spartou a Libercem.

„Jenom jednu politickou věc potřebuju, jo? Ty to pochopíš. V pondělí za mnou byl Pepa Krula (sportovní manažer Sparty – pozn. red.),“ hlásil Berbr sudímu do telefonu.

Policisté přivádějí 18. října 2020 k Obvodnímu soudu pro Prahu 6 jednoho z...
Místopředseda svazu Roman Berbr (vlevo) a Jan Pauly, generální sekretář FAČR.

„Nedělá nám to problém. Ať mají o čem psát,“ odpověděl mu Královec. Výsledek? Sparta vyhrála 2:1 a zajistila si přímý postup do základní skupiny Evropské ligy.

Utkání však narušila hrubá chyba Královce, který ani po intervenci od kolegů neudělil sparťanovi Frýdkovi červenou kartu (více v rozhovoru s libereckým koučem Pavlem Hoftychem zde).

Pozdvižení Berbr ale působil během své kariéry často. Když v roce 2017 kandidoval ve volbách na místopředsedu FAČR, byly proti jeho zvolení pouze tři kluby. „Berbr versus zbytek českého fotbalového světa 117:3. Nechápu, nerozumím, ale jestliže těm 117 nerozumím, vítězi gratuluji. Svým způsobem obdivuhodné i smutné současně,“ okomentoval volby šéf Slavie Jaroslav Tvrdík, jehož tým byl jedním ze tří, které se proti Berbrovi vymezily.

Jak nyní policejní spis napověděl, dokázal si fotbalový boss sehnat hlasy třeba slibem kariérních postupů konkrétních rozhodčích. Anebo nátlakem, když to po dobrém nešlo. „Potřebují dostat basebalkou po koulích,“ vztekal se například... „Zařiď to, nebo ti vypálím barák,“ vyhrožoval prý sám Berbr pomeznímu sudímu Vitnerovi před jedním z druholigových zápasů. A nešlo o ojedinělý případ.

Kromě ovlivňování sudích ale Berbr čelí obvinění také ze zpronevěry. Za fiktivní seminář pro trenéry mládeže měl zaplatit 850 tisíc korun, přes další obviněné, tedy bývalého hráče Michala Káníka a ředitele Vyšehradu Romana Rogoze ale velká část těchto peněz putovala zpátky do Berbrovy peněženky.

Údajně mu pomáhal také bývalý místopředseda komise rozhodčích Martin Wilczek. I on ale nestál vždy na správné straně.

„Jestli chceš zabít, tak si o to rovnou řekni,“ řval na něj Berbr poté, co promluvil do novin tak, jak se muži přezdívanému „Náčelník“ nelíbilo. „Často se na něco dotazoval, jestli třeba nepřidáme konkrétní jméno. Já mu ale odpověděl, že rozhodně ne,“ hájil se Wilczek v rozhovoru pro iDnes.cz.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...