130 let

Scott Arfield (vlevo) vs. Oscar. | foto: Reuters

Zářil v Chelsea, pak utekl za čínskými penězi. Brazilec Oscar chce hájit barvy tamní reprezentace

Sport
  •   7:12
Šanghaj - S cílem kvalifikovat se na mistrovství světa 2022 v Kataru začala Čína naturalizovat zahraniční fotbalisty, kteří nemají žádné vazby ke své rodné zemi. Prvním přírustkem v čínské reprezentaci je naturalizovaný Brazilec, jenž ve čtyřech zápasech nastřílel tři branky, teď chce barvy nejlidnatější země světa kanárek - bývalá hvězda Chelsea Oscar.

Když Brazilec Oscar přestoupil před čtyřmi roky do čínského Šanghaj SIGP za 51 milionů liber (přibližně 1,62 miliardy korun) a s platem okolo 400 tisíc liber se stal jedním z nejlépe placených hráčů světa, způsobil tím řadu negativních reakcí. V současnosti osmadvacetiletý ofenzivní záložník totiž netajil, že do Číny jede za účelem vysokého výdělku.

A laťku chce posunout ještě výše.

V Čínské superlize v 79 zápasech v dresu Šanghaj SIGP nastřílel 24 gólů, což ho přimělo k myšlence reprezentovat tamní reprezentaci.

Oscar se snaží zastavit Herreru.
Scott Arfield (vlevo) vs. Oscar.

„Přemýšlím o tom, protože je těžké dostat do brazilského týmu, když působím tady. Všichni tu vidí, jak dobře hraju. Myslím, že bych mohl pomoci, kdyby se změnila pravidla,“ vysvětlil Oscar televizi CGTN. 

Ty jsou ale hlavním problémem. Regule FIFA totiž uvádí, že fotbalisté nesmí vyměnit reprezentační dres poté, co za svoji původní zemi nastoupili mezi seniory k oficiálním zápasů. Oscar jich má 47 i s účastí na domácím mistrovství světa v roce 2014.

Povede se mu změnit fotbalová pravidla?

Autor: David Ako