130 let

Kouč Karel Brückner s gólmanem Petrem Čechem | foto: Petrášek Radek, ČTK

Zbývá jediné: vyladit motor. Pak se jde na USA

Sport
  •   10:28
WESTERBURG (od zpravodaje LN v Německu) - Vyladit motor do top stavu, dobrousit poslední nerovnosti. Aby šel národní tým proti USA v nejlepší formě. Kouč Karel Brückner věří, že se mu cíl podaří uskutečnit.
„Ještě je mnoho, co zbývá doladit. Kvalita kultury projevu, taktická stránka. Tři až čtyři herní nácviky,“ připustil Brückner. Jakým způsobem hodlá do svých svěřenců všechno napumpovat? Jaké tréninky zvolí?

„Herní. Potřebujeme vypilovat finální část útočné fáze, zopakovat nácviky ve skupinách na jednotlivých postech. Prostě neustálý stereotyp. Dynamický, technický. Ale i takové zdánlivě banální věci jako je centr, přihrávka, střela, narážečka, převzetí míče. To se musí do nekonečna opakovat,“ uvedl trenér.

Zkušený Tomáš Galásek prý tuší, co bude náplní posledních tréninků. Vzhledem k delší herní absenci musí na herních nácvicích o to více zapracovat.

„Do našeho mužstva ale zapadne po zranění každý. Síla je taková, že nejde poznat, že měl někdo výpadek,“ neobává se Galásek, že by během pauzy „vypadl z role“.

Kapitánu mužstva přijde vhod, že český tým vstoupí do turnaje až v pondělí. Tři dny po zahájení šampionátu. „Určitě mi nevadí, že zbývá pár dnů do zápasu. Člověk chytne rytmus, vyzkouší si spoustu věcí,“ pověděl Galásek.

Po kondiční stránce se hráči už cítí v pohodě, únava z náročného programu ze soustředění v Seefeldu odezněla. „Fyzicky se cítím dobře, to je důležité. To je základ, abych byl dobře připravený,“ nechal se slyšet Jan Polák.

V premiéře rozhodne psychika
Brücknerův výběr však může být připraven sebelíp herně, přesto stěžejní věcí v úvodním duelu bude psychická stránka. „Jak tohle zvládneme, mohli bychom pak herně růst,“ sdělil Galásek, do jehož mysli se prý nervozita zatím nevkrádá.

„To přijde před zápasem. Člověk na to začne myslet, koncentruje se na den D,“ prohodil. Jak tlaku hráči čelí? „Nijak, musíme prostě zápas odehrát. U každého je to jiné, záleží na koncentraci, trošku si promítat, co nás čeká a nemine. Na to máme přípravy, kde se dozvíme, jak soupeř hraje a co je třeba udělat.“
Autoři: Lidové noviny