130 let
Lukáš Mareček v zápase s Jihlavou.

Lukáš Mareček v zápase s Jihlavou. | foto: MAFRA

Rozhovor

Zdrcený sparťan Mareček: Je načase se začít dívat v tabulce pod sebe

Sport
  •   13:34
PRAHA - Zase nastoupil na nezvyklé pozici ve středu obrany. Jenže zatímco derby se Slavií vyšlo jak Lukáši Marečkovi, tak týmu, sobotní utkání v Jihlavě přinesl fotbalové Spartě zklamání. S týmem, který bojuje o záchranu v lize, prohrála 0:1.

Zápas rozhodla chyba Holka, Marečkova parťáka ze stoperské dvojice. Špatně převzal přihrávku od brankáře Koubka, pustil k míči jihlavského Hronka, který přihrál nabíhajícímu Ikaunieksovi... A ten trefou do prázdné branky zařídil Jihlavě cennou výhru. A Spartě naopak zadělal na ještě větší problémy.

„Udělali jsme jednu chybu a ta rozhodla. Bohužel jsme na to nedokázali odpovědět, což je chyba,“ uvědomoval si Mareček.

Dalo se inkasovanému gólu předejít?
Chtěli jsme hrát odzadu kombinačně, neodkopávat balony, protože jsme věděli, že útočníky Jihlavy vzadu přehrajeme a můžeme jedním stoperem přečíslit jejich zónu. Díky tomu bychom se pak mohli dostávat do akcí po stranách. Ale v tomhle případě jsme to nevyhodnotili dobře, bylo to riziko. Bohužel, stalo se, fotbal je o chybách. Mně opravdu víc mrzí, že jsme na to nedokázali odpovědět a vypracovat si aspoň jednu stoprocentní šanci.

Jednu jste měli ještě za stavu 0:0, kdy Pulkrab s Lafatou nedokázali míč dostat z metru do prázdné brány...
Teď přesně nevím, jak to tam bylo, Pulkymu to asi skočilo na holeň a netrefil to dobře. Ale jedna šance v Jihlavě, která je předposlední, to je málo.

Vypadá to, že si v koncovce nevěříte. Co vám ve finální fázi chybělo?
Věděli jsme, že Jihlava bude zatažená, že budeme muset rozbíjet obranný val. Chtěli jsme to spíš hrát po stranách, ale když jsme nacentrovali do vápna, buď to sebral gólman, nebo jsme trefili jejich hráče. To se góly dávají těžko. Chyběla nám finální a chvílemi i předfinální fáze, byli jsme strašně ukvapení, chtěli jsme to tam rychle dávat. Je potřeba na finální fázi zapracovat. Máme v týmu dobré hráče, kteří si míč najdou, ale když trefíme prvního soupeře nebo gólmana, tak s tím ani oni nic neudělají.

Po každém zápase jste zatím říkali, že teoretická naděje na titul žije, že o ní dál budete bojovat. Teď už je asi definitivně pryč, ne?
Teď už je samozřejmě ztráta hodně velká. Chtěli bychom ještě zdramatizovat aspoň boj o druhé místo, ale pokud budeme hrát takhle, tak se tam určitě nedostaneme. Je na čem pracovat, musíme se rapidně zlepšit.

Musíte už ale koukat i pod sebe, aby vás brzy nedotáhla čtvrtá Boleslav, ne?
Samozřejmě, musíme se dívat i za sebe. Ale hlavně začít od sebe.

Autor: dac