130 let

Adam Kotalík | foto: ČTK

Ze Sparty odchází jeden ze šéfů Kotalík, část pravomocí převezme Rosický

Sport
  •   17:06
PRAHA - Vedení fotbalové Sparty opouští Adam Kotalík. Někdejší generální ředitel klubu v posledním roce měl na starosti sportovní úsek, byl zodpovědný za přestupy. Část jeho kompetencí převezme sportovní ředitel Tomáš Rosický, nebude však vyjednávat o transferech a řešit hráčské smlouvy. Sparta to oznámila na svém webu.

Kotalík je místopředsedou představenstva Sparty. Lze očekávat, že na blížící se valné hromadě vedení klubu opustí, skončí i ve všech exekutivních funkcích.

Časy se mění, Sparta je pod Křetínským v rekordním zisku 312 milionů

Dohodl se na tom s majitelem a předsedou představenstva Danielem Křetínským, informuje sparťanský web.

„Adam působil na Spartě ve složitém období, které pro nás, s výjimkou účasti ve čtvrtfinále Evropské ligy (jaro 2016) a vítězství v základní skupině Evropské ligy v následujícím ročníku (podzim 2016), nebylo úspěšné. Přesto Adamovi patří za jeho práci pro Spartu velké poděkování. Často čelil velkému tlaku, který v mnoha případech nebyl spravedlivý,“ zdůraznil sparťanský majitel Daniel Křetínský.

Na Kotalíka byli vysazení příznivci. V době, kdy se mužstvu nedařilo, jejich hněv odnášel trenér a často právě on.

Ze Sparty neodchází hned, do léta příštího roku bude vykonávat roli poradce představenstva s ohledem na předání veškeré agendy.

„Adam dokázal významně rozšířit rádius Sparty v oblasti transferů. Byli jsme schopni získat kvalitní hráče z různých zahraničních soutěží a realizovat ekonomicky velmi úspěšné transfery směrem ven z klubu. Nicméně nastal čas na změnu, jejímž základem je ještě větší samostatná odpovědnost Tomáše Rosického za sportovní úsek a především A-tým,“ podotkl Křetínský.

Majitel Sparty Daniel Křetinský a její generální ředitel František Čupr.
Radost hráčů Sparty z branky.

Bratr někdejšího špičkového hokejisty Aleše Kotalíka přišel do Sparty v létě 2015. Obsadil pozici generálního ředitele s důrazem na sportovní činnost klubu. Byl prodlouženou rukou Křetínského, s kterým se předtím několik let dobře znal. Měl zefektivnit řízení klubu ve chvílích, kdy majitel byl časově zaneprázdněn.

Jeho zásadní náplní bylo vyjednávaní o přestupech směrem do Sparty i z klubu ven. Podílel se na významných transferech Bořka Dočkala, Nicolae Stanciua, Guélora Kangy, Srdjana Plavšiće, Tomáše Koubka nebo Martina Dúbravky.

Na pozici generálního ředitele skončil loni v září s příchodem Františka Čupra a věnoval se výhradně sportovnímu úseku.

„Veškeré kompetence Adama, kromě samotného vyjednávání transferů a smluv hráčů, přebírá Tomáš Rosický. V oblasti významných přestupů a hráčských smluv budeme spolupracovat s vybraným advokátem, který tuto agendu jako expert na kontraktaci a vyjednávání převezme,“ prohlásil Čupr.

Jeho jméno Sparta oznámí v nejbližší době. „Menší transfery a smlouvy bude realizovat sportovní úsek v koordinaci s úsekem mládeže,“ poznamenal Čupr.

Autor: Miloslav Novák