Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Ze Sparty se stává rumunská kolonie. Blízko příchodu je pravé křídlo Chipciu

Sport

  10:30
PRAHA - Fotbalová Sparta usiluje během krátké doby už o čtvrtého Rumuna. Podle belgických a rumunských médií získá devětadvacetiletého Alexandra Chipcia z Anderlechtu. Ze stejného klubu přivedla před půlrokem i Nicolae Stancia. Podle zákulisních informací je transfer před dotažením.

Rumunský křídelník Alexander Chipciu má namířeno z Anderlechtu do Sparty. foto: Reuters

Chovanec je novým šéfem komise rozhodčích. ‚Chci posunout český fotbal dopředu,’ říká

Kluby jsou domluvené na ročním hostování s případnou opcí, Chipciu míří do Prahy, kde má podstoupit zdravotní testy a dohodnout se s novým klubem na osobních podmínkách.

Jako první se zprávou přišly belgický deník Le Soir i rumunský Telekom Sport.

Chipciu je rumunský reprezentant, krajní hráč, především pravé křídlo. V průběhu kariéry ovšem nastupoval i na beku, kde ho hodlá vyzkoušet i Sparta. 

Kvůli zranění Ondřeje Zahustela, který podstoupí operaci stehna, totiž Letenským před sezonou zbyl jen dvacetiletý Tomáš Wiesner.

V kariéře Chipciu prošel rumunskými kluby FC Brasov, Forex Brasov a Braila, než ho koupila tehdejší Steaua Bukurešť, dnes známá pod zkratkou FCSB. 

Poslední dva roky hraje za Anderlecht, kde se potkal s Nicolaem Stanciem, svým dobrým kamarádem.

„Vždycky byl nesmírně talentovaný, ale zranění jeho vývoj trochu přibrzdila. Na hřišti odevzdává maximum, jen některá jeho rozhodnutí na hřišti nejsou vždy ta nejlepší,“ přibližuje pravděpodobnou posilu Sparty rumunský novinář Emanuel Rosu.

Momentka z utkání 30. kola fotbalové HET ligy. Bohemians Praha 1905 - Sparta...
Rozloučení Davida Lafaty se Spartou

V první sezoně v Belgii vstřelil Chipciu v 48 zápasech šest gólů. Ve druhé sezoně nastoupil jen do 21 duelů, podle Telekom Sportu i kvůli osobním problémům. Loni v zimě mu totiž zemřel otec.

Chipciu může být čtvrtým Rumunem, kterého Sparta angažuje během posledních dvou let, třetím za poslední půl rok. Na Letné už působí Bogdan Vatajelu, Florin Nita a zmiňovaný Stanciu. 

Rumunského fotbalistu si nedávno pořídila i Slavia, která koupila Alexandra Balutu.

Sparta už v létě přivedla Milana Heču ze Slovácka, Benjamina Tetteha z Bohemians a Uroše Radakoviče z Olomouce. Chipciu se nejspíš stane čtvrtou posilou.

Autor: