130 let

Adam Hložek a Lukáš Juliš po třetím gólu | foto: Michal Sváček, MAFRA

Aktualizováno

Zelená také pro Evropskou ligu. Sparta a Liberec dostaly od hygieny výjimku

Sport
  •   18:10
Praha - Sparta Praha a Slovan Liberec dostaly od hlavní hygieničky Jarmily Rážové výjimku a mohou za týden doma odehrát zápasy fotbalové Evropské ligy. Předseda Národní sportovní agentury (NSA) Milan Hnilička to oznámil na twitteru.

Liberec na úvod skupinové fáze Evropské ligy za týden přivítá belgický Gent, Sparta bude rovněž ve čtvrtek 22. října hostit francouzské Lille. Třetí český zástupce v soutěži Slavia Praha odehraje první kolo proti Hapoelu Beer Ševa v Izraeli.

Ladislav Krejčí se raduje z vítězné branky
Zleva Artur Jorge z Nikósie a Júsuf Hilál z Liberce.

V Česku jsou od pondělka kvůli zpřísněným opatřením proti šíření koronaviru zakázané veškeré sportovní soutěže. Výjimku mohou získat mezinárodní akce, jak se už stalo v případě tenisového turnaje WTA v Ostravě a galavečera MMA v Brně.

Fotbalové týmy a další profesionální sportovci po jednáních Ligové fotbalové asociace a NSA s ministerstvem zdravotnictví nakonec budou moci dál plnohodnotně trénovat venku. 

Slovenská hořkost, nudu nahradila blamáž. Tým křísí plány na návrat Škrtela

Platí pro ně totiž výjimka, podle níž jsou z nařízení o omezení shromažďování na maximálně šest lidí vyjmuty osoby v zaměstnání a společně vykonávající podnikatelskou činnost. 

Pokud by Liberec, Slavia a Sparta nemohly naplno trénovat, byly by oproti soupeřům v Evropské lize ještě více znevýhodněny. Na rozdíl od nadcházejících protivníků české trio kvůli zastavení domácí ligy nebude hrát o víkendu a nebude mít zápasovou praxi.

Zákaz sportovních soutěží zatím platí do 3. listopadu, ale vzhledem k dalšímu vývoji situace může být prodloužen. Pak by o výjimku musela požádat mimo jiné i Slavia, která má ve druhém kole Evropské ligy 29. října v Edenu přivítat Leverkusen.

Autor: ČTK