130 let

Alfredo di Stéfano. | foto: espn.com

Zemřel legendární fotbalista Di Stéfano, bývalá hvězda Realu Madrid

Sport
  •   17:42
PRAHA - Fotbalový svět - a Real Madrid obzvlášť - se ponořil do smutku. Ve věku 88 let zemřel legendární útočník a jeden z nejlepších hráčů historie Alfredo di Stéfano. V pátek ještě slavil narozeniny, ale o víkendu už musel do nemocnice. Tam na následky infarktu v pondělí odpoledne skonal.

Žádný hráč neznamenal pro Real Madrid tolik...

Di Stéfano je druhým nejlepším střelcem v historii klubu (305 gólů v 392 soutěžních zápasech). Svůj srdeční klub také dovedl k pěti triumfům v Poháru mistrů evropských zemí (dnešní Liga mistrů), a to za sebou!

Francisco Gento, Ferenc Puskás, Emilio Butragueňo, Raúl nebo Cristiano Ronaldo jsou madridskými legendami. Ale Di Stéfano, dvojnásobný držitel Zlatého míče, ční nad nimi. Nejlepší z nejlepších. Však byl také od roku 2000 čestným prezidentem Realu Madrid.

„Nedovedu si představit historii fotbalu bez Alfreda di Stéfana,“ prohlásil prezident UEFA Michel Platini, když v roce 2008 předával Di Stéfanovi speciální ocenění za přínos fotbalu.

Di Stéfano se narodil v Argentině, kde hrál ligu za River Plate. Generální stávka ho však společně s mnoha spoluhráči vyhnala do Kolumbie, kde působil v týmu Millonarios. Oběma týmům pomohl k několika mistrovským titulům.

O talentovaného mladíka se zkraje padesátých let přetahovaly Real Madrid, který za něj chtěl zaplatit Millonarios, a jeho věčný rival Barcelona. Ta nabízela peníze River Plate. Než FIFA situaci vyřešila, Di Stéfano si dupl: „Už toho mám dost!“

Jeho první trénink v Realu Madrid sledovalo podle některých zdrojů až padesát tisíc fanoušků! A ve svém prvním zápase v bílém dresu nasázel čtyři góly - ano, jak symbolické - Barceloně. Tehdy se podílel na vítězství 5:0.

Skvělá posila! Real Madrid se s Di Stéfanem v sestavě po více než dvaceti letech vrátil na španělský ligový trůn. O pěti triumfem v Poháru mistrů evropských zemí už byla řeč.

V čem tedy byla síla hráče, kterému ve Španělsku říkali „plavovlasý šíp“? Byl generálem, lídrem. Ač útočník, často si chodil pro míč až před bránu svého týmu. V kabině měl hlavní slovo - po neshodách s ním musel skončit například Didi, dvojnásobný mistr světa... Ne, dva šéfové v mužstvu být nemohli.

„Bez něj by Real Madrid pětkrát za sebou Pohár mistrů určitě nevyhrál. Na hřišti byl fantastický, každý ho musel milovat, uměl hráčům poradit. Ale když slezl z trávníku, před všemi se uzavřel. Měl tolik poct a veřejného zájmu, že alespoň takhle si chtěl trochu uchovat klidný život,“ nedávno vzpomínal český pamětník Josef Masopust.

Di Sféfano, jenž podle mnohých ovlivnil fotbal víc než Pelé nebo Diego Maradona, vydržel v Realu Madrid od roku 1953 až do roku 1964. Na závěr kariéry si střihl ještě dvě sezony v Espaňolu Barcelona.

Přesto malou kaňku jeho kariéra měla. Ač si připsal starty hned za tři reprezentace - argentinskou, kolumbijskou a nejvíc za španělskou - tak si nikdy nezahrál na mistrovství světa.

Po skončení hráčské kariéry se dal na trénování. Dvakrát dokonce vedl i Real Madrid, ale tak úspěšný jako aktivní fotbalista nebyl.

I nadále však zůstal opěvovanou osobností nejúspěšnějšího fotbalového klubu v dějinách. Pravidelně například vítal nové posily Realu Madrid - pro fanoušky navždy zůstane modlou.

V roce 2005 ho postihl první infarkt a lékaři mu implantovali kardiostimulátor a zároveň provedli čtyřnásobný bypass aorty.

Tentokrát už infarktu, který ho postihl v sobotu nedaleko stadionu Santiaga Bernabeua, podlehl. Životní funkce mu záchranáři obnovili až po osmnácti minutách a následně převezli do nemocnice Gregoria Maraňóna. Tam v kritickém stavu bojoval o život.

Žádnou další posilu Realu Madrid už nepřivítá.

Autor: