Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Žilina vyzve Čechovu Chelsea, postup může slavit pět týmů

Sport

  15:16
PRAHA - Dalších pět klubů si může po úterních zápasech jedno kolo před koncem základních skupin zajistit postup do jarního osmifinále fotbalové Ligy mistrů. A radovat se naráz můžou i čtyři čeští krajánci Tomáš Rosický s Arsenalem a Tomáš Hübschman se Šachtarem Doněck, Marek Suchý a jeho Spartak Moskva také Marek Jankulovski, který čeká na šanci v AC Milán. Pátým postupujícím se v úterý může stát i AS Řím. Těžkou zkouškou projde Žilina na hřišti Chelsea.

Žilina - Chelsea. foto: Reuters

Čtěte také

Do osmifinále zatím postoupily Chelsea s brankářem Petrem Čechem, Real Madrid a Bayern Mnichov, nyní je mohou následovat další kluby. Rosický s Hübschmanem budou slavit, pokud jejich týmy ve skupině H zvládnou své venkovní duely proti Braze a Partizanu Bělehrad. Arsenal mezi elitní šestnáctku posune i remíza v Braze, Hübschmanův Šachtar půjde dál v případě, že uhraje lepší výsledek než Braga s Arsenalem. Hübschman ale v úterý kvůli žlutým kartám nenastoupí.

Úterní program

Skupina E: 20:45
AS Řím - Bayern Mnichov,
Basilej - Kluž.

Skupina F:
18:30 Spartak Moskva - Marseille,
20:45 Chelsea - Žilina.

Skupina G: 20:45
Ajax Amsterodam - Real Madrid,
Auxerre - AC Milán.

Skupina H: 20:45
Partizan Bělehrad - Šachtar,
Braga - Arsenal.

Suchého Spartaku stačí jakékoliv vítězství s Marseille a Milán musí zvítězit v Auxerre a doufat, že konkurenční Ajax podlehne Realu, který pod koučem José Mourinhem ještě v soutěžním utkání nepoznal přemožitele. AS Řím potřebuje výhru nad Bayernem a na dálku musí fandit Basileji, aby obral o body zatím třetí Kluž. Římané ale ve třech vzájemných duelech s Bayernem pokaždé prohráli.

Rosického Arsenal bere duel v Braze jako šanci alespoň částečně zapomenout na těžkou ránu, kterou mu v sobotu v derby uštědřil úhlavní rival Tottenham. "Kanonýři" s ním prohráli poprvé od roku 1993, navíc doma a nestačil jim ani poločasový dvoubrankový náskok.

"Je to samozřejmě nepříjemnost, ale není to problém naší psychiky. Pořád máme vítěznou mentalitu," prohlásil kouč Arsenalu Arséne Wenger a prohru přičítal spíše tomu, že jeho hráči byli po náročném programu z posledních týdnů unavení. Arsenal by si v Braze přál zopakovat výkon z prvního vzájemného duelu, kdy portugalskému celku doma uštědřil šestibrankový příděl.

Slovenská Žilina jede na Chelsea
Žilina je při své první účasti v Lize mistrů už i bez teoretických šancí na získání třetího místa, které zaručuje pokračování v jarní části Evropské ligy. A před cestou na Chelsea bude doufat, že výjezd neskončí ostudou jako její poslední zápas a domácí sedmibrankový debakl s Marseille.

Svěřenci českého kouče Pavla Hapala míří do Londýna jako lídři slovenské ligy, ale o víkendu je rozhodila prohra v Senici. I v táboře Chelsea je ale nálada na bodu mrazu: sobotní prohra Birmighamu byla třetím nezdarem v lize za poslední čtyři zápasy.

"To je součást mojí práce, když se týmu nedaří, je normální, že zodpovědnost trenéra za výsledky stoupá. Jsem připravený čelit kritice," řekl kouč Carlo Ancelotti. Ten je prý navíc naštvaný, protože ztrácí vliv nad vedením mužstva, do kterého zasahuje majitel Roman Abramovič, a údajně přemýšlí o odchodu z Chelsea.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...