Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Česko - Ukrajina 1:2. Hrubka české obrany v nastavení darovala Ukrajincům tři body

Sport

  19:35aktualizováno  21:47
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Čeští fotbalisté vstoupili do nové soutěže Ligy národů domácí porážkou 1:2 s Ukrajinou. Reprezentanty poslal v Uherském Hradišti v úvodním utkání skupiny B1 do vedení už ve čtvrté minutě Patrik Schick, ale v nastavení první půle srovnal Evgen Konopljanka a ve třetí minutě nastavení druhého dějství dokonal obrat střídající Olexandr Zinčenko. Zápas začal o čtvrt hodiny později kvůli výpadku osvětlení před výkopem.

Pavel Kadeřábek v souboji o míč s ukrajinským soupeřem foto: ČTK

Nová soutěž Liga národů do velké míry nahrazuje přípravné zápasy a je dodatečnou kvalifikací o mistrovství Evropy. Český celek hraje v jedné ze čtyř tříčlenných skupin druhé ze čtyř výkonnostních lig. Vítěz postoupí do elitní Ligy A, poslední tým naopak sestoupí do Ligy C.

Reprezentace si hned v úvodním duelu výrazně zkomplikovala vyhlídky na triumf ve skupině. V dalším duelu nové soutěže reprezentanti nastoupí v říjnu na Slovensku, předtím je ještě v pondělí čeká přípravné utkání v Rostově na Donu proti Rusku.¨

Liga národů: Česko - Ukrajina (výpadek proudu)

Český trenér Karel Jarolím vsadil na rozestavení s třemi stopery a pěti obránci, ve středu zálohy nastoupili tři slávisté a v útoku pak dvojice Krmenčík, Schick.

Druhý jmenovaný už na začátku čtvrté minuty otevřel skóre, když se individuálně protáhl do vápna a z úhlu propálil střelou na bližší tyč gólmana Pjatova. Útočník AS Řím dal třetí gól za reprezentační A-tým.

Hosté mohli okamžitě odpovědět. Jaremčuk měl do desáté minuty tři šance, ale ani jednu neproměnil. Nejprve hlavičkoval těsně vedle levé tyče, poté vedle pravé a následně v záklonu mířil vedle.

Ukrajinci v souboji dvou týmů, které chyběly na letošním mistrovství světa, celou první půli lépe kombinovali a českou zálohu přehrávali. Vyrovnání se ale dočkali až těsně před pauzou. Malinovského přímý kop v 42. minutě ještě Vaclík vyrazil, ale v první minutě nastavení už kapituloval. Marlos si pohrál s obranou, přihrál Konopljankovi, který si obhodil Kadeřábka a vystřelil přesně k tyči.

Liga národů: Česko - Ukrajina (výpadek proudu)

Jarolím místo Krmenčíka nasadil do druhé půle Zmrhala a ten se hned tlačil do zakončení, ke střele se však nedostal. Na opačné straně ve 49. minutě minul Konopljanka a Jarmolenkovu ránu pak vytáhl Vaclík.

V 63. minutě protáhl hostujícího gólmana Bořil, na opačné straně pak o kousek minul střídající Zinčenko. V 73. minutě vytáhl Vaclík Konopljankovu ránu a následně se hosté marně dožadovali penalty.

V závěru se oba celky snažily strhnout výhru na svou stranu. Blízko byl střídající Tecl, ale trefil jen boční síť. Na začátku nastavení pak dvěma skvělými zákroky podržel domácí Vaclík, jenže v poslední minutě se český gólman při centru nedohodl s Brabcem, míč se odrazil od Bořila a Zinčenko v pohodě doklepl do prázdné branky.

Autor:

PAMÁTKY TÁBOR, s.r.o.
Přípravář staveb/rozpočtář

PAMÁTKY TÁBOR, s.r.o.
Jihočeský kraj
nabízený plat: 40 000 - 50 000 Kč