Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

CSKA Moskva - Plzeň 1:2. Plzeň je blízko postupu do Evropské ligy

Sport

  18:30aktualizováno  23:35
moskva - Fotbalisté Plzně v utkání pátého kola Ligy mistrů v Moskvě porazili CSKA 2:1 po obratu ve druhém poločase a zvýšili své naděje na třetí místo ve skupině G, které znamená postup do jarní fáze Evropské ligy.

Fotbalisté Plzně se radují z vítězného gólu. foto: Reuters

Vrba: Novináři píšou, že máme starší mužstvo. Bude hrát, jako by šlo o jeho poslední zápas

Skóre utkání v Lužnikách otevřel v desáté minutě Nikola Vlašič gólem z penalty. 

V závěru první půle neproměnil pokutový kop Roman Procházka, ale slovenský záložník pak v 56. minutě vyrovnal a v 81. minutě rozhodl Lukáš Hejda.

ONLINE reportáž si přečtěte ZDE

Čeští šampioni v tabulce skupiny bodově dotáhli CSKA, s nímž mají po domácí remíze 2:2 lepší vzájemné zápasy. 

Ke konečné třetí pozici tak Viktorii stačí v posledním domácím utkání s AS Řím (12. prosince) získat stejně bodů jako moskevský tým na stadionu Realu Madrid.

Plzeňský klub dostane za premiérové vítězství v tomto ročníku elitní soutěže téměř 70 milionů korun.

Lukáš Hejda hlavičkou rozhodl o výhře Plzně.
Fotbalisté Plzně se radují z vítězného gólu Lukáše Hejdy.

„My jsme vrátili CSKA to, co udělali v Plzni, kdy nám v závěru sebrali vítězství. Tentokrát jsme to udělali naopak. Kam ten zápas řadím, na to si počkejme za 14 dní,“ řekl trenér Viktorie Pavel Vrba na tiskové konferenci.

V základní sestavě Plzně chyběl záložník Kopic, který doléčuje zranění kotníku a začal mezi náhradníky. Na levé straně zálohy nastoupil Kovařík a napravo Petržela. V útoku Viktorie dostal opět přednost Chorý.

Domácí v mrazivém počasí začali velkým náporem a Bistrovič křížnou ranou minul branku. 

Poté Petržela v pokutovém území podkopl Ščennikova a nařízenou penaltu suverénně proměnil Vlašič. Chorvatský záložník skóroval z pokutového kopu i v zářijovém duelu v Plzni (2:2).

CSKA - Plzeň 1:2

Branky: 10. Vlašič z pen. - 56. Procházka, 81. Hejda. Rozhodčí: Makkelie - Diks, Steegstra (všichni Niz.). ŽK: Obljakov, Čalov - Hubník, Hrošovský, Kopic. Diváci: 52.892. 
CSKA: Akinfejev - Nababkin, Becao, Černov - Fernandes, Vlašič, Bistrovič, Ščennikov (46. Jefremov) - Sigurdsson, Čalov (80. Žamaletdinov), Obljakov (72. Kučajev).
Plzeň: Hruška - Řezník, Hejda, Hubník, Limberský (46. Kopic) - Procházka, Hrošovský - Petržela (70. Havel), Čermák, Kovařík - Chorý (81. Řezníček).

Hráči CSKA rozebírali plzeňskou obranu a vytvářeli si další velké šance. Volný Ščennikov hlavičkoval nad břevno a Čalovovu ránu vyrazil Hruška. Sám před brankářem Viktorie pak opět zaváhal Ščennikov a zamířil vedle.

Plzeňští poprvé zahrozili až po půlhodině hry, kdy Procházkův přímý kop zlikvidoval Akinfejev. 

Západočeši pak vyrovnali hru a před pauzou mohli srovnat i skóre. Ščennikov v šestnáctce fauloval Řezníka, ale Procházka penaltu neproměnil a slabou střelou k tyči nechal vyniknout Akinfejeva.

„Byl jsem rozhodnutý, že to kopnu do středu, ale nějak jsem se toho lekl, aby mi nezůstal stát. Asi byla chyba, že jsem o tom dost přemýšlel,“ přiznal Procházka.

Do druhého poločasu naskočil Kopic a v 56. minutě pomohl k vyrovnání. Po kombinaci s Petrželou našel na druhé straně pokutového území volného Procházku, který napálil míč do horního růžku.

„V prvním momentě jsem ani nevěděl, že je gól. Padl jsem po té střele a ani nesledoval let míče. Začal jsem se radovat, až když kluci za mnou přiběhli,“ uvedl Procházka. 

„Bylo to pro mě hodně emocionální. Byl jsem strašně rád a v tom momentě jsem začal věřit, že ten zápas můžeme vyhrát,“ přidal slovenský středopolař.

Moskevský tým si za sílícího sněžení opět vytvořil tlak a Plzeň podržel Hruška, když tváří v tvář vychytal Sigurdssona. V 81. minutě hosté otočili skóre. Hrošovský po rohu nacentroval do šestnáctky a Hejda hlavou překonal Akinfejeva.

„Nějak v pádu jsem viděl ten balon na poslední chvíli. Stačil jsem ho trknout a možná mě to ještě lízlo o rameno. Šťastný gól, ale na to se historie ptát nebude,“ popsal Hejda.

Hosté v závěru těsný výsledek udrželi a venku v Lize mistrů vyhráli teprve podruhé v historii. Podařilo se jim to poprvé od listopadu 2011, kdy uspěli na hřišti Borisova.

„Aktivní hrou jsme získali několik situací a s trochou štěstí jsme dvakrát skórovali a otočili výsledek. Pro nás je to samozřejmě obrovský úspěch,“ konstatoval Vrba.

Real vyhrál na AS Řím

Postup do osmifinále Ligy mistrů si kolo před koncem základních skupin vybojovaly Ajax Amsterodam, Bayern Mnichov, Manchester City, Manchester United, Juventus Turín, Real Madrid a AS Řím s českým reprezentantem Patrikem Schickem.

Římanům přinesla postup výhra Plzně nad CSKA Moskva, a tak italskému celku nevadila ani domácí prohra s Realem 0:2. 

Nezabránil jí ani Schick, který odehrál celé utkání, ale svou velkou možnost zahodil, když ve 34. minutě trefil při dorážce jen brankáře. Poté vybojoval šanci pro Ündera, který zblízka překopl odkrytou branku.

Real toho využil a hned po pauze šel do vedení gólem Balea, který využil chyby domácího obránce Fazia. Druhý gól přidal po hezké kombinaci Vázquez.

Bayern doma rozstřílel Benfiku

Bayern Mnichov se v německé lize trápí, ale v Lize mistrů potvrdil roli favorita skupiny E a výhrou 5:1 nad Benficou Lisaboon si zajistil postup. Po dvou gólech zaznamenali Arjen Robben a Robert Lewandowski. 

Polský kanonýr se stal teprve sedmým hráčem v historii s 50 vstřelenými góly v Lize mistrů. Na pokoření této hranice mu stačilo 77 utkání. Rychleji to stihli jen Ruud van Nistelrooij (62) a Lionel Messi (66).

Končí naopak Hoffenheim s dalším českým reprezentantem Pavlem Kadeřábkem po domácí prohře 2:3 se Šachtarem Doněck. 

Německý celek potřeboval vyhrát, ale už po čtvrthodině prohrával o dva góly. Vzápětí ale snížil hezkým lobem Kramarič a po Kadeřábkově akci do poločasu srovnal Zuber.

Hoffenheim však už vítězný gól nedal i proto, že poslední půlhodinu odehrál v oslabení bez vyloučeného Szalaie po druhé žluté kartě. 

Zuber pouze trefil břevno. Naopak v nastavení Taison svým druhým gólem udržel Šachtar v boji o postup.

Lyon neudržel vedení nad Man City

Lyon totiž doma dvakrát neudržel vedení nad Manchesterem City a remizoval 2:2. Šlo už o jeho čtvrtou remízu. 

V posledním kole tak svede přímý souboj se Šachtarem o postup, když mu díky dvoubodovému náskoku bude stačit neprohrát. 

Manchester City už má naopak klid stejně jako jeho městský rival United. Ten postupovou výhru 1:0 nad Bernem vybojoval v nastavení gólem Fellainiho.

Fotbalisté Ajaxu porazili 2:0 AEK Atény a postoupili do osmifinále po třinácti letech. O vítězství nizozemského celku rozhodl záložník Dušan Tadič, který oba góly vstřelil po vyloučení domácího útočníka Marka Livaji.

Tadič se poprvé prosadil v 68. minutě z penalty nařízené za Livajovu ruku, za což byl navíc útočník AEK po druhé žluté kartě vyloučen. 

Početní výhodu využil Ajax o čtyři minuty později, kdy se opět prosadil Tadič. Ajax má po pěti kolech na kontě 11 bodů a nemůže skončit hůř než na druhém místě.

Tabulky:

Skupina G:

AS Řím - Real Madrid 0:2 (0:0)
Branky:
47. Bale, 59. Vázquez. Rozhodčí: Turpin - Danos, Gringore (všichni Fr.).

1.Real Madrid540112:212
2.AS Řím530210:69
3.CSKA Moskva51135:94
4.Plzeň51135:154

Skupina E:

AEK Atény - Ajax Amsterodam 0:2 (0:0) 
Branky: 68. z pen. a 72. Tadič. Rozhodčí: Oliver - Burt, Bennett (všichni Angl.). ČK: 67. Livaja (AEK).

Bayern Mnichov - Benfica Lisabon 5:1 (3:0)
Branky:
13. a 30. Robben, 36. a 51. Lewandowski, 76. Ribéry - 46. Fernandes. Rozhodčí: Orsato - Manganelli, Preti (všichni It.).

Tabulka:

1.Bayern Mnichov541012:213
2.Ajax Amsterodam53208:211
3.Benfica Lisabon51135:114
4.AEK Atény50052:120

Skupina F:

Lyon - Manchester City 2:2 (0:0)
Branky:
55. a 81. Cornet - 63. Laporte, 83. Agüero. Rozhodčí: Rocchi - Di Liberatore, Tonolini (všichni It.).

Hoffenheim - Šachtar Doněck 2:3 (2:2)
Branky:
17. Kramarič, 40. Zuber - 15. a 90.+3 Taison, 14. Ismaily. Rozhodčí: Kružliak - Somolani, Hancko (všichni SR). ČK: 59. Szalai (Hoffenheim).

Tabulka:

1.Manchester City531114:510
2.Lyon514011:107
3.Šachtar Doněck51227:155
4.Hoffenheim503210:123

Skupina H:

Juventus Turín - Valencie 1:0 (0:0)
Branka: 
59. Mandžukič. Rozhodčí: Collum - McGeachie, Stewart (všichni Skot.).

Manchester United - Young Boys Bern 1:0 (0:0)
Branka:
90.+1 Fellaini. Rozhodčí: Brych - Borsch, Lupp (všichni Něm.).

Tabulka:

1.Juventus Turín54018:212 
2.Manchester United53116:210
3.Valencie51224:55
4.Young Boys Bern50142:111
Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!