Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Francouzi s Dány byli po bezgólové remíze vypískáni, Peru parádními góly porazilo Austrálii

Sport

  15:30aktualizováno  18:01
MOSKVA - Fotbalisté Francie a Dánska se postarali o první bezbrankovou remízu mistrovství světa v Rusku. Bod stačil severskému celku k postupu z druhého místa tabulky skupiny C o dva body za vedoucí Francií, která měla jisté osmifinále už před zápasem. Zápas jsme sledovali v online reportáži. Fotbalisté Peru se rozloučili s mistrovstvím světa výhrou 2:0 nad Austrálií a oslavili tak první výhru na světovém šampionátu po 40 letech.

Souboj Dána Cornelia s Francouzem Kimpembem charakterizoval celý zápas. foto: ČTK

Je to Ronaldo, buď opatrný, nedávej mu červenou, zlobí se na sudího íránský kouč

Utkání na moskevském stadionu v Lužnikách příliš šancí nenabídlo. Vicemistři Evropy z Francie měli navrch, ale dánskou obranu překonat nedokázali. 

Zrodila se tak první bezbranková remíza turnaje, na kterou se čekalo rekordních 38 zápasů. Dosavadní maximum patřilo s 26 duely šampionátu v roce 1954.

online ze zápasu Dánsko - Francie si přečtěte ZDE

Francouzský trenér Deschamps vzhledem k jistotě osmifinále nechal některé hráče odpočívat. 

Na lavičce proto zůstali Pogba, Tolisso a Matuidi, kterým všem hrozil jednozápasový trest za druhou žlutou kartu. V brance zase dostal místo obvyklé jedničky Llorise šanci Mandanda.

Dánsko - Francie 0:0

Rozhodčí: Ricci - De Carvalho, Van Gasse (všichni Braz.) - Vigliano (video, Arg.). ŽK: M. Jörgensen (Dán.). Diváci: 78.011.
Dánsko: Schmeichel - Dalsgaard, Kjaer, Christensen, Larsen - Delaney (90.+2 Lerager), M. Jörgensen, Eriksen - Sisto (60. Fischer), Cornelius (75. Dolberg), Braithwaite.
Francie: Mandanda - Sidibé, Varane, Kimpembe, Lucas (50. Mendy) - Dembélé (78. Mbappé), Kanté, N'Zonzi, Lemar - Griezmann (68. Fekir), Giroud.

První poločas toho příliš nenabídl. Francouzi měli navrch, ale pozorná dánská obrana je do šancí nepustila. 

Z otočky pálil Giroud, z dálky zkusil štěstí Dembélé, ale ani jedna střela nebyla příliš nebezpečná. Z Dánů se zase dostal po brejku do dobré pozice Eriksen, ale Mandanda včas vyběhl.

Také po přestávce bylo vidět, že bod oběma celkům stačí ke spokojenosti. Po hodině hry vystřelil kousek vedle levé tyče Eriksen, zatímco na druhé straně střídající Fekir vypálil tvrdě do boční sítě. 

Francouzský záložník zahrozil také osm minut před koncem, kdy přinutil Schmeichela k zákroku.

Bod stačil Dánům k postupu do osmifinále, ve kterém se představí poprvé od roku 2002 a jejich soupeřem bude téměř jistě Chorvatsko. 

Francie si musí počkat na výsledky večerních zápasů, protože šanci na druhé místo ve skupině D mají tříbodová Nigérie, ale i Island s Argentinou, kteří zatím získali shodně po bodu.

Peru slaví výhru na MS po čtyřiceti letech

Fotbalisté Peru se rozloučili s mistrovstvím světa v Rusku výhrou 2:0 nad Austrálií a mohou tak slavit první výhru na světovém šampionátu po 40 letech. 

Gólem a asistencí k tomu přispěl kapitán Paulo Guerrero. Nic to ale nezměnilo na tom, že Peru na turnaji končí stejně jako Austrálie, které by vzhledem k remíze Dánska s Francií v druhém utkání skupiny C nepomohla k postupu ani případná výhra.

Guerrero původně neměl na šampionátu startovat kvůli trestu za doping, ale švýcarský soud mu nakonec start umožnil. I proto, že se za něj přimluvili soupeři včetně australského kapitána Mile Jedinaka. 

MS 2018: Peruánec Guerrero slaví gól
MS 2018: Peruánec Carrillo slaví gól

Peruánský kapitán mu za to na hřišti poděkoval, ale pak Australany nijak nešetřil. Nejprve nahrál na parádní volej André Carrillovi, v úvodu druhé půle sám zvýšil.

Peru tak ukončilo osmizápasové čekání na výhru na MS. Austrálie, která v přípravě přehrála Česko 4:0, naopak prodloužila sérii bez vítězství na MS na šest zápasů. Vyhrála jediný z posledních 12 duelů na šampionátech.

Australané šli do utkání s tím, že jen výhra jim může zajistit postup do dalších bojů, jenže v útoku se jim proti pevné peruánské obraně nedařilo. 

Austrálie - Dánsko 0:2

Branky: 18. Carrillo, 50. Guerrero. Rozhodčí: Karasev - Averjanov, Kalugin (všichni Rus.) - Makkelie (Niz., video). ŽK: Jedinak, Milligan, Arzani, Rogic - Yotún, Hurtado. Diváci: 44.073.
Austrálie: Ryan - Risdon, Sainsbury, Milligan, Behich - Leckie, Jedinak, Rogic (72. Irvine), Mooy, Kruse (58. Arzani) - Juric (53. Cahill).
Peru: Gallese - Advíncula, Ramos, Santamaría, Trauco - Tapia (63. Hurtado), Yotún (46. Aquino) - Carrillo (79. Cartagena), Cueva, Flores - Guerrero.

Naopak v 18. minutě si naběhl na dlouhý pas za obranu Guerrero, těžký míč skvěle zpracoval a následně pasem přes celé vápno našel nabíhajícího Carrilla. 

Útočník Watfordu se do míče hezky položil a z voleje se trefil přesně ke vzdálenější tyči a vstřelil první gól Peru na MS po 36 letech.

V dresu Austrálie byl aktivní zejména Rogic, který se prokličkoval přes dva obránce, ale pak neprostřelil brankáře. 

Následně Rogic vyslal za obranu Kruseho, ten ještě hledal před brankou Leckieho, ale obránci ve skluzu stihli nebezpečí zažehnat.

Peru si vedení pojistilo pět minut po změně stran. Cueva utekl po levé straně, ve vápně našel Guerrera a bývalý hráč Bayernu Mnichov vstřelil svůj 35. gól za národní tým. 

Zároveň se ve 34 letech a 176 dnech stal třetím nejstarším střelcem z Jižní Ameriky na MS po šestatřicetiletých Obduliovi Varelovi z Uruguaye a Argentinci Martínovi Palermovi.

Austrálie pak nasadila i Tima Cahilla, který si připsal start na čtvrtém šampionátu, ale ani nejlepší střelec v historii Socceroos duel nezvrátil. V největší šanci Cahilla zablokoval jeden z obránců.

Konečná tabulka:

1.Francie32103:1
2.Dánsko31202:1
3.Peru31022:2
4.Austrálie30122:51
Autoři: ,

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.