Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Liberec odvrátil vyřazení. Rigu porazil 1:0 a slaví postup

Sport

  18:55aktualizováno  21:06
LIBEREC - Fotbalisté Liberce dokázali zvrátit dvojzápas se Skontem Riga a postoupili do 3. předkola Evropské ligy. Po týden staré porážce 1:2 v Lotyšsku zvítězili v domácí odvetě 1:0 a prošli dál díky většímu počtu vstřelených gólů na hřišti soupeře. Rozhodující branku dal dnes ve čtrnácté minutě Konžan Dzon Delarge.

Hráči Liberce oslavují branku v síti Rigy foto: ČTK

Už za týden Severočeši rozehrají doma 3. předkolo se švýcarským FC Curych. Liberečtí při své soutěžní premiéře před domácím publikem od začátku převzali otěže hry a měli podobně vyvedený nástup jako před týdnem v Lotyšsku. Kouč Šilhavý udělal jedinou změnu v sestavě, když místo Fleišmana nasadil Delarge a mohl si k tomuto kroku gratulovat.

ČTĚTE TAKÉ

Konžský útočník byl u většiny akcí domácího týmu a na pravé straně hřiště dělal patnáctinásobnému lotyšskému mistrovi velké problémy. Liberec si vytvořil převahu a brzy udeřil. V deváté minutě ještě Kalitvincevův rohový kop směřující do branky odvrátil hostující gólman, za pět minut už ale kapituloval.

Jaroslav Šilhavý (trenér Liberce)

Viděli jsme velice zajímavé a napínavé utkání, ve kterém jsme až do konce museli bojovat o postup. Chtěli jsme vstoupit aktivně, což se nám částečně dařilo. Naštěstí se nám podařila standardka a dostali jsme se do vedení. Pak jsme přežili penaltu, kterou brankář skvěle vykryl. V druhém poločase hrál soupeř na riziko, mrzí mě jen to, že jsme nedotáhli nějaký protiútok.

Šlo o hodně, někteří hráči ještě nehráli evropské poháry a stačil jeden gól, abychom byli venku, což by na úvod sezony bylo pro atmosféru špatné.

Frýdkův dlouhý aut prodloužil Rabušic a nabíhající Delarge hlavou otevřel skóre. Skonto se většinu času bránilo, ale když vyrazilo na libereckou obrannou polovinu, dokázalo zahrozit. Šabalova střela těsně minula tyč a ve 23. minutě byl tým z Rigy ještě blíž vyrovnání.

Rozhodčí Johnsen po nenápadném souboji uvnitř vápna odpískal penaltu, Sinelnikovse ale vychytal Kovář a udržel Slovanu postupový náskok. Vášně ještě víc vyhrotila strkanice mezi hráči po zákroku Kušníra, nejistý norský sudí nakonec nikoho nevyloučil. Liberec mohl ještě do pauzy zvýšit, kdyby střílející Rabušic a hlavičkující Kelič lépe zamířili.

Skonto potřebovalo k postupu vstřelit gól, a tak po pauze muselo otevřít hru. Liberec, třetí tým z uplynulé ligové sezony, se více zaměřil na obranu, do žádných velkých šancí ale soupeře nepouštěl, jen k náznakům.

On-line reportáž ZDE

Naopak sám mohl pojistit náskok, jenže nedotáhl několik nadějných brejků. V 90. minutě divákům zatrnulo, když po souboji s Kovářem spadl Mingazov, ale sudí druhou penaltu neodpískal. Liberec tak po šesti zápasech v evropských pohárech poprvé v základní hrací době zvítězil a slavil postup.

"Myslím, že jsme odehráli dobrý dvojzápas. Liberci jsme byli důstojným soupeřem a dnešnímu utkání by možná více slušela remíza 1:1. Liberci každopádně musím pogratulovat, moc se mi líbilo, jaká tady panovala atmosféra," řekl po zápase trenér Skonta Tamaz Pertia.

Odvetné utkání 2. předkola fotbalové Evropské ligy:

Slovan Liberec - Skonto Riga 1:0 (1:0)
Branka
: 14. Delarge.

Rozhodčí: Johnsen - Midthjell, Engan (všichni Nor.). ŽK: Kelič, Kušnír, Rybalka, Kalitvincev - Šabala, Rugins, Mingazov, Laizans. Diváci: 5707. První zápas: 1:2, postoupil Liberec.

Liberec: Kovář - Kušnír, Kováč, Kelič, Frýdek - Hušek, Rybalka (72. Šural) - Delarge, Pavelka, Kalitvincev (90. Fleišman) - Rabušic (80. Sackey). Trenér: Šilhavý.

Riga: Grybauskas - Gabovs, Rode, Bulvitis, Osipovs (83. Klimiašvili) - Mingazov, Laizans, Fertovs (84. Blanks), Sinelnikovs (39. Rugins) - Šabala - Karašauskas. Trenér: Pertia.

Autoři: ,

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...