Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Liberec byl krůček od zázraku, nakonec ale Alkmaar nepřelstil

Sport

  21:01
Alkmaar (Od našeho zpravodaje) - Zatímco Plzeň slaví, fotbalisté Liberce v Evropské lize končí. Po domácí prohře 0:1 sice dokázali nizozemský Alkmaar znervóznit, na jeho stadionu vyrovnali na 1:1, ale gól, který by je poslal do osmifinále, už nepřidali.

Budník v tísni Wuytense. foto: Reuters

Alkmaaru se v poslední době sice nedaří, o víkendu schytal debakl 0:4 od Ajaxu Amsterdam, ale v duelech s Libercem si náladu spravuje. Před týdnem vyhrál díky trefě Viergevera ze závěru utkání a také v odvetě ho poslal do vedení tento levý obránce.

Běžela 19. minuta, domácí zahrávali rohový kop a Liberečtí před svou bránou zcela zapomněli Viergevera bránit. Ten tak skóroval nikým nerušen hlavou.

Chvíli nato reagoval povedenou střelou z hranice šestnáctky liberecký obránce Rajnoch, ale gólman Alvarado si poradil.

Alkmaar si pak náskok bez problému hlídal, hosty navíc zasáhlo zranění Frýdka, kterého musel po půlhodině nahradit Douglas.

ONLINE PŘENOS ZDE

Jenže po přestávce se severočeský tým vzchopil, začal hrát mnohem lépe a osmnáct minut před koncem se radoval z vyrovnání. Centr z rohu za sebe prodloužil Šural a zimní posila Jevgenij Budnik se zblízka nemýlil.

Během prvního poločasu hosté zahrozili jen střelou obránce Rajnocha z hranice šestnáctky, Alkmaar si jinak náskok v pohodě hlídal. V poslední ch dvaceti minutách však znervózněl a Liberec to vycítil.

Trenér Dick Advocaat se zapotil především v úplném závěru. Nejprve při střele Fleišmana, kterou gólman Alvarado vyškrábl na roh, záhy v nastaveném čase liberecký obránce pálil těsně vedle a vrcholem byla rána Pimpary, kterou zastavil rukou od těla stoper Gouweleeuw.

Sudí však penaltu nenařídil, což znamená, že dlouhá cesta Slovanu letošním ročníkem Evropské ligy dospěla ke konci.

AZ Alkmaar - Slovan Liberec 1:1 (1:0)

Branky: 19. Viergever - 72. Budnik. Rozhodčí: Bojko - Kornijko, Volodin (všichni Ukr.). ŽK: Gouweleeuw, Viergever, Lewis - Coufal, Šural, Budnik. První zápas: 1:0, postoupil Alkmaar.

Alkmaar: Esteban - Reijnen, Gouweleeuw, Wuytens, Viergever - Gudelj, Ortiz, Elm - Beerens (87. Poulsen), Jóhannsson (75. Lewis), Gudmundsson. Trenér: Advocaat.

Liberec: Hroššo - Coufal, Kováč, Rajnoch, Fleišman - Šural, Pavelka, Rybalka, Jarolím (69. Pimpara), Frýdek (31. Douglas) - Budnik (83. Kolár). Trenér: Šilhavý.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!