Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Plzeň smetla Neapol i podruhé. Zvítězila 2:0 a je v osmifinále

Sport

  21:00
PLZEŇ - Fotbalisté Plzně si v evropských pohárech poprvé v historii zahrají osmifinále. Po vítězství 3:0 v úvodním utkání 2. kola Evropské ligy v Neapoli stvrdili nečekaně suverénní postup přes favorita v dnešní odvetě ve Štruncových sadech, kterou díky brankám Jana Kovaříka a Stanislava Tecla z druhého poločasu vyhráli 2:0. V dalším kole Viktoria narazí na Fenerbahce Istanbul, první zápas je na programu 7. března.

Hráči Plzně slaví postup foto: ČTK

Plzeň je teprve čtvrtým českým klubem, který prošel do osmifinále jedné ze dvou hlavních pohárových soutěží v Evropě. Zároveň překonala tuzemský rekord v zisku bodů do koeficientu UEFA během jedné sezony - 18 body pokořila dosavadní maximum Slavie (15,5) ze sezony 1995/96. Na prémiích Západočeši vydělali už zhruba 87 milionu korun.

2. kolo Evropské ligy:

Viktoria Plzeň - SSC Neapol 2:0 (0:0)
Branky: 51. Kovařík, 74. Tecl. Rozhodčí: Kassai - Eros, Ring (všichni Maď.). ŽK: Limberský, Bakoš, Darida - Behrami, Donadel, Maggio, Cavani, Gamberini. Diváci: 11.607. První zápas: 3:0, postoupila Plzeň.

Plzeň: Kozáčik - Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský - Horváth, Darida - Rajtoral (82. Fillo), Kolář (89. Štípek), Kovařík - Bakoš (57. Tecl). Trenér: Vrba.

Neapol: De Sanctis - Maggio, Gamberini (66. Cannavaro), Rolando, Zúniga - Donadel (46. Cavani), Džemaili, Behrami (46. Inler) - Panděv, Insigne, Calaio. Trenér: Mazzarri.

"Všichni jsme šťastní, že jsme postoupili. Nebyli jsme v tomhle dvojzápasu favoritem, ale zvládli jsme to bravurně. Klobouk dolů před naším týmem," prohlásil v televizním rozhovoru obránce David Limberský.

"Všichni viděli, že to nebylo jednoduché. Zápas nebyl třeba tak atraktivní a nahoru dolů jako v Neapoli, ale odehráli jsme ho dobře takticky. Dobře jsme vykrývali prostory, čekali na příležitost a dvakrát jsme z toho soupeře potrestali," uvedl trenér Plzně Pavel Vrba.

Plzeň nastoupila ve stejné sestavě, jaká ji dovedla k nečekaně vysoké výhře v Itálii. Trenér Neapole sice šetřil klíčové hráče, do hry však poslal hodně ofenzivní jedenáctku pouze se dvěma klasickými obránci a třemi útočníky.

V úvodu však byla nebezpečnější Plzeň, především dva průniky Rajtorala a jeho zpětné přihrávky. Neapol zahrozila až ve 20. minutě, ale Džamailiho střelu domácí obrana včas zablokovala. Poté se Italové dostávali jen k náznakům šancí a domácí si poměrně s přehledem hlídali náskok. Navíc po Horváthově centru mohl skórovat Bakoš, ale ve skrumáži neusměrnil míč do branky.

Italové se nevzdávali a o poločase vytáhli z lavičky opory Inlera a Cavaniho. Jenže Plzeň jejich myšlenky na obrat hned v úvodu druhé půle utnula. Darida se svou střelou brejku ještě neuspěl, ale v 51. minutě už domácí udeřili.

Řezník na pravé straně uvolnil Rajtorala, jehož centr propadl až nalevo k volnému Kovaříkovi, který tvrdou střelou protlačil míč přes rukavice gólmana De Sanctise až do branky. Pro lednovou posilu z Jablonce to byl první soutěžní zásah v plzeňském dresu.

On-line reportáž čtěte ZDE

A že se zimní posilování Plzni vyplatilo, ukázal čtvrt hodiny před koncem i střídající útočník Tecl. Po brejku si zasekl míč a technickou střelou na zadní tyč navázal na svůj zásah z Neapole. Posily tak daly tři z pěti plzeňských gólů a jen tento dvojzápas vynesl více než třetinu finančních prostředků, které Plzeň za oba hráče údajně zaplatila.

Závěr utkání už byl plzeňskou exhibicí. Domácí předváděli pohledné akce, Horváth burcoval fanoušky a nakonec mohl ještě třetí gól přidat Řezník, který však zblízka napálil míč jen do břevna.

Kaňkou na utkání je skutečnost, že reprezentační obránce Limberský dostal třetí žlutou kartu v soutěži a v prvním osmifinálovém duelu se Plzeň musí obejít bez něj.

"Pochvalu zaslouží celé mužstvo za výbornou defenzivu. Dnešní zápas jsme až na ten úplný závěr odehráli dozadu velice dobře. Přispěl k tomu i výkon brankáře, defenziva pracovala na jedničku," těšilo plzeňského kouče Vrbu.

Postup si plnými doušky užíval také pravý záložník František Rajtoral. "Je to zážitek. Myslím, že jsme hráli výborný fotbal jak v Neapoli, tak tady. Ta nula je pro obranu dobré vysvědčení. Myslím, že jsme zaslouženě postoupili," uvedl Rajtoral.

Další výsledky Evropské ligy

Kazaň - Atlético Madrid 0:1 (0:0)
Branka: 84. Falcao. Rozhodčí: Hategan (Rum). ČK: 89. César Navas (Kazaň). První zápas: 2:0, postoupila Kazaň.

Dněpropetrovsk - Basilej 1:1 (0:0)
Branky: 76. Selezňov z pen. - 81. Schär z pen. Rozhodčí: Aytekin (Něm.). ČK: 63. Kalinič - 75. F. Frei. První zápas 0:2, postoupila Basilej.

Charkov - Newcastle 0:1 (0:0)
Branka: 64. Ameobi z pen. Rozhodčí: Gumienny (Belg.). První zápas 0:0, postoupil Newcastle.

Genk - Stuttgart 0:2 (0:1)
Branky: 45. Boka, 59. Gentner. Rozhodčí: Jefet (Izr.). První zápas 1:1, postoupil Stuttgart.

Lazio Řím - Mönchengladbach 2:0 (2:0)
Branky: 10. Candreva, 33. González. Rozhodčí: Göcek (Tur.). První zápas 3:3, postoupilo Lazio.

Lyon - Tottenham 1:1 (1:0)
Branky: 17. Gonalons - 90. Dembélé. Rozhodčí: Stark (Něm.). První zápas: 1:2, postoupil Tottenham.

Kluž - Inter Milán 0:3 (0:2)
Branky: 22. a 45.+3 Guarín, 89. Benassi. Rozhodčí: Gil (Pol.). ČK: 80. Camora (Kluž). První zápas 0:2, postoupil Inter.

Olympiakos Pireus - Levante 0:1 (0:1)
Branka: 9. Martins. Rozhodčí: Jug (Slovin.). První zápas: 0:3, postoupilo Levante.

Liverpool - Zenit Petrohrad 3:1 (1:1)
Branky: 28. a 59. Suárez, 43. Allen - 19. Hulk. Rozhodčí: Kuipers (Niz.). První zápas: 0:2, postoupil Zenit.

Bordeaux - Dynamo Kyjev 1:0 (1:0)
Branka: 41. Diabaté. Rozhodčí: Bebek (Chor.). První zápas: 1:1, postoupilo Bordeaux.

Benfica Lisabon - Leverkusen 2:1 (0:0)
Branky: 60. John, 77. Matič - 75. Schürrle. Rozhodčí: Královec (ČR). První zápas: 1:0, postoupila Benfica.

Fenerbahce Istanbul - BATE Borisov 1:0 (1:0)
Branka: 45.+1 Cristian z pen. Rozhodčí: Gautier (Fr.). ČK: 20. Baga. První zápas 0:0, postoupilo Fenerbahce.

Hannover - Machačkala 1:1 (0:0)
Branky: 70. Pinto - 90.+9 Traoré. Rozhodčí: Eriksson (Švéd.). První zápas: 1:3, postoupila Machačkala.

Autoři: ,

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!