Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Krutý závěr pro Spartu. Chelsea rozhodla až v nastavení a postupuje

Petr Čech

  21:00
LONDÝN - Fotbalisté Sparty v odvetném utkání 2. kola Evropské ligy na hřišti Chelsea senzačně vedli, ale díky brance Edena Hazarda ve druhé minutě nastavení 1:1 postoupil nakonec anglický favorit. Pražané od 17. minuty překvapivě dlouho drželi náskok po trefě Davida Lafaty, a když už se schylovalo k prodloužení, rozhodl střídající Hazard. První zápas v Praze vyhrál úřadující vítěz Ligy mistrů 1:0, z postupu do osmifinále se radoval s Chelsea i brankář Petr Čech.

Chelsea - Sparta (hráči Chelsea slaví branku) foto: ČTK

"Teď cítíme hořkost, ale na hráče jsem hrdý. I když se nám nakonec nepovedlo postoupit, převažuje ve mně pozitivní pocit z toho, co jsme proti Chelsea předvedli. Hodně dobrý dojem mám i z dnešního zápasu," řekl trenér Sparty Vítězslav Lavička po utkání v Londýně.

Chelsea nechtěla v odvetě připustit žádné drama a zápas pro Spartu mohl rychle nabrat negativní kurz. Útočník Torres ale během jedenácti minut dokázal, v jak špatném rozpoložení se nachází. Španělský mistr světa a Evropy nejprve křížnou střelou těsně minul a pak v jasné šanci v pádu zamířil nad Vaclíkovu branku.

2. kolo Evropské ligy:

Chelsea FC - AC Sparta Praha 1:1 (0:1)
Branky
: 90.+2 Hazard - 17. Lafata.

Rozhodčí: Stavrev - Kirovski, Kostadinov (všichni Mak.). ŽK: Bertrand - Lafata, Hybš, Matějovský, Vácha. Diváci: 38.642. První zápas: 1:0, postoupila Chelsea.

Chelsea: Čech - Azpilicueta, Terry, Cahill, Bertrand - Ramires, Mikel - Moses, Oscar (67. Hazard), Mata - Torres. Trenér: Benítez.

Sparta: Vaclík - Zápotočný, Švejdík, Holek, Hybš - Matějovský, Vácha - Přikryl, Kadlec (90. Bednář), Krejčí - Lafata (82. Kweuke). Trenér: Lavička.

Sparta podle plánů kouče Lavičky začala opatrně, ovšem hned její první zdařilá akce přinesla senzační vyrovnání skóre dvojzápasu. Kadlec, při absenci Hušbauera a přeskupení zálohy hrající jako podhrotový útočník, ve férovém souboji předčil stopera Cahilla a Lafata zblízka lehce poslal míč pod břevno. Dvacetimilionová lednová posila z Jablonce tak pomohla zlomit velký sparťanský komplex v duelech s anglickými týmy: Sparta se dokázala střelecky prosadit po dlouhých 684 minutách a poprvé od roku 2004, kdy skórovala na půdě Manchesteru United.

Lafata gólem pokazil brankáři Čechovi jubilejní 100. start v evropských pohárech. Sparta na Stamford Bridge hned výrazně ožila: další akci kapitána Matějovského zakončil ostrou ranou Přikryl.

Do role sparťanského hrdiny se ale rychle převtělil brankář Vaclík. Nejprve vytáhl chytrý pokus Maty a dvě minuty po poločase měl i kus štěstí, když Ramiresovu ránu vychýlil na tyč obránce Hybš. Vzápětí po výborné akci na Vaclíkovi ztroskotal Torres, po jehož dalším selhání se čílili i domácí fanoušci. Hrozila i Sparta. Kadlec nedotáhl únik po levé straně, bek Zápotočný těsně minul Čechovu branku a Krejčí svůj nadějný pas od brankové čáry nasměroval jen do rukavic reprezentačního spoluhráče.

Závěr normální hrací doby Sparta už strávila v hluboké defenzivě. Dostala se do ní i kvůli řadě faulů na obranné polovině a dobře zahrávaným standardním situacím Chelsea. V závěru Ramires zblízka málem vyrovnal.

On-line reportáž sledujte ZDE

Kdyby ovšem vzápětí Kadlec zakončil protiútok, mohla naopak bouřlivě slavit Sparta. Stadion se už chystal na prodloužení dramatické bitvy, ale z toho sešlo poté, co si vzal slovo střídající Hazard. Belgická hvězda ve druhé minutě nastaveného času prokličkovala pokutovým územím a na ránu pod břevno už Vaclík nedosáhl. Někteří sparťané pak trávník skrápěli slzami, když mířili do šaten. Třicetileté čekání Sparty na vyřazení anglického týmu z pohárů se tak protáhne.

"Byli jsme blízko druhému gólu, ale Chelsea nakonec rozhodla vydařenou akcí. Je to prostě velká zkušenost s trpkým koncem," řekl Lavička. "Ale když nad tím přemýšlím, v hráčské kariéře ani jako trenér jsem možná něco podobného nezažil," připustil. Těsně před Hazardovým rozhodnutím už prý pomalu myslel na to, jak Sparta vyrukuje v půlhodinovém prodloužení.

Lavička tvrdí, že Sparta i přes momentální frustraci ze zápasů proti úřadujícímu vítězi Ligy mistrů bude těžit. "Sparta tohle všechno v dobré zúročí," věří. Na Stamford Bridge jej nadchla podpora tří tisíc sparťanských fanoušků v hledišti. "Velmi nás potěšili. Když jsme se dozvěděli, kolik fanoušků se sem chystá, byl to pro nás velký závazek. Byli skvělí, i když byli v menšině. Jsem přesvědčený, že Sparta ukázala evropskou klubovou kulturu jak na hřišti, tak v hledišti," dodal Lavička.

Další výsledky Evropské ligy

Program osmifinálových zápasů Evropské ligy (7. a 14. března): Plzeň - Fenerbahce Istanbul, Benfica Lisabon - Bordeaux (Plašil), Machačkala - Newcastle, Stuttgart - Lazio Řím (Kozák), Tottenham - Inter Milán, Levante - Kazaň, Basilej - Zenit Petrohrad, Steaua Bukurešť - Chelsea (Čech).

Kazaň - Atlético Madrid 0:1 (0:0)
Branka: 84. Falcao. Rozhodčí: Hategan (Rum). ČK: 89. César Navas (Kazaň). První zápas: 2:0, postoupila Kazaň.

Dněpropetrovsk - Basilej 1:1 (0:0)
Branky: 76. Selezňov z pen. - 81. Schär z pen. Rozhodčí: Aytekin (Něm.). ČK: 63. Kalinič - 75. F. Frei. První zápas 0:2, postoupila Basilej.

Charkov - Newcastle 0:1 (0:0)
Branka: 64. Ameobi z pen. Rozhodčí: Gumienny (Belg.). První zápas 0:0, postoupil Newcastle.

Genk - Stuttgart 0:2 (0:1)
Branky: 45. Boka, 59. Gentner. Rozhodčí: Jefet (Izr.). První zápas 1:1, postoupil Stuttgart.

Lazio Řím - Mönchengladbach 2:0 (2:0)
Branky: 10. Candreva, 33. González. Rozhodčí: Göcek (Tur.). První zápas 3:3, postoupilo Lazio.

Lyon - Tottenham 1:1 (1:0)
Branky: 17. Gonalons - 90. Dembélé. Rozhodčí: Stark (Něm.). První zápas: 1:2, postoupil Tottenham.

Kluž - Inter Milán 0:3 (0:2)
Branky: 22. a 45.+3 Guarín, 89. Benassi. Rozhodčí: Gil (Pol.). ČK: 80. Camora (Kluž). První zápas 0:2, postoupil Inter.

Olympiakos Pireus - Levante 0:1 (0:1)
Branka: 9. Martins. Rozhodčí: Jug (Slovin.). První zápas: 0:3, postoupilo Levante.

Liverpool - Zenit Petrohrad 3:1 (1:1)
Branky: 28. a 59. Suárez, 43. Allen - 19. Hulk. Rozhodčí: Kuipers (Niz.). První zápas: 0:2, postoupil Zenit.

Bordeaux - Dynamo Kyjev 1:0 (1:0)
Branka: 41. Diabaté. Rozhodčí: Bebek (Chor.). První zápas: 1:1, postoupilo Bordeaux.

Benfica Lisabon - Leverkusen 2:1 (0:0)
Branky: 60. John, 77. Matič - 75. Schürrle. Rozhodčí: Královec (ČR). První zápas: 1:0, postoupila Benfica.

Fenerbahce Istanbul - BATE Borisov 1:0 (1:0)
Branka: 45.+1 Cristian z pen. Rozhodčí: Gautier (Fr.). ČK: 20. Baga. První zápas 0:0, postoupilo Fenerbahce.

Hannover - Machačkala 1:1 (0:0)
Branky: 70. Pinto - 90.+9 Traoré. Rozhodčí: Eriksson (Švéd.). První zápas: 1:3, postoupila Machačkala.

Steaua Bukurešť - Ajax Amsterodam 2:0 (1:0), na penalty 4:2.
Branky: 38. Latovlevici, 76. Chiriches. Rozhodčí: Tagliavento (It.). První zápas: 0:2, postoupila Steaua.

Autoři: ,