130 let

Petr Čech a Nacho Monreal (uprostřed) se radují se střelcem vítězného gólu Dannym Welbeckem. | foto: ČTK/AP

Životní vítězství. Ztrácet osm bodů na lídra už by bylo moc, pochvaluje si Čech

Petr Čech
  •   13:00
LONDÝN/PRAHA - Za životně důležitou označil brankář Arsenalu Petr Čech nedělní výhru 2:1 nad Leicesterem. Fotbalisté londýnského týmu totiž díky gólu Dannyho Welbecka z páté minuty nastavení stáhli náskok lídra anglické ligy na dva body a udrželi se v boji o titul.

Arsenal vyhrál šlágr díky gólu z poslední minuty, Liverpool vyhrál 6:0

„Kdyby u nás Leicester vyhrál, bylo to na osm bodů a to už je opravdu hodně,“ řekl na svém webu Čech.

„Takhle stačí jedna jejich remíza a už to mezi námi bude na rozdíl skóre. Proto říkám, že jsme vybojovali životně důležité vítězství. Ale na druhou stranu do konce ligy zbývá ještě spousta zápasů a s těmi silnými týmy ještě hrajeme,“ přidal třiatřicetiletý gólman.

Jeho tým má po 26 kolech stejně bodů (51) jako druhý Tottenham.

Bylo otázkou času, kdy to tam spadne

Arsenalu se proti Leicesteru nepovedl první poločas a Čech těsně před pauzou dostal gól z pokutového kopu od Jamieho Vardyho.

„Bohužel, penalta a gól do šatny, což nám trochu zkomplikovalo situaci. Ale v kabině jsme si říkali, že hrajeme dobře, máme šance a nesmíme propadat panice,“ konstatoval Čech.

V úvodu druhé půle si však se skluzujícím útočníkem Leicesteru pohrál povedenou zasekávačkou jak s malým klukem.

Domácím k obratu nahrálo i vyloučení Dannyho Simpsona v 54. minutě.

„Soupeř pak hrál dlouho v deseti, a i když je Leicester tým, který dobře brání, vytvořili jsme si spoustu šancí a měli jsme velký tlak,“ uvedl bývalý brankář Sparty, Rennes a Chelsea.

„Bylo jen otázkou času, kdy to tam spadne. Vyrovnání přišlo v pravou chvíli a zbývalo ještě dost času, abychom strhli vítězství na svou stranu,“ doplnil.

Vítězný gól visel dlouho na vlásku

Po vyrovnání Thea Walcotta měli kanonýři v závěrečné dvacetiminutovce až drtivý tlak.

Opilost může sázkaři vydělat skoro milion. Leicester deptá sázkové kanceláře

„Skoro z každého útoku, každého rohu jsme byli nebezpeční. Vítězný gól visel na vlásku. Nakonec jsme byli za snahu i převahu tím gólem odměněni. A nemohl ho snad dát nikdo jiný než Danny (Welbeck),“ prohlásil Čech.

„Byla to pro něj obrovská satisfakce. Zažíval těžké měsíce. Sotva se po prvním zranění vrátil, musel s kolenem znovu na operaci a ztratil celkem deset měsíců. Byl to strašně důležitý gól,“ dodal.

V prvním poločase se zaskvěl hlavně proti hlavičce nejlepšího střelce Premier League Vardyho.

Danny Welbeck se raduje z vítězného gólu do sítě Leicesteru. Přihlíží Alexis...
Smutný kanonýr Leicesteru James Vardy

„Byl blízko mě a zůstal na nohou. Kdybych míč vyrazil, tak to dorážel do branky. Musel jsem balón nějak udržet vedle sebe a zalehnout ho, což se podařilo. Měl jsem i trochu štěstí, že míč zůstal vedle mě,“ přiznal Čech.

Před pauzou zneškodnil i technickou střelu N’Gola Kantého. „Jednu chvíli to vypadalo, že jde vedle, ale míč se neskutečně zatočil do brány. Hodně jsem se musel natahovat, ale dokázal jsem balón vyrazit,“ dodal plzeňský rodák.

Podívejte se na Čechův zákrok proti Vardymu

Autoři: ČTK, lar