130 let
AC Sparta Praha - UC Palermo (Řepka)

AC Sparta Praha - UC Palermo (Řepka) | foto: Reuters

Speciál

Zkrat Řepky, trápení gigantů Slavie a Baníku či nadvláda Plzně

Sport
  •   16:00
PRAHA - Nejvyšší česká fotbalová soutěž ulehla k zimnímu spánku, svými podzimní sedmnácti koly ale rozhodně nenudila. Lidové noviny pro vás připravily krátké ohlédnutí za tím nejzajímavějším, co se na českých fotbalových trávnících událo.

Největší překvapení:
Petr Rada.

1. Plzeňská suverenita: Bookmakeři je před sezonou řadili až na páté místo mezi favority ligy. Jak se mýlili... Nikdo v české lize neměl po půlce sezony lepší bilanci než Plzeň. Dojem kazí jen poslední zaváhání.

2. Padá hodně gólů: Na brankové úrodě má největší podíl Plzeň. Za podzim nastřílela o jeden gól víc než mistrovská Sparta za celou minulou sezonu. Čtyři útočníci se také stihli trefit alespoň desetkrát.

3. Úspěšný návrat trenéra Rady: Po neúspěchu u reprezentace čekal rok a půl, než se znovu vrhnul do práce. Vadnoucí Liberec v závěru podzimu zvedl a ve čtyřech zápasech s ním získal 10 z 12 možných bodů.

Největší zklamání:
Baník - Plzeň (řádění fanoušků).

1. Slavná trojice padá dolů: Jsou zvyklí na mnohem lepší výsledky. Slavia, Ostrava i Brno přezimují se sestupovými starostmi. Náladu ve Slavii kazí také značné ekonomické problémy, kvůli nimž bude na jaře nejspíš ještě slabší.

2. Řádící fanoušci se připomněli: Bezpečnostní opatření přibývají, i tak se výtržníci na tribunách opět činí. Nejčastěji při zápasech Baníku. Řádění se při jeho zápasu s Plzní přeneslo na Bazalech před stadion.

3. Další Řepkův prohřešek: Už to vypadalo, že vůdce Sparty umí držet vznětlivou povahu pod kontrolou. V utkání proti Slovácku ale plivl na záložníka Volešáka. Za to schytal trest: třízápasový distanc a zákaz být do konce roku kapitánem.

Nejlepší posily:
Slavia - Liberec (Štajner překonává Vaniaka).
1. Jiří Štajner (Liberec): Po osmi letech se z bundesligového Hannoveru vrátil do klubu, kterému v sezoně 2001/02 pomohl k titulu. A pod Ještědem zase září. Svými výkony si po skoro roční pauze znovu vysloužil reprezentační dres.

2. Leonard Kweuke (Sparta): Kamerunskému útočníkovi trvalo kvůli potížím s vízy déle, než se na Letné usadil. Do základní sestavy se v lize dostal poprvé až na konci října. Jeho bilance je od té doby excelentní. Trefil se v pěti zápasech za sebou.

3. Karol Kisel (Slavia): Jen díky slovenskému záložníkovi na tom Slavia není v tabulce ještě hůř. Po návratu z Austrálie se držel ve skvělé formě a na podzim šestkrát skóroval.

Nejhorší posily:
Sparta - Mladá Boleslav (Matějovský v akci).
1. Marek Matějovský (Sparta): Rekordní letní nákup za 25 milionů korun se určitě měl zhodnotit lépe. Matějovský po zbytečném vyloučení s Poznaní v předkole Ligy mistrů sedí většinou jen na lavičce. Ve zlepšení mu brání i bolavá třísla.

2. Štěpán Vachoušek (Sparta): Teplický špílmachr přišel narychlo, aby v Lize mistrů nahradil potrestané záložníky. Jenže předvedl pouze matné výkony a jeho hostování na Letné téměř jistě skončí v zimě.

3. Lukáš Jarolím (Slavia): Po konci smlouvy v italské Sieně se zase objevil v klubu, který trénoval jeho otec. Ten ve funkci skončil a nedaří se ani Lukášovi. Ve dvanácti zápasech nastoupil sedmkrát v základní sestavě a vstřelil jeden gól.

Nejhezčí zápasy:
Mladá Boleslav - Plzeň (dole je Adrian Rolko)
1. Mladá Boleslav – Plzeň 4:3: Když poprvé v sezoně našla Plzeň pokořitele, byla to prvotřídní podívaná. Přestože prohrávala už 0:2, nakonec se rvala až do konce o remízu.

2. Sparta–Ostrava 4:0: Sparta dala gól snad z každé pozice. Nejprve Wilfried pohotově zakončil nohou i hlavou, z penalty se trefil Kladrubský a kanonádu završil po sprintu Pamič dalekonosnou střelou.

3. Brno–Slovácko 7:0: Do té doby poslední Brno skórovalo ve dvanácti předchozích utkáních jen desetkrát a pak se v jednom utkání trefilo hned sedmkrát. Šest fotbalistů si s chutí zastřílelo do branky Slovácka, které hrálo necelou hodinu v deseti.

Autor: Lidové noviny