Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Zkrotit Tomáše Řepku? Recept zatím nikdo nenašel

Sport

  11:01
PRAHA - Vztyčený prostředníček, vražení do kameramana, nadávky, hloupé vyloučení a teď i plivanec. Rejstřík prohřešků fotbalového kapitána Sparty Tomáše Řepky se po víkendu znovu rozrostl, ale Letenští se svou problémovou hvězdou zabývat nebudou. Zatím.

Důvod? Dnešní utkání 3. předkola Ligy mistrů proti Lechu Poznaň. "To je teď pro Spartu to nejdůležitější. Cokoliv, co by mohlo rozostřit naši koncentraci, nebudeme řešit," říká mluvčí klubu Ondřej Kasík.

Jenže disciplinární komise ČMFS čekat nemíní. Řepkovo plivnutí na záložníka Slovácka Ladislava Volešáka v sobotním utkání na Letné bude řešit ve čtvrtek.

"Sejde se komise, prostuduje zápisy rozhodčího a delegáta, zhlédne videozáznamy a podle toho rozhodne o dalším postupu," popisuje šéf disciplinárky Jiří Golda.

VÍCE O ŘEPKOVI

Vzhledem k jeho přísnému metru se přitom dá očekávat, že Řepka bude potrestán za nesportovní chování. A distanc může začít platit hned ve čtvrtek, byť Řepka bude komisí předvolán až příští týden.

Podle disciplinárního řádu sparťanskému obránci hrozí trest v rozmezí 1 až 4 zápasů, případně v kombinaci s finanční pokutou. Rozhodně však půjde o mírnější trest, než se kterým v květnu odešel ostravský kapitán Martin Lukeš.

Ten v posledním kole v Příbrami chytil protihráče pod krkem, za což si poté nezahrál dva zápasy, zaplatil 50 tisíc korun a rok nesmí nosit kapitánskou pásku. "Plivnutí je menší prohřešek," potvrzuje mluvčí Goldovy komise Jaroslav Kolář.

Podle Grigy se zklidnit nemůže
Řepkovým zkratem se od zimy 2006, kdy se bývalý reprezentant vrátil do české ligy, bude disciplinárka zabývat už popáté. Svůj trest zřejmě vynese i Sparta...

Vsadit si na to, že Řepka bude odteď sekat dobrotu, ale není dobrý nápad. Odpověď na otázku, jak vyhlášeného bouřliváka definitivně zklidnit, totiž nikdo nezná.

Sparta - Teplice (hrdina Řepka s koučem Chovancem).

"Myslel jsem si, že už se zklidnil, ale stejně jednou za půl roku něco provede," říká Horst Siegl, který Řepku na Letné zažil jako asistent trenéra. "Ve svém věku by už měl mít dost rozumu," dodává.

Sparta už vyzkoušela téměř vše - dává Řepkovi pokuty, domlouvá mu a přinejmenším jednou od klubu dostal i ultimátum. Ještě jeden prohřešek, a budeš muset jít.

Marně. Přitom jen na pokutách už Řepka zaplatil přes půl milionu. "Pokuta je v jeho případě zbytečná, vždy slibuje, že se zlepší. Nejlepší by bylo ho posadit na tribunu, ale to moc nejde," přemýšlí Siegl.

Sparta je totiž ve schizofrenní situaci. Řepka ji na jednu stranu sráží, ale bez něj je na tom ještě hůře. "Výjimeční hráči bývají složité povahy," usmívá se bývalý sparťanský trenér Stanislav Griga. Řepku na Letné zažil jen půl roku, přesto pochopil: "Recept, jak zařídit, aby byl Tomáš klidný, neexistuje."

Jinými slovy: pokud se Sparta Řepky nedovede vzdát, nezbude jí nic jiného než se s jeho složitou povahou definitivně smířit. "Tomáš se zkrotit nedá. A kdyby se zkrotil, už by to nebyl on," dodává Griga.

Největší zkraty Tomáše Řepky po návratu do Sparty

1) Strkanice s kameramanem (září 2007)
I po třech letech stále nejpamátnější Řepkův "blikanec". Záběry, kdy prudce strká do kameramana ČT, se s odstupem času dobře vybaví většině fanoušků. Incident vypukl ve chvíli, kdy sudí Kocián vykázal na tribunu trenéra Bílka, čtvrtý rozhodčí se pak snažil Řepkovi zabránit vhodit aut. Ten se na hřišti stihl obořit nejen na arbirtry, ale pohádal se také s pořadateli. Do konfliktu se zapojili také další hráči a členové realizačního týmu.
Trest: od disciplinární komise dostal sedmizápasový distanc a zákaz výkonu funkce kapitána na 15 měsíců.
Reakce Sparty: Řepkovo jednání odsoudila, obránce absolvoval pohovory s klubovým vedením a dostal pokutu 150 tisíc korun, stejnou jako jeho spoluhráč Abraham.

2) Spartu asi připravil o titul (květen 2008)
Ve druhé minutě ligového utkání hodil Řepka míč po brněnském útočníkovi Aleši Bestovi, který chtěl házet aut. Trefil ho do obličeje, za což byl vyloučen. Selhání klíčového hráče Spartu evidentně poznamenalo. Prohrála nejen s Brnem, ale i další domácí zápas s Ostravou. Ve finiši ji předstihla Slavia a připravila ji o titul.
Trest: jednozápasový distanc, Řepka stihl ještě poslední kolo.
Reakce Sparty: Vyšší pokuta než po konfliktu v Teplicích. Řepka zaplatil 200 tisíc korun. Vedení označilo Řepkovo vyloučení jako hloupé a zásadní selhání v kritickém momentu sezony.

3) Plivnutí odhalila televize (červenec 2010)
Bezprostředně po zápase se o tom nemluvilo. Až druhý den přišel záložník Slovácka Ladislav Volešák s tvrzením, že na něj Řepka během druhého poločasu po vzájemném souboji plivnul. Jeho slovům dal za pravdu záznam České televize (nahoře). Řepka unikl na začátku sezony už druhému vyloučení. Vůbec poprvé opustil předčasně hřiště už před třemi týdny v utkání o český Superpohár.
Trest: u disciplinární komise hrozí Řepkovi distanc na jeden až čtyři zápasy. Sparťanského kapitána může komise potrestat již na svém čtvrtečním zasedání.
Reakce Sparty: Letenský klub zatím vyčkává, blíž se k celé záležitosti vyjádří nejdřív až po dnešním utkání předkola Ligy mistrů s Poznaní.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!