Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Zkušení fotbalisté mají ve Spartě větší problémy s disciplínou

Sport

  8:38
PRAHA - Počet nedisciplinovaných hvězd na Letné se rozrůstá. Kromě několika dlouhodobých marodů má nyní fotbalová Sparta další výraznou skupinu nepoužitelných hráčů.

Libor Sionko. foto: ČTK

Čtěte také

Poznáte je snadno, jedno mají totiž společné. Chováním na hřišti připomínají zbrklé mladíky, přitom v kádru Sparty patří mezi nejzkušenější borce. V této souvislosti se nemluví už jen o Tomáši Řepkovi.

Do klubu průšvihářů se po odvetě předkola Ligy mistrů vPoznani zařadil také Marek Matějovský a Libor Sionko. Oba zápas s polským mistrem nedohráli a může je těšit jediné: Sparta o postup do závěrečného předkola kvůli jejich kiksům nepřišla.

Vyhlídky pro souboj s dalším soupeřem, jehož jméno se dozví po dnešním losování, ale výrazně poklesly. Matějovský a Sionko si minimálně jeden zápas nezahrají, ale není vyloučeno, že přijde i přísnější verdikt.

Oslabují Spartu

TOMÁŠ ŘEPKA
role v týmu
: zbytečná otázka, s přítomností kapitána na hřišti je sebevědomí Sparty vždy vyšší, bez něj český mistr ztrácí jistotu.
kdy selhal: po přísném vyloučení v utkání o Superpohár si odbyl jednozápasový distanc a hned si zadělal na delší pauzu: v lize plivl na záložníka Slovácka Volešáka.
trest: kapitánskou pásku letos už nenavlékne, v lize vynechá zápasy s Ostravou a Příbramí.

MAREK MATĚJOVSKÝ
role v týmu: v reprezentaci předvedl, že umí zastoupit třeba i Rosického. Ve Spartě by si přáli, aby se největší letní posila brzy dostala do podobné formy.
kdy selhal: podrážděné chování se mu vymstilo. Zbytečně se ohnal loktem po kapitánovi Poznaně Bosackém, viděl červenou kartu a zkalil radost z postupu.
trest: může čekat spíš víc než jednozápasový distanc.

LIBOR SIONKO
role v týmu: stále dravý, a navíc mnohem zkušenější a méně zbrklý než dřív. Na jaře střílel důležité góly, které posunuly Spartu k titulu.
kdy selhal: v Poznani ostře zajel do soupeřova hráče, ačkoli ten už odkopl míč. Sudí vůči Sionkovi nebyl benevolentní a vyloučil ho.
trest: minimálně o první zápas ve 4. předkole přijde.

Co je na všem nejhorší? Předčasnému odchodu ze hřiště se mohli vyhnout. Stačilo zachovat chladnou hlavu a ignorovat provokace ze strany čím dál zoufalejšího soupeře ve chvíli, kdy sparťané tušili, že jim postup s největší pravděpodobností neunikne.

Tresty klub nezveřejní
Druhý den po zápase už to věděl i Matějovský. "Je to jednoznačně moje hloupost. Celý zápas probíhal v rovině popichování, což lidi v televizi nezaznamenají. To mě ale neomlouvá, měl jsem udržet nervy na uzdě," litoval opožděně momentu, kdy vrazil loktem do kapitána Poznaně.

Názory na Sionkův šlapák do nohou Gancarzyka, který přišel pět minut po Matějovského selhání, se různí. "Nešlo o faul na vyloučení," bránil ho trenér Jozef Chovanec. "Vůbec jsem nepochopil, proč mě sudí poslal ven," divil se Sionko. Rozhodující byl pohled rozhodčího a ten neváhal: sáhl po červené kartě.

Narůst prohřešků ve vlastních řadách bude Sparta řešit. Jak? To zůstane ukryté pod pokličkou. "Máme vlastní disciplinární řád a podle něho budeme postupovat," omezil se Chovanec při vysvětlení na obecnou formulaci. Výši případných pokut se fanoušci také nedozvědí.

Platit bude možná mnohem víc Sparta než její hráči. Kvůli klíčovým zápasům bude Chovanec shánět na poslední chvíli posily. "Musíme si to vyhodnotit, jestli budeme hledat někoho z vlastních zdrojů, nebo mimo. Musí jít o rozvážné rozhodnutí, abychom za pár týdnů neměli hráčů zase příliš."

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...