Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Sport

Nejlepším fotbalistou sezony je Schick. Zlatý míč v Česku vyhrál poprvé

Patrik Schick s oceněním Zlatý míč ČR pro nejlepšího fotbalistu podle Klubu sportovních novinářů. foto: ČTK

Fotbalový útočník Patrik Schick jasně ovládl novinářskou anketu o nejlepšího hráče uplynulého ročníku a premiérově získal český Zlatý míč. Vyhrál podzimní i jarní část a druhého Tomáše Součka, vítěze předchozích dvou sezon, porazil s velkým náskokem 380 bodů.
  12:54aktualizováno  13:29

Schickovým dosud nejlepším umístěním bylo třetí místo, které obsadil naposledy a také před pěti lety.

„Všem vám moc děkuju za hlasy,“ prohlásil při přebírání trofeje směrem k přítomným žurnalistům. „Je to velká cena, obrovsky si jí vážím. Znamená pro mě skutečně moc.“

Za minulou sezonu nemohlo být o vítězi pochyb. Reprezentační forvard Zlatým míčem navázal na své první ocenění Fotbalista roku, které mu v květnu udělila fotbalová asociace (FAČR).

Schick se nejprve pěti góly na evropském šampionátu 2021 (do podzimních výsledků ankety se Euro promítlo, protože předchozí jarní hlasování novinářů skončilo ještě před turnajem) podílel na cestě českého týmu až mezi nejlepších osm týmů kontinentu a na oslnivou formu navázal i na klubové úrovni.

V bundeslize válel, na podzim vsítil 16 branek, na jaře dalších osm a se 24 zásahy skončil v tabulce střelců druhý za Robertem Lewandowským z Bayernu Mnichov. Leverkusenu svým vydatným gólovým příspěvkem pomohl ke třetímu místu a účasti v Champions League.

Za reprezentaci odehrál v uplynulém ročníku jen dvě utkání a trefil se jednou, v neúspěšném play off o mistrovství světa ve Švédsku stejně jako v červnových zápasech Ligy národů kvůli zranění chyběl.

„Nebýt těch zranění, mohla být sezona i lepší. Jsem s ní spokojený, ale vím, že gólů mohlo být víc,“ prohlásil Schick. „Na druhou stranu zranění k fotbalu patří, některé věci neovlivníte. I tak jsem za minulý ročník rád a i Leverkusen, pro který byla taky velmi povedená, byl spokojený.“

Od novinářů obdržel Schick 1 422 bodů, což je nejlepší výsledek od sezony 2012/13, kdy brankář Petr Čech triumfoval s 1 833 body.

Zlatý míč potřetí za sebou získal hráč z pole, mezi roky 2010 až 2019 vládli gólmani.

Vítěz předchozích dvou sezon Souček se tentokrát musí spokojit s druhým místem, na třetí příčku měl náskok 267 bodů.

Na ni si v celkových výsledcích polepšil gólman Tomáš Vaclík, který i díky povedeným výkonům v reprezentaci a zisku řeckého titulu s Olympiakosem poskočil před Antonína Baráka.

Schick posbíral v anketě suverénně nejvíc prvních příček - 88, z toho 50 na podzim. Aspoň na jednom z hlasovacích lístků se na nejvyšší pozici dostali ještě Souček, Vaclík, Barák, Adam Hložek, Jindřich Staněk, útočník Jan Kuchta a obránce Ondřej Čelůstka, v celkovém pořadí až na 25. místě.

Zmíněný Hložek, jenž se po sezoně přesunul ze Sparty do Leverkusenu, je nejlépe umístěným zástupcem z české ligy, skončil šestý. Skokanem ankety je brankář plzeňských mistrů Staněk, díky výsledkům z jara se ze 33. příčky posunul až mezi elitní jedenáctku.

Ve Zlatém míči se hlasuje dvoukolově. Celkový vítěz je vždy vyhlášen po sezoně, kdy se sečtou výsledky z podzimu a z jarní části. Rekordmanem ankety je brankář Petr Čech s dvanácti prvenstvími.

Autor: