130 let

Předseda představenstva Slavie Praha Jaroslav Tvrdík. | foto: Michal Šula, MAFRA

Aktualizováno

Zvláštní doba. Proti Slavii smí nastoupit hráči s covidem, povede je nakažený kouč

Sport
  •   12:08
Petach Tikva (Izrael) - Hapoel Beer Ševa může do večerního zápasu Evropské ligy se Slavií nasadit fotbalisty, kteří měli z povinných testů pozitivní výsledky. Nakažený kouč Josef Abukasis navíc smí na lavičku. Svolení domácímu mužstvu udělila UEFA.

Je to zvláštní situace.

Hapoel dva dny před duelem se Slavií (výkop v 18.55 českého času) oznámil několik pozitivně testovaných na koronavirus. Ti však den před výkopem normálně trénovali s mužstvem, nakažený trenér se dostavil na tiskovou konferenci. O den později dostal domácí klub zprávu, že dotyčným v účasti v utkání nic nebrání.

Předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík drží ligovou trofej při...
Ondřej Kolář a Jaroslav Tvrdík při mistrovské korunovaci.

Jak je to možné?

Na fakt, že se s týmem připravují i hráči s pozitivním nálezem, upozornil na Twitteru slávistický šéf Jaroslav Tvrdík. Podle Hapoelu však nejde o nově nemocné, ale o osoby, které měly pozitivní výsledek opakovaně.

Spartu čeká továrna na talenty. Lille je podceňované, ale nesmírně nebezpečné

Z úterních povinných odběrů, nařízených UEFA, vyšli pozitivně záložník Josué, obránce Loai Taha a náhradní brankář Raz Rahamim. Stále nakaženi jsou také hlavní trenér Josef Abukasis a jeho asistent Elyaniv Barda. Další tři hráči měli hraniční výsledek testů, uvedl izraelský klub.  

„Jako prezidenta klubu mě bez předložení covid negativního testu od UEFA na stadionu organizátor UEFA nepustil ani do autobusu. Soupeřův trenér jde s pozitivním UEFA testem na TK bez roušky a pozitivní hráči s týmem trénují na předzápasovém tréninku. Zvláštní doba,“ podivuje se Tvrdík na Twitteru.

Vzhledem k tomu, že u Hapoelu nejde o nové případy koronaviru v týmu, požádal klub o výjimku. „Protože již nejsou infekční a jsou ve stadiu uzdravování se. Opravdu jsem zvědav, jak se k tomu precedentu UEFA postaví,“ dodal Tvrdík.

UEFA zareagovala svolením. 

Dotčení hráči a trenéři Beer Ševy jsou sice pozitivní, ale už absolvovali povinnou karanténu, jak určují místní nařízení. Od izraelských úřadů posléze obdrželi potvrzení, že už nejsou infekční. To zřejmě Evropské fotbalové unii stačilo.  

S koronavirovými problémy před zápasem zápolí i hosté. Slávisté postrádají defenzivního univerzála Tomáše Holeše a dalšího nejmenovaného hráče a nakaženi jsou i dva členové realizačního týmu. Ti jsou však stále ještě v povinné domácí karanténě, tudíž by výjimku obdržet nemohli.

Autoři: Vojtěch Povejšil, ČTK