Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Sport

Zvrat v kauze Hašek, přestup padá. Maccabi: Překvapil nás, odstoupil od podmínek

Martin Hašek se raduje ze své branky do sítě Baníku. foto:  Michal Růžička, MAFRA

Aktualizováno
Haifa - Vypadalo to na hotovou věc, zbývaly formality. Fotbalový záložník Martin Hašek však nakonec ze Sparty do Maccabi Haifa neodchází. Čtyřiadvacetiletý hráč se s izraelským klubem nedohodl na podmínkách.
  19:11aktualizováno  19:44

Maccabi Haifa o nedokončeném transferu informovala na svých webových stránkách. Zdálo se, že stačí jen podepsat a Hašek by získal první zahraniční angažmá v kariéře. Do Izraele odcestoval na zdravotní prohlídku, jenže z dohody vycouval.

„V minulých dnech jsme se pokoušeli Martina Haška získat. Klub jednal se Spartou i hráčovými zástupci, aby jej podepsal. S českým klubem i samotným fotbalistou jsme se dohodli a jednání měla být dokončena v Izraeli, kde mělo dojít ke zdravotní prohlídce a podpisu kontraktu. K našemu překvapení ale hráč odstoupil od podmínek, které byly před jeho příletem domluveny. Rozhodli jsme se proto přestup nedokončit,“ uvádí klub v prohlášení. „Přejeme hráči hodně štěstí.“

Situace ve Spartě se tak neuklidnila, Haška zřejmě čeká jaro strávené s třetiligovou rezervou, kam jej klub za lednové extempore přeřadil. Fotbalista dal svým jednáním jasně najevo, že za Spartu už nastupovat nechce.

Na konci ledna odmítl odcestovat s týmem na soustředění do Španělska, na sraz mužstva nejprve dorazil bez cestovních dokladů a na letiště následně přes výzvu vedení klubu nepřijel vůbec.

Věděl o zájmu z Izraele a toužil odejít.

„Jde o naprosto bezprecedentní a neprofesionální jednání hráče. Pohrdání klubem, jeho vedení, trenéry, spoluhráči i fanoušky,“ uvedla tehdy Sparta v nezvykle ostrém prohlášení.

Haškovi vyměřila pokutu, přeřadila ho do rezervního týmu a čekala, kam se situace posune. Jednání s izraelskou protistranou totiž začala být konkrétní až v posledních dnech.

A Sparta nechtěla slevit z finančních požadavků, které měla už na konci minulého roku, kdy se na Haška vyptával maďarský Ferencváros. Za svého odchovance, který se do prvního týmu dostal oklikou přes Pardubice, Žižkov, Vlašim a Bohemians, chtěla přibližně čtyřicet milionů korun.

Před rokem za něj na základě předkupního práva poslala Bohemians jen zhruba desetinu.

Když už se rýsovalo, že Hašek po roce opět oblékne zelenobílé barvy v Maccabi Haifa, z přestupu sešlo.

Před Haškem teď není zrovna příjemné období, i když je sparťanským odchovancem, jeho vztah s trenérem, klubem, jeho fanoušky značně ochladl.

Syn bývalého dlouholetého záložníka a trenéra je na Letné přitom teprve dvanáct měsíců, během kterých si v kádru vybojoval relativně silnou pozici. Zejména na podzim patřil k oporám, k nejvytíženějším hráčům. Zasáhl do šestnácti z dvaceti ligových zápasů a podílel se na devíti gólech.

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Administrativní pracovník

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Praha