Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Skvělý začátek, pak trápení. Češi prohráli s Dánskem po nájezdech

Sport

  15:04aktualizováno  22:14
MINSK (Od našeho zpravodaje) - Postup do čtvrtfinále mistrovství světa se českým hokejistům komplikuje. Národní tým, který stále bojuje s dozvuky virózy, vůbec poprvé v historii podlehl Dánsku, ačkoliv ještě pět minut před koncem držel dvougólový náskok. V závěru dovolil outsiderovi vyrovnat a prohrál 2:3 po samostatných nájezdech.

Zleva Morten Green z Dánska, český reprezentant Jaromír Jágr a Stefan Lassen z Dánska bojují o puk. foto: ČTK

Češi jsou v tabulce skupiny A na čtvrtém místě a v nedělním utkání proti Norsku budou pod velkým tlakem. Další porážka je definitivně může odsunout z postupových pozic, o něž bojují s Francií, Slovenskem a právě svým další protivníkem Norskem.

ON-LINE PŘENOS ZDE

Takové šlamastyka přitom vznikala postupně, nástup do utkání měli Češi impozantní. První přesilovka v 5. minutě trvala zhruba půlminutu, pak Jágr přistčil puk na pravý kruh Klepišovi, odkud český ranař vystřelil příklepem přesně k tyči.

Ohlasy trenérů

Vladimír Růžička (trenér ČR): "Zápas pro nás začal velice dobře a vedli jsme 2:0. Potom jsme udělali chybu, soupeř dal gól na 1:2. Ve druhé třetině byly šance na obou stranách, bylo to vyrovnané. Ve třetí třetině pro nás bylo dobré, že jsme dali gól na 3:1 a odskočili jsme. Ale bohužel jsme závěr nezvládli a soupeř vyhrál na penalty."

Jan Karlsson (trenér Dánska): "Udělali jsme dva fauly a Češi z toho skórovali. Jsem z našeho týmu unešený, jak bojuje. Za stavu 1:3 znovu mužstvo ukázalo charakter. Penalty jsou vždycky loterie a dneska to byl náš den."

A hned za další dvě minuty předvedlo přesilovkové komando další povedenou souhru: Sobotka se uvolnil kolem protihráče, prudký pas nasměroval před branku a důrazný Jágr, který nacpal rameno před beka, zvedl kotouč pod horní tyč.

Národní tým vedl 2:0 a doufal, že si tím nakoupil klid po zbytek utkání. Už v 10. minutě však poznal, jak se mýlil. Jágr se nevrátil za bekem Steffanem Lassem, který si z druhé vlny najel na přihrávku a z levé strany propálil brankáře Saláka.

Češi najednou museli přemýšlet také o obraně. Ba i víc než to. Seveřané si připravili několik šancí, z nichž největší zmařil Salák na poslední chvíli Boedkerovi, když mu lapačkou sáhl do zakončení do prázdné branky. Přesto stále měli náskok a tedy i kontrolu. Tu ještě posílila gólová rána Jakuba Kindla od modré čáry v 42. minutě.

Zápas se pro tým trenéra Vladimíra Růžičky začal hroutit pět minut před koncem. Jensen se v přečíslení trefil nad Salákovo rameno a Češi znervózněli. V poslední minutě při dánské power-play pak Björkstrand dorazil puk do nekryté branky a zprvu jasný zápas musel jít do prodloužení.

V hodně ofenzivní pětiminutovce spálily oba týmy několik velkých šancí, a tak se body rozdělovaly až po samostatných nájezdech. V nich Češi už podruhé na turnaji neuspěli - tentokrát nedal gól z trojice Klepiš, Hudler, Jágr vůbec nikdo - a hokejová reprezentace musela skousnout vůbec první porážku proti Dánsku v historii.

Slováci snadno porazili Itálii

Slováci se vítězstvím 4:1 udrželi ve hře o postup do čtvrtfinále. Svěřenci českého trenéra Vladimíra Vůjtka, který v den utkání oslavil 67. narozeniny, mají ve skupině A sedm bodů. Italové již nemají šanci postoupit do vyřazovací části a proti doposud neporaženým Švédům budou bojovat o udržení mezi elitou.

Mistrovství světa v hokeji v Minsku

Skupina A

ČR - Dánsko 3:4sn (2:1, 0:0, 1:2 - 0:0)

Branky a nahrávky: 5. Klepiš (Jágr, Němec), 7. Jágr (Sobotka), 46. Kindl (Klepiš, Červenka) - 10. Lassen (Christensen), 56. J. Jensen (Staal, Hansen), 60. Bjorkstrand (Hansen, Madsen), rozhodující sam. nájezd Boedker. Rozhodčí: Kaval, Patafie (oba USA) - Carlson (Kan.), Semjonov (Est.). Vyloučení: 5:5. Využití: 2:1. Diváci: 6892.

ČR: Salák - Němec, Kindl, Vitásek, Ševc, Zámorský, Kolář II, Jordán - Jágr, Sobotka, Rolinek - Hudler, Červenka, Klepiš - Vondrka, Novotný, Sekáč - Petružálek, Jan Kovář, Zaťovič. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.

Dánsko: Nielsen - Larsen, Lassen, Bruggisser, J. B. Jensen, Kristensen, O. Lauridsen, M. Lauridsen - Boedker, Green, Christensen - N. Jensen, Madsen, Hansen - Storm, J. Jensen, Bjorkstrand - Staal. Trenéři: Jan Karlsson, Theis Möller-Hansen a Tomas Jonsson.

Francie - Norsko 5:4sn (0:1, 3:1, 1:2 - 0:0)

Branky a nahrávky: 38. Roussel (Manavian, Bellemare), 38. Y. Treille (Auvitu, Desrosiers), 39. Roussel (S. da Costa, Bellemare), 43. Bellemare (Roussel), rozhodující sam. nájezd S. da Costa - 12. Trygg (K. Olimb, M. Olimb), 22. Ask (M. Olimb, K. Olimb), 42. Sörvik (Ask), 46. M. Olimb (K. Olimb). Rozhodčí: Olenin (Rus.), Piechaczek - Schrader (oba Něm.), Valach (SR). Vyloučení: 4:2, navíc Y. Treille (Fr.) 10 min. Bez využití: Diváci: 6103.

Slovensko - Itálie 4:1 (1:0, 2:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 11. Ďaloga (Sloboda), 24. Viedenský (Ďaloga, Réway), 35. Tatar (Miklík), 49. Miklík (Tatar, Šatan) - 39. Egger (Rocco). Rozhodčí: Bulanov (Rus.), Nord (Švéd.) - Hull (Kan.), Puolakka (Fin.). Vyloučení: 7:5. Využití: 1:0. Diváci: 5929.

Autor: