Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Francie po skalpu Kanady nestačila na Itálii, Norové vedou skupinu A

Sport

  14:57
MINSK - Hokejisté Francie, kteří v úvodním vystoupení na mistrovství světa v Minsku zdolali senzačně Kanadu, dnes ve svém druhém utkání v základní skupině A smolně podlehli Itálii 1:2. Francouzi sice krátce vedli, ale soupeř brzy vyrovnal a velmi cenné tři body pro záchranářské boje vystřelil v čase 59:02 útočník Markus Gander.

Ital Gander slaví gól do sítě francouzského brankáře Hueta. foto: ČTK

"Pro nás je to samozřejmě obrovské zklamání," řekl serveru iihf.com kouč poražených Dave Henderson. "Promarnili jsme spoustu dobrých příležitostí. Soupeři výborně zachytal brankář, Italové do toho dali celé srdce, ale to my také, jen jsme tentokrát byli na tom horším konci a skončili jako poražení," litoval Henderson.

Reprezentanti země galského kohouta se za vyrovnaného stavu v závěru nadále tlačili za vítězným gólem, ale Italové - přestože již evidentně unavení - obětavě skákali do střel a hájili alespoň bod. Nakonec vydřeli tři. Tudin se po individuální akci dostal k zakončení, oba obránci se věnovali jemu a Gander měl snadnou úlohu při dorážce. Auvitu při power play odmítl z brankoviště vyrovnání a následovala obrovská radost Italů.

"Bellissimo chytal výtečně a parádní výkon odvedli i hráči před ním, kteří (při bránění) neváhali obětovat své tělo. Je úžasné připsat si první výhru, posílí to naše sebevědomí," pochvaloval si Pokel.

Skupina A:

  • Francie - Itálie 1:2 (0:0, 1:1, 0:1)
    Branky a nahrávky: 31. Meunier (Desrosiers) - 33. Scandella (Johnson, Di Casmirro), 60. Gander (Tudin, Larkin). Rozhodčí: Bulanov (Rus.), Sidorenko (Běl.) - Semjonov (Est.), Valach (SR). Vyloučení: 4:7. Využití: 0:1. Diváci: 4600.

Němcům zařídil výhru znovu nájezd

Po výhře nad Lotyšskem 3:2 si Německo připsalo druhou výhru do tabulky skupiny B. Souboj celků, které vyhrály svoje vstupní zápasy do turnaje, rozhodl proměněným trestným střílením v 56. minutě Thomas Oppenheimer. Útočník Hamburku rozhodl v nájezdech i předchozí duel Německa proti Kazachstánu.

Němec Oppenheimer proměněný nájezd proti brankáři Lotyšska Gudlevskisovi.

"Při nájezdech si docela věřím, ale vždycky potřebujete i trochu štěstí. Pokaždé je to padesát na padesát, ale já už jsem měl dvakrát štěstí," řekl po zápase Oppenheimer. "Vždy musíte sledovat brankáře a počkat si na správný okamžik, kdy vystřelit. Vždycky mám nějaký plán, když se rozjíždím, ale definitivně se rozhodnu podle pohybu brankáře," doplnil.

I přes sobotní výhry oba trenéři nasadili do dnešního souboje jiné brankáře, proti sobě se tak postavili Grubauer a Gudlevskis.

"Nepřemýšleli jsme nad tím, co bychom mohli uhrát v prvních zápasech. Vždy chceme hrát na maximum a jsme rádi, že máme pět bodů. Obě utkání byla náročná, ale to jsou všechny mezinárodní zápasy. Další dobré týmy nás čekají," dodal po vítězství Oppenheimer.

Skupina B:

  • Německo - Lotyšsko 3:2 (1:1, 1:1, 1:0)
    Branky a nahrávky: 13. Noebels (Oppenheimer, Hördler), 21. Mauer, 56. Oppenheimer z trest. střílení - 19. Pujacs (M. Redlihs, Keninš), 28. M. Redlihs (Keninš). Rozhodčí: Patafie (USA), Rönn (Fin.) - Dehaen (Fr.), Kilian (Nor.). Vyloučení: 2:3. Využití: 1:1. Diváci: 11.200.

Norové otočily zápas s Dánskem

Hokejisté Norska dokázali vyhrát i druhé utkání, když porazili Dánsko těsně 4:3. Dánové přitom měli do severského derby nástup z říše snů, v čase 2:55 vedli už 2:0, ale Norové postupně otočili skóre na 4:2. Na kontě tak mají maximální počet šesti bodů a vyhoupli se do čela tabulky skupiny A.

Skupina A:

  • Norsko - Dánsko 4:3 (1:2, 2:0, 1:1)
    Branky a nahrávky: 7. Holös (M. Olimb), 23. K. Olimb (Ask), 32. Skröder z trest. střílení, 53. Trygg (M. Olimb, Holös) - 3. Poulsen (Green), 3. Storm (Bjorkstrand, Kristensen), 57. Hansen (N. Jensen). Rozhodčí: Dremelj (Slovin.), Rantala - Puolakka (oba Fin.), Carnathan (USA). Vyloučení: 5:7, navíc M. Olimb (Norsko) 10 min. Využití: 3:2. Diváci: 4837.

Bělorusko otočilo zápas s Kazachstánem

Hokejisté Běloruska porazili ve svém druhém utkání na domácím mistrovství světa v Minsku Kazachstán 4:1 a připsali si první výhru na turnaji. Kazaši se sice v první třetině dostali do vedení, Bělorusko ale čtyřmi góly ve druhé a třetí části otočilo vývoj zápasu ve svůj prospěch.

Hostům se duel nepodařilo zdramatizovat ani v závěrečné více než minutové power play. Naopak čtyři sekundy před koncem počtvrté inkasovali a mají tak na kontě jen bod za prohru po nájezdech s Německem.

Skupina B:

  • Bělorusko - Kazachstán 4:1 (0:1, 2:0, 2:0)
    Branky a nahrávky: 23. Stepanov (Grabovskij), 31. Stasenko (Stepanov, Graborenko), 42. S. Kosticyn (Jefimenko, Jevenko), 60. Kaljužnyj (S. Kosticyn, Denisov) - 5. Gavrilin (Vasilčenko). Rozhodčí: Brüggemann (Něm.), Kaval (USA) - Dahmen (Švéd.), Leermakers (Niz.). Vyloučení: 6:6. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 13.734.
Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!