130 let
Švéd Marcus Vinnerborg.

Švéd Marcus Vinnerborg. | foto: Reprofoto

A zase Seveřan: prvním rozhodčím v NHL bude Švéd Vinnerborg

Sport
  •   17:20
DALLAS - V zámořské NHL padne v úterý poslední evropské tabu. Poprvé historii bude utkání slavné hokejové kanadsko-americké soutěže pískat evropský rozhodčí. Švéd Marcus Vinnerborg bude rozhodovat utkání mezi Anaheimem a Dallasem. "Jsem poctěn a je jedno, které týmy proti sobě stojí. Budu se soustředit na zápas, abych převedl perfektní práci," řekl Vinnerborg pro web hockeyrefs.com.

Prvním evropským hráčem v NHL byl Švéd Ulf Sterner v roce 1964, na trenérskou lavičku usedli jako první Fin Alpo Suhonen (Chicago Blackhawks) a měsíc po něm byl jmenován Ivan Hlinka (Pittsburgh Penguins), oba v roce 2000. Spolu se sedmatřicetiletým Vinnerborgem, který od začátku roku působí v Americe v nižší soutěži AHL, bude jako hlavní rozhodčí utkání řídit Kanaďan Paul Devorski.

Ve středu je Vinnerborg nominován na utkání San Jose a Colorada se Stephenem Walkomem. "Jsem šťastný. Splní se tím člověku určitý cíl, protože evropští rozhodčí zatím měli dveře do NHL zavřené. Je to velké ocenění," zářil Vinnerborg, rodák z Ljungby a vystudovaný učitel angličtiny a němčiny, v rozhovoru na stránkách IIHF.com.

V létě se Vinnerbourg přestěhoval do Toronta, kde našel s manželkou a dvanáctiletými dvojčaty nový domov. V AHL si zvykal na hokej na užších kluzištích. "Zažíval jsem novou hokejovou kulturu, hledal si místo na ledě," řekl.

Největším rozdílem mezi švédskou ligou, mezinárodní scénou a olympiádou, na které si ho v NHL vyhlédli, je tvrdost hry a hráčské bitky. V Evropě se za pěstní souboje posílají hráči z ledu do konce utkání, v zámoří dostávají jen pětiminutový trest a neodtrhávají se hned od sebe. "Kolegové mi v tomhle hodně pomohli, protože jsem se musel citlivě naučit rozeznávat, co je ještě OK a co už ne," řekl Vinnerborg.

Autor: ČTK