Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Hadamczik: Je ve mě pořád hořkost

Sport

  23:42
HELSINKY - Po neúspěšném semifinále dokázal své svěřence znovu nastartovat. Hokejisté získali na světovém šampionátu bronzové medaile, když porazili domácí Finy 3:2. "Předvedli jsme perfektní hru," pochválil své hráče trenér Alois Hadamczik.

Alois Hadamczik a Tomáš Plekanec foto: ČTK

Máte bronzovou medaili, jaké se ve vás mísí pocity?
Je ve mě pořád hořkost, že jsme mohli hrát finále, ale takový je život. V semifinále jsme neměli šťastný den, tyčky chytaly s gólmanem soupeře. Jsem ale rád, že se hráči z toho vyspali, do zápasu o třetí místo se semkli a bojovností dokázali, že chtějí vyhrát medaili pro sebe i celý národ. Předvedli perfektní hru.

Bylo těžké hráče motivovat?
Po semifinále jsme neříkali vůbec nic, drželi jsme všichni takového bobříka mlčení. V neděli jsme se potkali u jídla a řekli hráčům, co od nich v zápase o bronz vyžadujeme. Chci jim poděkovat, byla tu velmi dobrá parta kluků, která se lepšila zápas od zápasu. Každý šel na maximum. Potkávala nás ale těžká zranění. Nejdříve vypadl Kutlák, který hrál výborně s Čáslavou. Pak přišlo zranění Michálka a Erata, ten nám v semifinále hodně chyběl.

Co bylo devízou týmu?
Dobře se s ním pracovalo a byl soudržný. Že jsme prohráli nějaký zápas, to se stává, turnaj je náročný. Myslím si, že kdybychom předem řekli, že budeme mít bronz, tak budeme rádi. Říkalo se, že tento tým je slabší, než v předchozích letech, ale musím říct, že hráči odvedli velmi dobrý výkon.

Anketa

Oznámkujte výkon Čechů na celém MS

1 137
2 489
3 160
4 28
5 43

Co vás ještě potěšilo?
Musím říct, že se nám podařilo zabudovat do týmu mladé hráče jako je Kovář, Krejčík, kteří byli úplní nováčci. Poprvé stabilně hrál také Nakládal. Kluci snesli světové měřítko a mohou být v budoucnu stabilními hráči národního týmu. Nejvíce bych vyzdvihl soudržnost týmu.

Překvapil vás někdo?
Petr Koukal. Nechtěl mi to říct, ale celé play off měl s problémy s kolenem. Hodně stál o národní tým. V semifinále inkasoval úder právě na to bolavé koleno, přesto hrál dál. Používali jsme ho v oslabení a on na ledě nechal úplně všechno, co v něm bylo. To samé ovšem platilo i o dalších hráčích.

Co byste zpětně udělal jinak?
Letos jsem neposlouchal svou myšlenku. Vždy jí totiž poslouchám. V semifinále jsem chtěl dát do branky Kubu Štěpánka, bohužel mě zlákaly výkony, jaké podával Jakub Kovář. Měl jsem to ale udělat podle svědomí. On ovšem není viníkem. Na druhou stranu kdybych to tak udělal a my prohráli, tak by mi to všichni vyčítali. Sport je tak krásný, že si člověk myslí, že to bude tak a ono je to úplně jinak.

Kdy jste měli kritický moment?
Ze čtvrtfinále jsem měl velké obavy, protože Švédsko disponovalo velmi silným týmem. Musím dát hráčům absolutorium, s jakým nasazením, vůli, sebevědomím a taktickým výkonem porazili Švédy. Ti měli o hodně silnější tým než v Bratislavě.

Loni jste získali bronz s věhlasnějšími hráči. Je proto ten letošní cennější?
To bych neřekl. Loni jsme předváděli celému národu od prvního do posledního zápasu skvělý hokej, takové MS jako jsem ještě nikdy v životě nezažil.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!