Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Američané počtvrté získali titul na MS dvacítek, ve finále udolali Kanadu

Sport

  7:48
MONTREAL - Hokejisté USA porazili v dramatickém finále mistrovství světa hráčů do 20 let v Montrealu Kanadu 5:4 po samostatných nájezdech. Na svůj čtvrtý titul dosáhli i přesto, že po první třetině prohrávali 0:2 a na začátku třetí části 2:4.

MS dvacítek: Kanada vs. USA foto: ČTK

Všechny těžké chvilky ale Američané zvládli a zůstali tak jediným neporaženým mužstvem celého šampionátu. Dva góly vítězů zaznamenal útočník Kieffer Bellows, hlavním hrdinou se však stal - stejně jako v semifinále - další forvard a střelec rozhodujícího gólu Troy Terry.

Poté, co se postaral o postup ze semifinále, v němž proti Rusku proměnil v rozstřelu všechny tři nájezdy, byl dnes jediným úspěšným střelcem ze všech deseti exekutorů.

MS dvacítek: Kanada vs. USA
MS dvacítek: Kanada vs. USA

Kolébka hokeje, která je co do počtu zlatých medailí historicky nejúspěšnějším týmem juniorských šampionátů, si tak musí na sedmnáctý titul počkat. Bronz získali Rusové, čtvrté nakonec zůstalo Švédsko.

Zatímco ve vzájemném utkání základní skupiny Američané vykročili za výhrou (3:1) v úvodním dějství, které vyhráli 2:0, tentokrát ho stejným skóre opanovali Kanaďané, kteří navíc na ledě zcela dominovali. V končící páté minutě je do vedení poslal Chabot, jemuž stačilo z úhlu trefit prázdnou branku. Na začátku 10. minuty přidal po zmatcích v obraně USA druhou trefu další zadák Lauzon.

Američany nastartoval a vrátil zpátky do zápasu rovněž úspěšně zakončující zadák. Ve 24. minutě zavěsil z mezikruží McAvoy. Kanadu pak přišlo draho špatné střídání, neboť tečující Bellows krátce před polovinou základní hrací doby vyrovnal.

Nástup do třetí třetiny patřil domácím Kanaďanům. Vedení jim vrátil parádní ranou pod horní tyč Roy, jenž tak využil přesilovku po Bellowsově faulu na Josepha, který jen ztěžka opouštěl led. Do hry se ale vrátil a se soupeřem zúčtoval po svém - na začátku 45. minuty překonal Parsonse blafákem do forhendu a zdálo se, že Kanada udělala zásadní krok k titulu.

Jenže o pouhých 39 vteřin později nachystal McAvoy ideálně kotouč Bellowsovi a ten nepohrdl. Už ve 48. minutě pak bylo vyrovnáno poté, co u pravé Hartovy tyče usměrnil nahozený kotouč do branky White.

Ruští hokejisté přešli snadno přes Dány do semifinále MS dvacítek

Kanada měla obrovskou příležitost zasadit soupeři další úder při přesilovce z 52. minuty, kdy dobře kombinovali Barzal a Dubois, který byl na konci souhry, jenže nedokázal zamést zblízka puk do zcela opuštěné branky. S blížícím se koncem základní hrací doby však byla hra v režii Američanů, ale Hart odolal a napínavý duel dospěl do prodloužení.

Hned v jeho úvodu měl rozhodnutí na holi Keller, jenže nezamířil přesně. Kanada pak nevyužila přesilovku. Přestože se čtvrtá dvacetiminutovka hrála v pěti na obou stranách, oba gólmani byli prakticky neustále v permanenci a rozhodnutí viselo ve vzduchu. Strhující duel přesto dospěl až k samostatným nájezdům.

Terry se na začátku čtvrté série prosadil oblíbeným zakončením mezi betony. Parsons vychytal Cirelliho, Bracco sice ještě nerozhodl, ale Roy pak těžký úkol v podobě vyrovnání neustál a Američané mohli začít slavit.

Hokejisté Ruska porazili v duelu o 3. místo na mistrovství světa dvacítek v Montrealu Švédsko 2:1 v prodloužení a získali medaili posedmé za sebou. V čase 60:33 rozhodl útočník Denis Gurjanov. Švédové potřetí v řadě v boji o bronz neuspěli.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...