Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Američtí švagři v Česku: Vadí jim jídlo a ledničky

Sport

  9:00
PRAHA - Tak tohle tu ještě nebylo. V české extralize už působili různí exotičtí hokejisté – třeba Japonci či Australan. Teprve od letošního podzimu se však po kluzištích prohánějí dva příbuzní Američané.

Corey Elkins a Alex Foster. foto: Foto ČTK, koláž LN

S angažováním útočníků Alexe Fostera a Coreyho Elkinse Sparta, respektive Pardubice rozhodně nepochybily. Oba patří mezi nejlepší cizince v extralize, Foster je dokonce nejlepším hráčem v hodnocení +/- celé soutěže.

Kromě dobrých výkonů je spojuje i rodinné pouto – Elkins se oženil s Fosterovou sestrou.

VÍCE K TÉMATU:

LN Alexi, vy jste zastával prestižní funkci kapitána farmářského týmu Toronta. Proč jste skončil?
Alex Foster:
Byl jsem tam pět let, cítil jsem, že je čas na změnu. A Evropa mně i mojí snoubence přišla jako dobrá volba. Chtěli jsme zkusit jinou část světa.

LN Čím zlákalo Česko vás, Corey?
Corey Elkins: Dobře jsem věděl, že se tu hraje výborný hokej. V extralize jsou také skvělí hráči.

LN Domlouvali jste se na angažmá společně?
CE:
Alex podepsal kontrakt v Česku jako první. Já až po něm, tak na nějaké velké rozebírání pro a proti nebyl ani prostor.
AF: Když Coreymu nabídl agent Pardubice, tak jsem mu řekl, že to bude příležitost si zahrát proti sobě. To se nám v Americe nepovedlo a v budoucnu by třeba už podobná šance nemusela přijít.

Vizitky

  • Alex Foster (27 let, Sparta) výška 1,85 m, váha 88 kg V NHL odehrál za Toronto 3 zápasy, pět let strávil v AHL v celku Toronto Marlies. V extralize 15 bodů (7+8), s 14 kladnými body nejlepší v hodnocení +/-.
  • Corey Elkins (26 let, Pardubice) výška 1,91 m, váha 98 kg Také on má třízápasovou zkušenost v NHL, za LA Kings dal i gól. Poslední dva roky zářil v AHL v týmu Manchester Monarchs. V extralize 11 bodů (6+5).

LN Co jste věděli o Česku?
AF:
Moc toho nebylo. Agent mi říkal, že je v Praze hodně anglicky mluvících lidí. Povídal také, že pokud jsem zralý na změnu, tak že tohle je to pravé.
CE: Musím se přiznat, nebylo toho příliš. Věděl jsem však, že Praha je překrásné město s bohatou historií a stojí za to ji navštívit. Z hokejového pohledu samozřejmě vím, že hodně hráčů z Česka a Slovenska hraje NHL.

LN Kde jste sháněli informace o novém působišti?
CE:
Když jsem něco vyhledával, tak přes internet. Ale vyloženě jsem se po ničem nepídil.
AF: Také jsem všechno "googlil". Hledal jsem informaci o Spartě, věděl jsem, že je v Česku liga, ale neznal jsem jednotlivé týmy.

LN Z čeho jste měli největší obavy?
AF:
Jenom z hokejových věcí. Zda budu hrát dobře, zda mě tým přijme. Z toho jsem byl trochu nervózní. Z nového a neznámého města jsem však strach neměl.
CE: Hrát v Pardubicích byla zajímavá nabídka. Ale do Čech jsem se stěhoval s manželkou a měl jsem starost, aby tady i ona byla šťastná a spokojená.

LN Co vás pak ve skutečnosti nepříjemně překvapilo?
CE:
Není toho mnoho. Ale třeba jídlo. Asi jsem až moc zvyklý na americkou kuchyni.
AF: Tak mně česká kuchyně rozhodně nevadí. Většinou jíme v kabině a už jsem zkusil spoustu různých místních specialit, většina mi chutnala. Chybí jen nějaké maličkosti, z Ameriky obvyklé. Jako třeba sušička na prádlo. A taky jsou tu obecně menší ledničky. Ale to jsou jen drobnosti.

LN Jak na Spartě, tak v Pardubicích diváci hodně fandí. Překvapilo vás to?
CE:
To mě opravdu zaskočilo. Fanoušci během utkání tvoří skvělou atmosféru, ti naši jsou navíc nejlepší v lize. Dodávají nám energii.
AF: Souhlasím, fanoušci jsou v Česku hodně hluční, mávají vlajkami, povzbuzují. Je zábava v takové atmosféře hrát. V AHL, konkrétně v Torontu, jsem nic takového nezažil.

LN Během léta jste si vyzkoušeli i European Trophy, kde jste potkali elitní evropské kluby. Líbila se vám tahle soutěž?
CE:
Ano, byla to zajímavá zkušenost. Bral jsem jsem to jako zábavu – hájit barvy českého týmu a měřit se s Švédy, Finy, Němci…
AF: Jasně, cenné bylo to, že jsme nehráli před startem extraligy jen přáteláky. Ještě lepší zkušenost pak přišla, když jsme se střetli s New York Rangers. Na týden přiletěli rodiče, viděli i zápas Sparty v Pardubicích proti Coreymu.

LN Co tu děláte ve volném čase?
CE:
Hodně navštěvujeme různé restaurace a kavárny v Pardubicích. Občas trávíme chvíle i u konzole, na které hrajeme hry nebo pouštíme filmy. Někdy také jezdíme za Alexem do Prahy.
AF: Snažíme se se snoubenkou chodit po slavných místech v Praze. Znám už Karlův most, Hrad, Lennonovu zeď, to náměstí s hodinami a další. Chci poznat celé centrum. A když nemáme náladu na procházky, jdeme do kina. Je dobré, že tu máte filmy v angličtině. Když zůstaneme doma, tak dojde i u mě na hry. S Coreym proti sobě však nehrajeme, střílečky mi jdou proti spoluhráčům ze Sparty...

LN Jak dojíždíte na stadiony? Nebloudíte po městě?
CE: Ne, to ne. Na stadion to mám kousek, tak chodím pěšky. S tím není problém. A když jedeme za Alexem do Prahy, cestujeme vlakem.
AF: Já bydlím na Pankráci, z Holešovic to tam autem nemám daleko. Když jedeme do centra se snoubenkou, používáme hromadnou dopravu. Já taky nebloudím, protože jsem si do GPS navigace stáhnul evropské mapy. (směje se)

LN Corey, jaký s Alexem máte vůbec vztah?
CE:
Vzal jsem si jeho sestru, takže je to pro mě hodně dobrý přítel.

LN Starší bratři mají občas tendenci svoji malou sestřičku chránit. Co jste říkal na Coreyho, když jste ho poprvé uviděl?
AF:
To bylo už asi před osmi lety, tehdy jsem nepředpokládal, že si ji vezme, a taky jsme byli hodně mladí. Vidíte, takové to kázání velkého bratříčka bych mu mohl dát třeba někdy teď. (směje se) Rádi do sebe rýpeme, ale jsme velcí kamarádi. S Coreym si teď denně povídáme, sestra je totiž těhotná.

LN Česko je proslulé výrobou a pitím piva. Jak chutná vám?
CE: Na to mohu říct jen jedno – české pivo je skvělé. (směje se).
AF: Chutná mi budvar, tenhle bud je lepší než ten americký. (usmívá se) A taky je dobrý ten staropartner či jak se jmenuje...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!