Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Analýza: Největší bolístka? Příliš vyloučených

Sport

  9:37
BERN - Další mistrovství světa, další čtvrtfinále a další zklamání pro český tým. Už přestává být pravidlem, že Češi patří mezi nejlepší mužstva šampionátu. Proč to letos znovu nevyšlo?

Bez komentáře... foto: ČTK

1. Marné hledání optimálního složení formací Kouč Vladimír Růžička od začátku turnaje různě přehazoval hráče ve snaze najít ideální kombinace. Jenže časté změny spoluhráčů hokejisty spíš mátly. Růžička nakonec ustálil první formaci Jágr–Hemský–Čajánek, ale v elitní řadě chyběl střelec. Navíc Čajánek byl místo na centra nasazován na levé křídlo a během hry si měnil místo s Alešem Hemským. „Ani přesně nevím, co hraju. Všechno možné,“ odpovídal Aleš Hemský po utkání s Dánskem.

2. Vysoký počet vyloučených Český tým nasbíral v sedmi utkáních 53 dvouminutových trestů. V průměru měl tedy téměř osm vyloučených na utkání. Hráči se nedokázali srovnat s někdy nevyzpytatelným metrem rozhodčích, často byli vylučováni i za fauly v útočném pásmu. Ty se pro ně staly smrtelnými právě ve čtvrtfinále.

 3. Bezzubý útok Před šampionátem se soudilo, že problémem týmu asi bude slabší obrana a méně zkušený gólman Štěpánek. Jenže v rozhodujícím utkání selhal jiný element – útok. Obránci ho sice nedokázali podporovat tak, jak by bylo potřeba, ale i tak se ofenziva nevyznamenala.

4. Neuspěli s žádným silným soupeřem To je trend, který trvá už tři roky, naposledy totiž porazili Češi Kanadu, Rusko a Finsko na šampionátu v Lotyšsku v roce 2006. „Chce to radikální změnu,“ nabádal po prohraném čtvrtfinále Jaromír Jágr.

5. Taktika Švédové se na český celek připravili skvěle. Přesně věděli, jak mají hrát, aby uspěli. Češi si domácí úkoly dobře nesplnili. „Při přesilovkách přesně věděli, co hrajeme, k ničemu nás nepustili,“ poznamenal opět Jágr.