Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Ať se stane cokoliv, stejně vyhrají Švédové

Sport

  10:49
ČESKÉ BUDĚJOVICE - I když v pátek odpoledne tým Jaromíra Jágra zvítězí nad Švédskem v semifinále mistrovství světa rozdílem třeba pěti branek, stejně nakonec vyhrají Švédové. Tedy alespoň z pohledu slovenských fanoušků. Každý, kdo v době socialismu absolvoval vojenskou službu, se totiž setkal s tím, že pro vojáky, pocházející ze Slovenska, byli jejich čeští kolegové od nepaměti Švédi.

Česko - Švédsko (Jágr). foto: ČTK

A ačkoliv dnes už nikdo pořádně neví, kde a jak tohle pojmenování Čechů na Slovensku vlastně vzniklo, zvyk přetrval. "Byli jsme po zápase v hospodě a sotva jsme vešli dovnitř s českou vlajkou, už na nás někdo křičel: hele Švédi," říká Pavel Vlček z Českých Budějovic, který navštívil v Bratislavě utkání Česka s Ruskem.

Dále čtěte:

Když se údajně pokoušel dozvědět, proč jsou Češi pro Slováky vlastně Švédové, smysluplné odpovědi se nedočkal. A to i přesto, že mezi českými a slovenskými fanoušky v restauraci vznikla nakonec velmi družná atmosféra. "Někdo mi říkal, že jsme snad zradili švédského krále, já mu ale příliš nerozuměl. Vůbec jsem to nechápal," říká Vlček.

Starší ročníky se přitom s podobným pojmenováním Čechů na Slovensku setkávali běžně po celé generace. "Jakmile jsem přijel na vojnu, pro kluky ze Slovenska jsme prostě byli Švédi nebo Čehúni," říká šestačtyřicetiletý Jan Marek z Českých Budějovic. Češi zase, když si potřebovali v rámci tradiční rivality rýpnout do slovenských kolegů v kasárnách, používali pro Slováky slovo "čobolové", vycházející ze slovenské fráze "čo bolo, to bolo".

Jenže důvod srovnání Čechy se Švédy je mnohem komplikovanější. I když se samozřejmě nabízí asociace s obsazením části Česka švédskou armádou v době třicetileté války, ani tohle možné vysvětlení neposkytuje úplně jasnou odpověď. Česko okupovala řada zahraničních armád, proč jsme tedy pro Slováky právě Švédi?

"Někteří starší kolegové ze sportovní redakce mi říkali, že tohle pojmenováním snad vzniklo původně v Česku pro Pražáky a Slováci ho pak převzali pro všechny Čechy," říká komentátor slovenského deníku SME Roman Pataj. Zároveň ale přiznává, že oficiální vysvětlení neexistuje, jsou to jenom domněnky.

Ani na slovenských jazykovědných ústavech, například na Institutu slovakistiky Prešovské univerzity, nikdo pozadí nezvyklého pojmenování obyvatel Česka ve slovenském žargonu neznal. Slováci přitom mají ve srovnávání Čechů se severskými národy zvláštní zálibu. V jednom z nejnovějších vtipů vtipů se říká, že Češi už vlastně nejsou Švédi, jsou to skrytí Norové. Pocházejí totiž z osla.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...